Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι ανήθικη η έλλειψη σεβασμού και στην κτηνοτροφία

Ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση μιας κοινωνίας. Κοινωνία είναι ένα σύνολο ανθρώπων που συνδέονται με σχέσεις εμπιστοσύνης, διάθεση αλληλοβοήθειας σε ένα συγκεκριμένο τόπο και πιστεύουν ότι έχουν κοινό μέλλον. Τόπος είναι μια γεωγραφική ενότητα με κοινά γεωλογικά χαρακτηριστικά (βουνό, κοιλάδα, νησί κλπ) και με κατοίκους με κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και σεβασμό στην πίστη ότι έχουν κοινό μέλλον. Σεβασμός είναι η τήρηση και η εκούσια συμμόρφωση σε νόμο, διάταξη, ήθη, όρο, έθιμα κλπ.

Χρειάσθηκε να ανατρέξουμε σε λεξικά και σε βιβλιογραφία για να προσδιορίσουμε την περίεργη συμπεριφορά μερικών εκλεγμένων, οι οποίοι «ψηφοθηρούντες» ανατρέπουν την τοπική ισορροπία στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό κλπ) και καταστρέφουν τις προοπτικές τοπικής ανάπτυξης & βιωσιμότητας, ακούγοντας τις συζητήσεις στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής για το Σχέδιο Νόμου «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων» την Πέμπτη, 18/11/2021.




 

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς στον ίδιο τόπο (Μενίδι, Αττικής), γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, αισθάνεται μια συνεχή απαξίωση των συμπολιτών-επαγγελματιών κτηνοτρόφων, μια συνεχή καταλήστευση των πόρων άσκησης των κτηνοτροφικών επαγγελμάτων, μια συνεχή καταστροφή της φυσικής κυκλικής οικονομίας, έναν συνεχή συστηματικό αποκλεισμό των συλλογικών οργανώσεων των συμπολιτών-κτηνοτρόφων από τα κέντρα αποφάσεων, μια συνεχή περίεργη «τακτοποίηση» όσων παρανόμησαν και αυθαιρέτησαν εναντίον των τόπων και των κατοίκων τους, μια συνεχή ανεξήγητη διαδικασία «πειραμάτων» από «μαθητευόμενους μάγους» χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερομένων κτηνοτρόφων της περιαστικής κτηνοτροφίας.

Την Δευτέρα, 22 Νοε 2021, στις 14.00 η Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής κάλεσε συλλογικές δομές να εκφράσουν τις απόψεις τους για το Ν/Σ «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του μόνου Κτηνοτροφικού Συλλόγου σε επίπεδο Περιφέρειας, εξειδίκευσε το ενδιαφέρον του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ΜΟΝΟ στην αστική & περιαστική κτηνοτροφία, καθόσον για την κτηνοτροφία που δραστηριοποιείται και στηρίζει την ύπαιθρο στις εσχατιές της πατρίδος μας (σύνορα, βουνοκορφές, μικρονήσια κλπ) υπάρχουν άλλες οργανώσεις, των οποίων τις θέσεις προσυπογράφει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής. Ο Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής εστιάζεται μαζί με όλα τα άλλα στην ανάγκη διατήρησης των λειτουργούντων στάβλων (στο προσδόκιμο επιβίωσης του ιδιοκτήτη κτηνοτρόφου) με την δυναμικότητα που είχαν, για την εξασφάλιση της περιαστικής κτηνοτροφίας και για την σημαντικότητα της συμβολής στην ισορροπία του περιβάλλοντος με τα city farm μέσα στον αστικό ιστό των μεγαλουπόλεων.

Η κ Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος) δήλωσε ότι οι θέσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής είναι το αποτέλεσμα των 150 περίπου δημόσιων διαδικτυακών συζητήσεων για την αγροτική και ειδικότερα για την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής δείχνει να εστιάζεται στα:

  1. Ισχυρό απαγορευτικό ανάχωμα κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας αποτελεί η διαδικασία, που υποβιβάζει τον πολίτη-επιχειρηματία-κτηνοτρόφο σε επίπεδο «κλητήρα» των δημοσίων υπαλλήλων, για να πηγαίνει τα χαρτιά από το ένα γραφείο στο άλλο. Το one stop shop και η με σεβασμό εξυπηρέτηση του επιχειρηματία-κτηνοτρόφου-πολίτη φαίνεται ότι είναι «ξένη» στον δημόσιο τομέα. Πρέπει να καταγράφεται σαφώς ο επιβαλλόμενος σεβασμός με ημερομηνίες και διαδικασίες.
  2. ΔΕΝ φαίνεται να διορθώνεται ο διάχυτος αυταρχισμός και η απολυτότητα της δημόσιας διοίκησης, όπως εκφράζεται απρόσωπα από τις ποικιλώνυμες ανεύθυνες επιτροπές, όπου τα ίδια άτομα (δημόσιοι υπάλληλοι) χωρίς την συμμετοχή των συλλογικά οργανωμένων κτηνοτρόφων, αποφασίζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, τιμωρούν κλπ, ερήμην των ενδιαφερομένων πολιτών-κτηνοτρόφων-επιχειρηματιών. Πρέπει να εξασφαλισθεί η συμμετοχή συλλόγων κτηνοτρόφων στις Επιτροπές.
  3. Η Βουλή νομοθετεί εκφράζοντας την σημερινή κοινωνική δυναμική, αλλά η ηθική είναι διαχρονική. Είναι ανήθικη η συμπεριφορά προς τους κτηνοτρόφους-επιχειρηματίες που λειτουργούσαν και παρήγαγαν πραγματικό πλούτο τον Μάρτιο του 2012 (νόμος 4056 αδειοδότησης στάβλων) και βρίσκονται σήμερα όμηροι ψηφοθηρικών επιλογών τσιμεντοποιητών. Όσοι κτηνοτρόφοι λειτουργούσαν το 2012 θα πρέπει να παραμείνουν στον χώρο τους με άδειες διατήρησης, τουλάχιστον μέχρι την συνταξιοδότηση των σημερινών κτηνοτρόφων.
  4. Η βιωσιμότητα (αειφορία) του περιβάλλοντος απαιτεί απαραίτητη προϋπόθεση την ισορροπία. Η ανισορροπία σημαίνει θάνατο στο συνολικό σύστημα. Ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό πρέπει να προβλέπονται χώροι παραγωγής τροφής, όπως ακριβώς προβλέπονται χώροι λατρείας, χώροι εκπαίδευσης, χώροι βιολογικού καθαρισμού, χώροι αναψυχής κλπ. Τα αγροκτήματα πόλης-city farm πρέπει να προβλέπονται μέσα στις πόλεις. Κοντά στις πόλεις πρέπει να προβλέπονται Κτηνοτροφικά πάρκα σε κάθε Δήμο, ενώ οι βοσκήσιμες γαίες είναι απαραίτητες για την ισορροπία του περιβάλλοντος.
  5. Υπάρχουν Επιχειρηματικά Πάρκα, υπάρχουν Βιοτεχνικά Πάρκα, υπάρχουν περιοχές Τουριστικής Ανάπτυξης, υπάρχουν Βιομηχανικές περιοχές, υπάρχουν περιοχές ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιέργειας, πρέπει να υπάρχουν και περιοχές ισόρροπης κτηνοτροφικής ανάπτυξης με σταθερές χρήσεις γης, που να στηρίζουν την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, όχι μόνο στις εσχατιές της χώρας μας.
  6. Όλες οι άδειες ίδρυσης & λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πρέπει να δίνονται για ισοδύναμα ΜΜΖ, ώστε να υπάρχει ένας ελάχιστος βαθμός ευελιξίας κτηνοτροφικών επιχειρηματικών αποφάσεων με τον διαθέσιμο εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και επενδύσεις.

Η Κα Μάγδα Κοντογιάννη εξέφρασε, σήμερα, 22 Νοε 2021, την παράκληση να μην νομιμοποιηθεί η ανηθικότητα και να επιτραπεί στους γηγενείς κτηνοτρόφους της Αττικής να συνεχίσουν με τον τρόπο ζωής που επέλεξαν πολιτιστικά και το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο οποίο έχουν επενδύσει πολλά χρήματα μακροχρόνια και παράγουν πραγματικό πλούτο. Και είπε με απελπισία: «Αφήστε μας εκεί που μας βρήκανε όλοι όσοι ήρθαν μετά και τουλάχιστον μέχρι την συνταξιοδότησή μας».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα