NemeaPress

Κτηνοτροφία ΧΩΡΙΣ υποδομές στους στάβλους

Την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021, στις 12.00 (μεσημέρι) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει στην τακτική Τετάρτη, συζήτηση για τις «Υποδομές στους στάβλους» στο https://us02web.zoom.us/j/81379801726 και βέβαια όπως πάντα στο facebook στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Την Τετάρτη, 1 Δεκ 2021, στις 21.00, οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ομάδα Εργασίας ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ με την υποστήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στο https://us02web.zoom.us/j/83206593443 με κύριο θέμα τις «ΥΠΟΔΟΜΕΣ στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».



 

Το θέμα προέκυψε στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση της 24/11/2021, όπου:

Ο Θόδωρος είπε ότι δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα στον στάβλο του και δουλεύει, μετά την δύση του ήλιου, με φακό στο κεφάλι, με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και φορτιστή στο αυτοκίνητο …

Ο Αργύρης «έσπασε» το αγροτικό του αυτοκίνητο κουβαλώντας βυτίο με πόσιμο νερό στα ζωντανά του διότι η «Δημοτική Εταιρεία» δεν μπορούσε να φέρει σωληνώσεις πόσιμου νερού στον στάβλο στις «εσχατιές» της ελληνικής υπαίθρου.

Ο Νίκος εξήγησε ότι σε κάθε αλλαγή δημοτικής αρχής «ξύνουν» με grader τους δρόμους για τους στάβλους και ρίχνουν αμμοχάλικο. Εάν δεν αλλάξει στις εκλογές η δημοτική αρχή, παραμένει ο αγροτικός δρόμος χωρίς φροντίδα κάθε τετραετία και οι κτηνοτρόφοι αποκλείονται ή καταστρέφουν τα μεταφορικά τους μέσα …

Ο Παναγιώτης έβαλε κινητά χωρίσματα με ξύλινες παλέτες στον στάβλο του και του επιβλήθηκε πρόστιμο 150€ για κάθε παλέτα από την επιτροπή ελέγχου σε πρόστιμο που έφθασε τις 22.000€ για τις ξύλινες παλέττες!!! …

Ο Στράτος είπε ότι στην περιοχή του, εάν δεν βρίσκεσαι 24 ώρες το 24ωρο στον στάβλο και το εντοπίσουν, χαρακτηρίζουν το κοπάδι αδέσποτο και το εκποιούν!…

Και ο Θωμάς και ο Θόδωρος και ο Αργύρης και ο Ζαφείρης και ο Στράτος είπαν ότι έχουν εξοπλιστεί με ηλεκτρογεννήτριες για να δουλεύουν τα αρμεκτικά τους και για να αντιμετωπίζουν τις συχνές διακοπές ρεύματος στις «εσχατιές» της υπαίθρου …

Στην Ήπειρο ο Περιφερειάρχης βάζει το 1/3 της δαπάνης για να πάει ρεύμα σε ένα στάβλο, το 1/3 το παίρνει από πρόγραμμα και το 1/3 το βάζει ο κτηνοτρόφος, για να φθάσει το ρεύμα στις εσχατιές της υπαίθρου.

Όλοι αισθάνονται ανήμποροι μπροστά στην επέλαση του λεγόμενου «ψηφιακού κράτους». Στην Ελλάδα από τους 723.010 αγρότες το 97% (δηλαδή 697.860 άτομα) έχει μόνο πρακτική εμπειρία, το 3% των αγροτών (δηλαδή 22.790 άτομα) έχει βασική εκπαίδευση και μόνο το 0,33% των αγροτών (δηλαδή 2.360 άτομα) έχει πλήρη γεωργική εκπαίδευση. Κ. Μπαγινέτας, 7/2/2018. Και σημειωτέον ότι στην αγροτική εκπαίδευση ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝ οι ψηφιακές δεξιότητες …

«Στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 6% των παραγωγών έχει δεχτεί εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 55% και σε χώρες πρότυπα όπως η Ολλανδία, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 85%». Σ. Λιβανός, 10/9/2021. Και όταν λένε παραγωγοί εννοούν γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς κλπ, όχι μόνο κτηνοτρόφους. Για τους κτηνοτρόφους τα ποσοστά είναι πάρα πολύ μικρότερα, απελπιστικά, τραγικά.

Το ήξεραν, το ξέρουν και σχεδιάζουν ερήμην των κτηνοτρόφων. Έτσι σχεδόν όλοι οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν φοβίες για τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν από 1/1/2022 οπότε και θα πρέπει να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια την στιγμή της αγοραπωλησίας, και να ενημερώνεται σε real time το Υπουργείο Οικονομικών. Πώς θα γίνει αυτό στις εσχατιές της ελληνικής υπαίθρου?

Με έκπληξη οι συνομιλητές άκουσαν τον Θωμά να λέει ότι στην δικιά τους Περιφέρεια έχουν Κτηνοτροφικά Πάρκα με δρόμους, με ρεύμα, με νερό, με τηλέφωνο και μάλιστα με δημοτικό φωτισμό!!!

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, Μενίδι τα τελευταία 50 χρόνια, είπε ότι δεν έχουν τρομερές ελλείψεις σε υποδομές, αλλά εκεί τους «κυνηγούν» οι «ανήθικοι» ψηφοθήρες πολιτικοί για να τους διώξουν από τους πατροπαράδοτους στάβλους τους, ενώ προσπαθούν να τους επιβάλλουν αστικές συνήθειες.

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι) είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του Περιβάλλοντος (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό κλπ) και όπως είναι γνωστό σε όλους το περιβάλλον είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ κυκλικό.

Οι κτηνοτρόφοι στην περιαστική κτηνοτροφία της υπαίθρου της Αττικής εφαρμόζανε την κυκλική οικονομία, πολύ προτού εφευρεθεί ο όρος και προτού αναπτυχθούν προγράμματα για την κυκλική οικονομία. Προσφέρανε την χωνεμένη κοπριά στα γύρω περιβόλια και παίρνανε από τα περιβόλια μη εμπορικά αξιοποιήσιμα προϊόντα. Τα άγρια ζώα άρπαζαν τα ασθενικά ζώα και τα όρνια «καθάριζαν» την φύση.

Η επιθετική επέλαση των τσιμεντοποιητών κατέστρεψε την περιβαλλοντική ισορροπία της κυκλικής οικονομίας της Αττικής, τα άγρια ζώα λιμοκτονούν μέσα στις ελεγχόμενες περιοχές και τα όρνια έφυγαν μακριά. Πλέον: η κοπριά έγινε απόβλητο, τα νεκρά ζώα έγιναν πρόβλημα, αγοράζουμε ακριβές ζωοτροφές από άλλες περιφέρειες, οι χωματερές γέμισαν από μη εμπορικά κηπευτικά, οι συμπολίτες μας μακριά από στάβλους γέμισαν με αλλεργίες, άσθμα κλπ, και οι βοσκότοποι έγιναν μεζονέττες ή μαύρες βούλες σε χαρτί που ονομάζεται «τεχνική λύση» …

Η δημόσια διοίκηση ενώ θα έπρεπε να είναι αρωγός και υποστηρικτής της κτηνοτροφίας και του εκτεθειμένου στην φύση κτηνοτρόφου, έχει καταντήσει να δείχνει στα μάτια του παραγωγού ως «δύναμη κατοχής & ελέγχου» μακριά από τους στάβλους, μέσα σε κλιματιζόμενα γραφεία, με απόλυτη εργασιακή μονιμότητα, και χωρίς αξιολόγηση για βελτίωση πιθανών δυνατοτήτων βελτίωσης, από τους κτηνοτρόφους που θεωρητικά δέχονται τις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η γενική αίσθηση είναι ότι η πλειονότητα των ανθρώπων θέλουν το γάλα, τα γαλακτοκομικά, τα ζωικά προϊόντα, αλλά σχεδόν κανένας, ούτε οι επιφορτισμένοι για να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους στις επιχειρηματικές τους επιλογές, ΔΕΝ έχουν κατορθώσει να εξασφαλισθούν αδειοδοτημένες σωστές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που να υποστηρίζουν το κτηνοτροφικό επάγγελμα και τον επαγγελματία κτηνοτρόφο.

Την Τετάρτη, 1 Δεκ 2021, στις 12.00 συζητιέται το θέμα των «Υποδομών στους στάβλους» στην Αττική στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, ανοικτά σε όλους στο https://us02web.zoom.us/j/81379801726

και την Τετάρτη, 1 Δεκ 2021, στις 21.00 συζητιέται το θέμα των «Υποδομών στους στάβλους» από την ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ Ομάδα Εργασίας ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ στο https://us02web.zoom.us/j/83206593443

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998 282382




 

Exit mobile version