NemeaPress

Η Βουλή τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τίμησε η Βουλή των Ελλήνων σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Στη συνεδρίαση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ μίλησαν ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα και εκπρόσωποι από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Βουλής των Ελλήνων.



 

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη δραματική κατάσταση που βιώνει ο λαός της Ουκρανίας και ιδιαίτερα στις προσπάθειες των γυναικών να προστατεύσουν τις οικογένειές τους μέσα στη φρίκη του πολέμου.

Η προεδρεύουσα, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ. Άννα Καραμανλή, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράζοντας εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων την αλληλεγγύη στις «γενναίες γυναίκες της Ουκρανίας», οι οποίες, όπως ανέφερε, μέσα στη φρίκη του πολέμου «γεννούν τα μωρά τους στα υπόγεια του μετρό, κρύβουν τα παιδιά τους στα καταφύγια, αναζητώντας πρόσβαση σε βασικά προϊόντα». «Χαιρετίζουμε τις περίφημες αυτές γυναίκες που αντέχουν στο κύμα βίας, που δεν υποκύπτουν, που ενσαρκώνουν τις ηρωικές γυναίκες σε κάθε σημείο του πλανήτη και αντιστέκονται σε κάθε απειλή», τόνισε η κ. Καραμανλή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε επίσης στην αρχή του χαιρετισμού της στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Μια μέρα σαν τη σημερινή, μέρα τιμής για τις γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, έχουμε στην καρδιά και στο μυαλό μας τις γυναίκες της Ουκρανίας. Εκείνες που έμειναν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, που αντιμετωπίζουν άοπλες τα ρωσικά τανκς, που αφουγκράζονται το βουητό του πολέμου κλεισμένες στα υπόγεια των σπιτιών τους ή στις στοές του μετρό, σφίγγοντας στην αγκαλιά τους τα μωρά τους, ή τα φέρνουν στον κόσμο ενώ γύρω τους πέφτουν οι βόμβες. Και, φυσικά, όλες αυτές που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς κρατώντας απ’ το χέρι τα παιδιά τους, υποβαστάζοντας τους γέροντες γονείς τους, περπατώντας χιλιόμετρα για να ξεφύγουν από τον όλεθρο» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε τονίζοντας: «Μια λιτανεία από ξεριζωμένες μητέρες, κόρες, αδελφές, διασχίζει σήμερα την Ανατολική Ευρώπη, φτάνει στις πύλες εισόδου της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Μολδαβίας, ζητά βοήθεια. Και αναμοχλεύει οδυνηρές μνήμες της δικής μας ιστορίας, της δικής μας προσφυγιάς. Την τραγωδία του 1922, το δράμα της Κύπρου». Μετά από μια ιστορική αναδρομή των αγώνων των γυναικών στη χώρα μας η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: «Στη δύσκολη αυτή καμπή της παγκόσμιας ιστορίας, όπου τα πάντα είναι ρευστά, ο πόλεμος είναι παρών, οι κοινωνίες μας βιώνουν μια πολυδιάστατη κρίση με άδηλη έκβαση, η θέση της γυναίκας, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την πλήρη και ίση άσκηση των δικαιωμάτων της, συχνά ολισθαίνει προς τα πίσω. Η έξαρση της έμφυλης βίας, η επιμονή των στερεοτύπων, οι εργασιακές δυσκολίες, η διάχυτη και πολύμορφη ανασφάλεια την εξουθενώνουν. Οι γυναικοκτονίες αυξάνονται, ρίχνοντας βαριά σκιά στον κοινωνικό μας βίο. Πλάι, ωστόσο, σε όλα αυτά, ή μάλλον σε πείσμα όλων αυτών, οι γυναίκες της πατρίδας μας αγωνίζονται καθημερινά για να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους, να ανατρέψουν τις διακρίσεις και τις ανισότητες, να αναπτυχθούν με ελευθερία και αυτονομία

Στις δοκιμασίες των γυναικών στην Ουκρανία αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σημειώνοντας ότι  «χωρίς αμφιβολία το μήνυμα της σημερινής ημέρας αποτυπώνεται σε ένα μόνο πρόσωπο: αυτό της γυναίκας της Ουκρανίας. Εκείνης που έμεινε στην πατρίδα της για να την υπερασπιστεί από τη ρωσική εισβολή, αλλά και σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλες γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Ένας άδικος πόλεμος που χτυπά πρώτα τους πιο αδύναμους, γι’ αυτό και πρέπει να σταματήσει αμέσως.»

«Σε τέτοιες οριακές στιγμές της ιστορίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης,«όταν απειλείται η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα, τα εθνικά σύνορα και οι συνθήκες αμφισβητούνται, αμφισβητούνται ταυτόχρονα και τα δικαιώματα. Η πεμπτουσία δηλαδή της δημοκρατίας. Συνεπώς, ο αγώνας κατά του κατακτητικού αυταρχισμού γίνεται αυτόματα και αγώνας για την ισότητα των δύο φύλων και την προστασία των πιο ευάλωτων. Και τα σύνορα της Ουκρανίας μετατρέπονται σε σύνορα ανάμεσα στο παρελθόν και στις ανθρώπινες κατακτήσεις των τελευταίων αιώνων, με κυρίαρχη ανάμεσά τους τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της θέσης των γυναικών, τόνισε: «Η συμβολή της Ελλάδας στο μέτωπο αυτό τολμώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά δυναμική. Γιατί για πρώτη φορά η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων, κάτω από το οποίο αρθρώνονται πολιτικές σε κάθε επίπεδο. Από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι την οικογένεια και την υγεία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η έμφυλη βία εκδηλώνεται σε ακραία μορφή με  τις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Σε αυτήν απαντάμε με αυστηρότερες ποινές, αλλά ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα και τις φωνές που τόλμησαν να πουν «Metoo», με το «metoogreece.gr», ιδρύοντας δομές για τα θύματα και υψώνοντας το πιο ψηλό τείχος προστασίας για τις πιο ευάλωτες γυναίκες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις γυναίκες με αναπηρία. Γι’ αυτό άλλωστε και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται πλέον σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σύντομα με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας και με τη συνεργασία της VODAFONE, μια εφαρμογή θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες για τα δικαιώματα της γυναίκας, σημειώνοντας ότι οι δυτικές δημοκρατίες έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά, ωστόσο, όπως είπε, «υπάρχουν οικογένειες στον πλανήτη που η γυναίκα παραμένει σε δυσμενή θέση και σε θέση υποτέλειας». Αναφέρθηκε επίσης στις γυναίκες στην Ουκρανία, οι οποίες, όπως τόνισε, «προσπαθούν να σταθούν όρθιες μέσα σε έναν παρανοϊκό πόλεμο».

Στη συνεδρίαση χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων: Από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ειρήνη Αγαθοπούλου, από το Κίνημα Αλλαγής η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος η κυρία Λιάνα Κανέλλη, από την Ελληνική Λύση η κυρίαΜαρία Αθανασίου και από το ΜέΡΑ25, η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα. Οι ομιλήτριες εστίασαν στα σύγχρονα προβλήματα των γυναικών και στις ανισότητες που ακόμη κυριαρχούν.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων του υπουργείου για τα δικαιώματα της γυναίκας, δράσεις που, όπως ανέφερε, είχαν τρεις βασικές κατευθύνσεις: «την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών, την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, καθώς και την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και των σεξουαλικής φύσεως επιθέσεων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας,  στάθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον αγώνα για την εξάλειψη της ανισότητας των φύλων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, καλούμαστε να μην ξεχνάμε  «ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη για  την πραγματική ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ θα πρέπει να θυμηθούμε, παράλληλα,  ότι  υπάρχουν ακόμη αναρίθμητες γυναίκες που εξακολουθούν να ζουν καθημερινά στη σκιά της εκμετάλλευσης, της κακοποίησης, του κοινωνικού αποκλεισμού και του φόβου».

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι παρά το αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουμε κατακτήσεις υψηλή μόρφωση, θέσεις ευθύνης σε όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας και της δημόσιας ζωής, δυστυχώς στερεότυπα και διακρίσεις παραμένουν μέχρι και σήμερα. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της παιδείας αναφορικά με την πρόληψη και εξάλειψη των φαινομένων έμφυλης βίας στα σχολεία, σημειώνοντας: « Η παιδεία διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο στην εξάλειψη των διακρίσεων, αλλά και στην επιδίωξη ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε και μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων τα οποία εφαρμόζονται από πέρυσι σε όλα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας μας. Τα παιδιά μας διδάσκονται αξίες και ιδανικά, όπως είναι ο αλληλοσεβασμός, η ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δημοκρατικές αρχές, η ενσυναίσθηση, η συμπερίληψη. Από την ηλικία των 4 ετών καλλιεργούν σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, μαθαίνουν για την ισότητα των φύλων και αποκτούν δημοκρατικές αρχές. Παράλληλα, έρχονται σε επαφή και με θεματικές, όπως είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αλλά και η επιχειρηματικότητα, οι νέες τεχνολογίες, η ρομποτική.»

«Όταν οι γυναίκες ευημερούν, ευημερούν και οι κοινωνίες» τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Μαρία Συρεγγέλα, η οποία αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων και  υπογράμμισε την αναγκαιότητα της κατάκτησης ίσων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τόσο η υπουργός Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως όσο και η εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Νάντια Γιαννακοπούλου έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στους αγώνες της Φώφης Γεννηματά και της Μαριέττας Γιαννάκουγια την προώθηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας προσέφερε στους παριστάμενους το μυθιστόρημα της Εύας Βλάμη «Τα όνειρα της Αγγέλικας», που διαδραματίζεται στα χρόνια της λεγόμενης «σιδηράς» δεκαετίας των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής.




 

Exit mobile version