NemeaPress

Υπερψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας με 191 Ναι – Όχι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Με 191 ναι υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. 109 βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία.

Με τη Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε και ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Υπερψήφισε τη συμφωνία και η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου.

Είχε προηγηθεί άγρια κόντρα στο Κοινοβούλιο με τους πολιτικούς αρχηγός να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.




 

Άγρια κόντρα στη Βουλή
Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισήχθη στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. Προς επίρρωση της ένστασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε τον λόγο και υπενθύμισε ότι σε ανάλογης σπουδαιότητας Συμφωνίες, όπως των Πρεσπών, η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν σε τρεις συνεδριάσεις, παρότι και τότε υπήρχαν τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε πως η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δική του πρωτοβουλία, ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, αλλά και γιατί το νομοσχέδιο στην αιτιολογική του έκθεση κάνει επίκληση στο άρθρο 27 του Συντάγματος που απαιτεί την ψήφισή του από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου των βουλευτών και συνεπώς η ψηφοφορία πρέπει να είναι ονομαστική και όχι με της τεκμερώμενης πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σχετικά με την ένσταση για τον ένα και μόνο κύκλο ομιλητών βουλευτών μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα λέγαμε ότι εκφράζεται με τον “βαρύγδουπο” τρόπο η θέση της κάθε κοινοβουλευτικής δύναμης, απέναντι σε αυτή την πράγματι ιστορική Συμφωνία. Το Σώμα, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε την πρόταση διεξαγωγής της συζήτησης του Προέδρου της Βουλής και απέρριψε την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Ιστορική συμφωνία
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του κάνοντας λόγο για ιστορική συμφωνία αλλά και ιστορική συνεδρίαση.

«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπ όψιν της Βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», τόνισε και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη.

«Ολοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «Διαπραγματευόμασταν από το 1974 μια τέτοια συμφωνία. Σήμερα γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα και πάλι με κυβέρνηση ΝΔ».

«Πρέπει να πω κ. Βαρουφάκη ότι το 2021 δεν είναι 2015 ευτυχώς. Η Ελλάδα που περιγράφεται είναι του 2015, απόκοτο της τότε κυβέρνησης. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια Ελλάδα της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα, μειώνεται η ανεργία, προσελκύει επενδύσεις, όλοι οι φόροι για όλους τους Έλληνες μειώνοντας όπως είχαμε δεσμευτεί, Ελλάδα περήφανη, ανταγωνιστική» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία. «Και μια Ελλάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες για πάνω από μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Κύριε Τσίπρα δεν είπατε ότι είναι συμφωνία που έχει ορισμένα προβλήματα. Είπατε ότι είναι κακή. Με βάση τη συμφωνία, στο άρθρο 31 παράγραφος 4, μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέρη της. Θα την καταγγείλετε; Ναι ή όχι; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, να γνωρίζουν οι Γάλλοι, να γνωρίζουν και οι Τούρκοι οι οποίοι εμφανώς δεν χαίρονται. Να ξέρουν αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στη φίλη Γαλλία μία ειλικρινή απάντηση» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Εάν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ο καθένας μπορεί να μπαίνει όποτε και όπως θέλει, αυτό το δόγμα το αλλάζουμε. Γιατί το Μάρτη του 2020 στον Έβρο δεν επιτρέψαμε μια εισβολή οργανωμένη από την Τουρκία. Ναι λοιπόν, το αλλάζουμε το δόγμα. Εάν κ. Τσίπρα το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής επί δικών σας ημερών ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing – αυτά έλεγε ο κ. Καμμένος – ναι το αλλάζουμε».

«Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχιά μας χωρίς τορπίλες, τα πλοία επιφανείας σε κατάσταση που δυσχεραίνει τη δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού, και αυτό το αλλάζουμε. Και αν ήταν να έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Καμμένο όπου, η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ναι και αυτό το αλλάζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του στη Βουλή.

«Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά, όλα επί δικών μας ημερών. Ναι έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι με απειλή casus belli, έχω αγωνία. Εσείς είχατε αγωνία; Εγώ έχω μεγάλη αγωνία και είναι πρώτο μου μέλημα να θωρακίσω τη χώρα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής είναι εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Επειδή πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη, η Γαλλία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε και πλοία και αεροσκάφη όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ πέρσι τον Αύγουστο. Δυσκολεύομαι με τη μικρότητα και μικροπολιτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι που αποτελεί εθνική κατάσταση».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Καταθέστε μου μία συμφωνία αμυντικής συνδρομής που κάνει αναφορά στα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία αναφέρεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ, δεν έχει μηχανισμό ενεργοποίησης. Το θέμα το έθεσα σε ανώτατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «κάνατε μία αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες Belharra και τα Rafale. Ναι, αντέχουμε να αγοράσουμε και τα δύο. Το ερώτημα όμως είναι αν αυτή η συμφωνία η οποία συνδέει την απόκτηση φρεγατών με την στρατηγική εταιρική σχέση την επιδιώξατε και εσείς στο παρελθόν».

«Θυμάστε τι είχατε πει σε συνέντευξη στον ιστότοπο militaire το Δεκέμβριο του 2020; Αυτό το οποίο το οποίο λέγατε ήρθαμε και το κάναμε και τώρα εσείς το καταψηφίζετε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρετε τι κάνατε σε αυτή τη συνέντευξη; Θεωρήσατε ότι βάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά θα ήταν αδύνατο να τον φτάσουμε. Είστε εκτεθειμένος να εξηγήσετε γιατί αυτό που ζητούσατε το Δεκέμβριο του 2020, τώρα το απορρίπτετε.

Πόσες είναι οι επιχειρήσεις στο Σαχέλ; Τις ξέρετε; Υπάρχει η αμιγώς γαλλική επιχείρηση Μπαρκάν που εμπλέκεται προφανώς σε εχθροπραξίες. Υπάρχει και μία ακόμα που παρέχει υποστήριξη στη συνολική γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Ποιες χώρες συμμετέχουν; Το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν βρίσκονται καν στη Μεσόγειο. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει δική τους υποστηρικτική παρουσία.

Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτή τη δύναμη αλλά και να το έκανε, θα το έκανε σε αυτό το πλαίσιο. Οι λαϊκισμοί σας περί επιστροφών φέρετρων με την ελληνική σημαία είναι ότι αθλιέστερο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα από όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση του τόπου».

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταλαβαίνετε την ειρωνεία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν. Με ενόχλησε μία αποστροφή την οποία κάνατε για τη μικρή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Κακή η συμφωνία – Δεν θα συναινέσουμε στο λάθος
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την συμφωνία ως κακή τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει στο λάθος.

«Κακή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Παρουσιάσατε ένα νέο δόγμα για την ασφάλεια και την εξωτερική μας πολιτική. Ένα δόγμα που απομακρύνεται από τις πάγιες θέσεις μας στην ελληνική εξωτερική. Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε κ. Μητσοτάκη, γιατί τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» είπε χαρακτηριστικάκαι πρόσθεσε: «Μας προτείνετε να στηρίξουμε μια αμυντική συμφωνία, την οποία μέχρι πρότινος εσείς αρνιόσασταν».

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αφενός δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο ίδιος και η υπόλοιποι αρχηγοί της αντιπολίτευσης και παράλληλα ότι υποκύπτει σε εσωκομματικές πιέσεις και προσπαθεί να ικανοποιήσει τις δύο εσωκομματικές τάσεις της ΝΔ την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Η Συμφωνία με την Γαλλία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν προσθέτει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, μας απομακρύνει από έντιμη λύση και αποκλιμάκωση με την Τουρκία, μας εμπλέκει σε επιχειρήσεις μακριά από το ελληνικό έδαφος, και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψηφίζει».

Ακολούθως είπε ότι «η Συμφωνία έχει το ακροτελεύτιο άρθρο ότι μπορεί να τροποποιηθεί με συμφωνία των δύο μερών» και προσέθεσε: «Εγώ δεν θα πω αυτό που λέγατε εσείς για την Συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα βάλλετε βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε θα φορέσω το προσωπείο του Ιανού, άλλα να λέω στο εσωτερικό κοινό και άλλα να λέω έξω. Δεσμεύομαι όμως ότι εμείς θα την αλλάξουμε σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές εκτός χώρας όπως τη ζώνη των χωρών του Σαχέλ».

Εξαπολύοντας επίθεση στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στην ψυχή του. Έκανε μία εμπρηστική και διχαστική ομιλία που δεν αρμόζει σε πρωθυπουργό για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα: Γιατί δεν την έκανε τη Συμφωνία με την Γαλλία το 2020; Γιατί το 2020 ήταν ακριβή αγορά και δεν μπορούσαμε να την αντέξουμε δημοσιονομικά επειδή είχαμε τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ενώ τώρα που το κόστος αυξήθηκε με το επιπλέον κόστος των Ραφάλ την αντέχουμε;».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού είπε ότι όταν η κυβέρνησή του αντιμετώπισε τις προκλήσεις της Τουρκίας, όταν το Μπαρμπαρός μπήκε στην ΑΟΖ του Καστελόριζου για να κάνει έρευνες, «εμείς δεν είχαμε φρεγάτες Belharra και Rafael, εμείς δεν είπαμε ότι τα πλοία τα πήρε ο αέρας, και υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που διαθέταμε».

Ακολούθως κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά πατάει σε δύο βάρκες: «Αντιλαμβάνομαι τα σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα που έχετε και την προσπάθεια να πατήσετε σε δύο βάρκες της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς. … Εσείς από τη μία δέχεστε το δόγμα Γεραπετρίτη, ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια και από την άλλη προσπαθείτε να ικανοποιήσετε την άποψη Σαμαρά ότι δεν διαπραγματευόμαστε με πειρατές».

Επανέλαβε δε το βασικό ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη: «Αν όταν παραβιάζονταν θα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τα τουρκικά ερευνητικά ή στην περίπτωση που παραβιαστούν ενδεχομένως αύριο, όπως προβλέπει η ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αν μου λέγατε ότι σε αυτή την περίπτωση θα είναι εκεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αλλά δεν μου το είπατε γιατί πιστεύετε κι εσείς στο δόγμα Γεραπετρίτη».

Συνεχίζοντας για το οικονομικό σκέλος είπε: «Είπατε ότι κινηθήκατε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Νομίζετε ότι αν είχαμε αυτή την δυνατότητα εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε Συμφωνία; Το ξέρετε ότι δεν έχουμε την δημοσιονομική δυνατότητα. Λέτε συνέχεια στον κ. Βαρουφάκη για το 2015. Ξεχνάτε ότι εκτός από το 2015 υπήρξαν και τα προηγούμενα χρόνια, και το 2009 όταν παραδώσατε έλλειμμα 10%, όταν η υποχρέωση ήταν για 3%, η χώρα χρεοκόπησε και μέρος του κόστους ήταν οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες». Επανέλαβε τις αιτιάσεις του για την πιθανή συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε θέσεις μάχης στη ζώνη του Σαχέλ και επικαλέστηκε την απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Αμύνης σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Μαΐου του 2021». Επανέλαβε το ερώτημα: «Θα διαβεβαιώσετε ότι δεν θα συμμετάσχουν ελληνικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις μάχης αντί να λέτε τα γενικά για ευρωπαϊκή συνεργασία; Η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε εμπόλεμες περιοχές χωρίς κόστος».

Ειδική αναφορά έκανε και στη διαγραφή Μπογδάνου για να υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης πιέζεται από το δεξιό φάσμα του κόμματός του: «Μόλις πριν από δύο ημέρες αναγκαστήκατε να διαγράψετε έναν βουλευτή σας και δεν τον διαγράψατε από το κόμμα σας μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον διαγράψατε από ανάγκη και λίγες ώρες μετά ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι μπορεί να επιστρέψει. …Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μία γιορτή μίσους; Πολύ σωστά θα κάνατε αν τον διαγράψατε γι αυτό. Δεν μπορεί ένα κόμμα να έχει εκπροσώπους σε γιορτές μίσους δίπλα σε εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. Συμφωνώ με αυτή την άποψη. Αλλά στην ίδια εκδήλωση εκπροσωπηθήκατε κι εσείς επισήμως από την διευθύντρια του γραφείου σας την κυρία Αντωνίου. Τι υποκρισία είναι αυτή; Η κυρία Αντωνίου βρέθηκε δίπλα με την πρώην εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής».

Συνεχίζοντας ανέφερε για τον κ. Μπογδάνο, ότι ο πρωθυπουργός όταν τον έβαλε στα ψηφοδέλτια ήξερε πολύ καλά ποιον έβαζε. Η κυρία Σπυράκη είχε πει ότι δεν θα ήταν στα ψηφοδέλτια αλλά τελικά τον έβαλε. Κλείνοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό: «Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, και της ανάγκης να πατάτε σε δύο βάρκες να είσαστε και ακροδεξιός και κεντροδεξιός ταυτόχρονα, όπως όταν λέγατε ότι οι Πρέσπες είναι εθνικό λάθος και τώρα βγήκατε να καλέσετε τους γείτονες να τηρήσουν τη Συμφωνία».




 

Exit mobile version