NemeaPress

Επείγοντα ή σημαντικά …

Ο κυρ-Μήτσος όταν τον ρώτησαν τα εγγόνια του, η Άννα Μαρία, ο Ιωάννης και ο Δημήτρης τι σημαίνει «επείγοντα» και τι «σημαντικά», χωρίς να μιλήσει άλλο πήγε και πήρε έναν κουβά και ζήτησε από τα εγγόνια του να του φέρουν διάφορες μπάλες, όπως οι μπάλες από τα παιχνίδια τους. Έφεραν μπάλες σαν μια πιθαμή, μπάλες σαν γροθιά, μπάλες του τένις, μπάλες του πίνγκ-πόνγκ, βώλους ή γκαζιές & φακές.

Και ο κυρ-Μήτσος άρχισε. Έβαλε πρώτα τις μεγάλες μπάλες, λέγοντας αυτά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή του. Χώρεσαν τρείς μπάλες. Είπε λοιπόν ότι ο ίδιος μπορούσε να αντιμετωπίσει μέχρι τρία μεγάλα-σημαντικά πράγματα στην ζωή του. Όπως που θα ζήσει, ποιά σύντροφο θα επιλέξει, με τι θα ασχοληθεί.



 

Μετά πήρε τις μπάλες που ήταν σαν γροθιά και ρίχνοντάς τις μέσα χώρεσαν οκτώ μπάλες. Εξήγησε στα εγγόνια του ότι όπως φαινόταν μπορούσε να αντιμετωπίσει μέχρι οκτώ λιγότερο σημαντικά πράγματα στην ζωή του, διότι αυτά γέμιζαν τον κουβά της ζωής του.

Μετά προσπάθησε να βάλει τις μπάλες του τένις και χώρεσαν ένδεκα μπάλες του τένις. Αυτές αντιπροσώπευαν σημαντικές επιλογές αλλά όχι τόσο σημαντικές όπως οι προηγούμενες μπάλες. Άρα μπορούσε να χειρισθεί ακόμα ένδεκα θέματα στον κουβά του, που χωρούσαν στην ζωή του όλη.

Μετά έβαλε τις μπάλες του πίνγκ πόνγκ και χώρεσαν αρκετές. Αυτές ήταν σαν τις αποφάσεις που παίρνουμε τακτικά. Χωρούσαν αρκετές στην ζωή του. Με τις γκαζιές-βώλους δήλωνε ο κυρ Μήτσος τις επιλογές που κάνουμε ο κάθε ένας κάθε εβδομάδα. Και τέλος έριξε τις φακές, Χώρεσαν αρκετές φακές ανάμεσα από τις σημαντικές μπάλες. Οι φακές είναι τα επείγοντα καθημερινά προβλήματα.

Αυτή ήταν όλη η ζωή του κυρ Μήτσου και όλες του οι δυνατότητες με τις μπάλες (προβλήματα-επιλογές). Ο κυρ Μήτσος απομάκρυνε όλες τις άλλες μπάλες που δεν χρησιμοποίησε και δεν μπορούσε να χωρέσει στην ζωή του. Και με έκπληξη τα εγγόνια του τον είδαν να αναποδογυρίζει τον κουβά, πάνω σε ένα τραπέζι. Αφού έβγαλε όλες τις μπάλες και τις φακές, ξεκίνησε να βάζει στον κουβά της ζωής του.

Πρώτα έβαλε τα επείγοντα καθημερινά προβλήματα, τις φακές χωρίς κανένα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως ήταν μέσα στον κουβά. Μετά έριξε μέσα όλους τους βώλους. Μετά έβαλε μέσα τις μπάλες του πινγκ πονγκ. Μετά έβαλε τις μπάλες του τένις. Από τις μπάλες που ήταν σαν γροθιά χώρεσαν μόνο εφτά μπάλες από τις οκτώ που ήταν πριν μέσα στον κουβά. Τέλος οι σημαντικές τρείς μπάλες δεν χωρούσαν πλέον στην ζωή του κυρ Μήτσου.

Τα εγγόνια του κυρ Μήτσου, 5-11 ετών το κατάλαβαν ότι πρέπει να φροντίζουμε να βάζουμε στην ζωή μας τα σημαντικά και ακολούθως τα επείγοντα, όσο επείγοντα και αν φαίνονται σήμερα στην ζωή μας. Σήμερα συναντάμε στους δρόμους πάρα πολλούς, πολύ μεγαλύτερους από τα εγγόνια του κυρ Μήτσου, που δεν καταλαβαίνουν την διαφορά του επείγοντος από το σημαντικό, ασχολούνται με τα επείγοντα και χάνουν όλη τους την ζωή, αφήνοντας τις σημαντικές επιλογές χωρίς καμιά προσοχή.

Την Πέμπτη, 17/2/2022, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκαν αποσπάσματα από την συνέντευξη του καναλιού στην τοποθεσία «Βουστάσιο Κοντογιάννη», στο Μενίδι Αττικής.

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, κτηνοτρόφος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής όταν ρωτήθηκε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα είναι οι ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ. Χωρίς συγκεκριμένες κατοχυρωμένες χρήσεις γης ΔΕΝ μπορεί να ασκηθεί καμιάς μορφής αγροτική επιχειρηματικότητα.

Αυτήν την περίοδο εκπονούνται Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη την Ελλάδα. Οι μελετητές προβλέπουν χώρους για λατρευτικές διαδικασίες, χώρους για εκπαίδευση, χώρους για αθλοπαιδιές, χώρους για αναψυχή, χώρους-δρόμους για την απρόσκοπτη κυκλοφορία, χώρους για κατοικίες, χώρους για δεξαμενές νερού, χώρους για αποχέτευση, χώρους για βιολογικούς καθαρισμούς, χώρους για συγκέντρωση απορριμμάτων, αλλά ΔΕΝ προβλέπουν χώρους για παραγωγή τροφής για τους ανθρώπους που μένουν εκεί. ΔΕΝ προβλέπουν τα απαραίτητα χωράφια καλλιεργειών και τα απαραίτητα βοσκοτόπια ή βοσκήσιμες γαίες για να τραφούν τα ζωντανά που θα παράγουν ζωικά προϊόντα …

Ο κ. Γ. Κοντογιάννης είπε ότι στην σημερινή Ελλάδα, αν έχεις τέσσερα στρέμματα γης μπορείς να κάνεις ότι θέλεις μέσα σε αυτό. Μπορείς να χτίσει κάποιος νόμιμα κατοικία, ή αποθήκη, ή βιοτεχνία, ή «οχλούσα» βιομηχανία ή ξενοδοχείο … οτιδήποτε. Έτσι ξαφνικά μπορεί να δεις δίπλα στα αμπέλια σου μια βιομηχανία, ή δίπλα στον στάβλο σου ένα ξενοδοχείο ή παραδίπλα από τον βοσκότοπό σου μια ανεμογεννήτρια …

Μοιάζει σαν η Αγροδιατροφική Ασφάλεια να μην είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την επιβίωση των κατοίκων της Ελλάδος, αλλά μοιάζει σαν να επιθυμούν οι εκλεγμένοι πολιτικοί μας να προτιμούν την αυστηρή εξάρτησή μας από εισαγόμενες τροφές από εταιρείες, από το εξωτερικό.

Επακόλουθο της έλλειψης ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ είναι η ανασφάλεια των υπαρχόντων από δεκαετίες στάβλων. Ο Νόμος 4056/2014, εννέα χρόνια μετά την ψήφισή του ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ τους υπάρχοντες στάβλους, δίνοντας δικαίωμα διατήρησης όπως υπήρχαν από δεκαετίες. Με νομικίστικα τερτίπια καταστρέφουν την κτηνοτροφική παραγωγή, λειαίνοντας το έδαφος για οικοπεδοποιήσεις. Είναι ανήθικο κάποιος που ήλθε και αγόρασε ένα χωράφι δίπλα σε στάβλο, μετά να το εντάσσει στο σχέδιο πόλης και ακολούθως να καταδιώκει τον κτηνοτρόφο-επιχειρηματία. Ίσως κάποιος θα μπορούσε να εντοπίσει καταστρατηγήσεις ακόμα και του νόμου.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος ακούστηκε στις ειδήσεις του ΑΝΤ1 να αναφέρει κάποια επείγοντα προβλήματα, αλλά δεν ακούστηκε, στα 2-3 λεπτά, η άποψή της ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι σχεδιάζεται η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ, και όχι ΚΑΠ) για τους αγρότες, χωρίς τους αγρότες.

Στις 18/2/2022 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ ΠΑΑ το συνοπτικό εκλαϊκευμένο (!…) 72 σελίδων κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30/12/2021. Πλήρης έλλειψη σεβασμού προς τους αγρότες, που θα έπρεπε να είναι οι συμβαλλόμενοι κοινωνικοί εταίροι στην Νέα ΚΓΠ. Αλαζονεία των Δημοσίων Υπαλλήλων και των εκλεγμένων μας πολιτικών προς τους πραγματικούς δρώντες, που είναι οι αγρότες. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & η εταιρεία συμβούλων ΛΚΝ αναφέρουν τις απαράδεκτες και ανίκανες να εκφράσουν «μαζώξεις» που τις λένε «ευρεία διαβούλευση». Οι ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΜΕΤΕΙΧΑΝ.

Η κα Μ. Κοντογιάννη θεωρεί ως πάρα πολύ σημαντικό να είναι συμφωνημένο με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των αγροτών και του αγροτικού κόσμου το Στρατηγικό Σχέδιο για την νέα ΚΓΠ, και μετά να αναλάβουν οι κυβερνητικοί υπάλληλοι να αγωνισθούν να το «περάσουν» στους Ευρωπαίους υπαλλήλους.

Αλλά ο ακρογωνιαίος λίθος των σημαντικών θεμάτων είναι η αγροτική εκπαίδευση (η ανύπαρκτη αγροτική εκπαίδευση) και η αγροτική επαγγελματική κατάρτιση. Χωρίς εκπαίδευση οι αγρότες καταντούν «όμηροι» των κάθε λογής, ποιότητας & εμπορικότητας «ειδικών» ή άλλοι μιλούν για τους αγρότες εξ ονόματος των αγροτών. Εδώ κατάντησε οι αγροτικοί σύλλογοι της Ελλάδος να εκπροσωπούνται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αγροτικού Συνδικαλισμού και Αγροτικού Συνεργατισμού (Copa-Cogeca) από μια ανώνυμη εταιρεία, της οποίας οι κύριοι μέτοχοι είναι μια Τράπεζα και μια Τεχνική Εταιρεία … Και για αυτό δεν αγανακτεί κανείς και δεν «επαναστατεί» κανείς αγρότης. Τουλάχιστον δεν το βλέπουμε στα σημαντικά αιτήματα.

Στον Κρατικό οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν υπάρχει Καθοδηγητική Επιτροπή που να αποτελείται από ΑΓΡΟΤΕΣ, ούτε στο ΔΣ του ΕΛΓΟ υπάρχει εκπροσώπηση Αγροτών. Άλλοι μιλούν εξ ονόματος των αγροτών, για τους αγρότες, χωρίς τους αγρότες. Ποιος ορίζει τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και καλείται ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να ασχοληθεί?

Η Ελληνική «γεωργία» παρουσιάζει χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα και δεν έχουν άδικο οι αγρότες που κινητοποιούνται. Άδικο έχουν οι διαχρονικές συνδικαλιστικές ηγεσίες τους, που δεν μπόρεσαν να τους ενημερώσουν σωστά (τεκμηριωμένα) για τα σημαντικά προβλήματά τους και να τους υποδείξουν δημοκρατικά θεσμοθετημένους τρόπους διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα αυτά, με την οργανωμένη ενιαία συμμετοχή τους. Δρ Φώτης Βακάκης, 2020.

Για όσους φορείς ενδιαφέρονται να συνθέσουν ένα νέο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 για την Αττική Ύπαιθρο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει υβριδικό συνέδριο στις 18 Μαΐ 2022, με θέμα «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 για την Αττική Ύπαιθρο».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus




 

Exit mobile version