Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Ο κος Ψυχογιός ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον εμπαιγμό και την απαξίωση των δικηγόρων, τόσο στην περίοδο της πανδημίας αλλά και στο γεγονός ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι λιγότεροι επειδή δεν υπήρξαν προσλήψεις, ενώ και τα κτήρια υποβαθμίζονται. Παράλληλα η εικόνα στις φυλακές είναι κακή, όπου ο αριθμός έχει πολλαπλασιαστεί, υπάρχει υπερσυμφόρηση, χωρίς μαζικό εμβολιασμό, χωρίς μαζική επιδημιολογική επιτήρηση όπως πρέπει, με δυσανάλογη περικοπή σε επισκεπτήρια, δύσκολες συνθήκες για κρατούμενους και σωφρονιστικούς.
Αναφέρθηκε στις πολλές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι το 2019 πολλά νομοσχέδια αναβάθμισαν τη χώρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έφεραν να παίρνει συγχαρητήρια από διεθνείς οργανισμούς, από το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους. Το ίδιο και για το «Ν. 4619/2019 που αντικατέστησε ένα χωρίς συνοχή στην ουσία και ενιαίο αξιακό προσανατολισμό κείμενο, με έναν Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ανταποκρίνεται στην σύγχρονη πραγματικότητα και δεν αφήνει περιθώρια για παρεκκλίσεις από την αρχή της δίκαιης δίκης.»
Επισήμανε ότι «είναι η τρίτη φορά που έρχεστε να κάνετε τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μέσα σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια, χωρίς να έχουν προλάβει να εφαρμοστούν και να δοκιμαστούν οι διατάξεις και, μάλιστα, με τέτοια προχειρότητα ώστε αυτές οι σημερινές διατάξεις να αλλάζουν κάποιες απ’ αυτές τις οποίες είχατε κάνει το προηγούμενο διάστημα.»
Ο κος Ψυχογιός τόνισε σχετικά με το ρόλο του Ποινικού Δικαίου: «πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, να συνδυάζει την προστασία και την τιμωρία για πράξεις απαξίας με την ισορροπία δικαιωμάτων, την πρόληψη των αιτιών που οδηγούν στις πράξεις, την αρχή ότι ο κατηγορούμενος στερείται μόνο την ελευθερία του και τίποτε άλλο και με βασικό στόχο την επανένταξη. Πρέπει να διαπνέονται από ανθρωπισμό και φιλελεύθερη σκέψη. Η ποινή επί εγκλήματος που επιβάλει το ποινικό δίκαιο πρέπει να έχει κατεξοχήν σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Δεν μπορεί να συνιστά αυτοσκοπό και να γίνεται συγκυριακά και για επικοινωνιακούς και άλλους λόγους.»
Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στην υπηρεσία του δόγματος «νόμος και τάξη» που έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αύξηση όλων των δεικτών της εγκληματικότητας, των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας αλλά και για τη ρητορική μίσους που επαναφέρουν Βουλευτές και Υπουργοί της Κυβέρνησης, δηλητηριάζοντας την κοινωνία και θέτοντας στο περιθώριο χιλιάδες ανθρώπους κυρίως πιο ευάλωτους. Συμπλήρωσε πως το Υπουργείο έχει αφήσει τη χώρα χωρίς καμία απολύτως ποινή εναλλακτική του εγκλεισμού, όπως η κοινωφελής εργασία, και ότι από μόνη της η αυστηροποίηση των ποινών, που στην Ελλάδα είναι ήδη από τις ψηλότερες στον κόσμο, δεν επιφέρει μείωση της εγκληματικότητας κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.
Κάλεσε την πλειοψηφία να στηρίξει την τροπολογία που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενσωμάτωση του όρου της γυναικοκτονίας και ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπενθύμισε τις σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ποινικό και σωφρονιστικό σύστημα, υπενθυμίζοντας την κατάργηση διατάξεων που ποινικοποιούσαν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία για ελάχιστα ποσά, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της κατάστασης στις φυλακές, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που ιδρύθηκαν εκεί, τα προγράμματα επανένταξης και άλλα. Κυρίως όμως τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων που είναι πυλώνας που μειώνει τις εγκληματικές συμπεριφορές.