Δεσμεύτηκαν ακίνητα στα νότια προάστια και σε νησιά, αλλά και τραπεζικοί λογαριασμοί – Εκατοντάδες τα ερωτήματα στις Τράπεζες από Έλληνες επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με Ρώσους και φοβούνται ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις δουλειές τους.
Ρώσοι επιχειρηματίες- που δεν ανήκουν μεν στην κατηγορία των μεγάλων Ολιγαρχών, αλλά έχουν δραστηριότητα και περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα – βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς περιλαμβάνονται στη λίστα των 870 προσώπων που θεωρείται ότι είχαν εμπλοκή στην υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως πρόέκυψε μετά από την επικαιροποίησή της.
Στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 5 Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν ιδιοκτησίες στην Ελλάδα και περιλαμβάνονταν στην αρχική λίστα κυρώσεων που έχει αποσταλεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Πρόκειται για ακίνητα στα νότια προάστια και στα νησιά αλλά και για τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προχώρησε ήδη στις απαραίτητες κινήσεις .
Όπως είναι γνωστό, στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων δεν περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής τα ονόματα γνωστών στην Ελλάδα επιχειρηματιών, όπως του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ που αγόρασε τον Σκορπιό. Πάντως ο διεθνής κατάλογος εμπλουτίζεται από την κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η διαδικασία απαιτεί λεπτούς και απαιτητικούς χειρισμούς – καθώς πέρα από τον εντοπισμό περιουσιών θα πρέπει να υπάρξουν στοιχεία τέτοια που να τους βάζουν «στο κάδρο» των διεθνών κυρώσεων.
Παράλληλα είναι εκατοντάδες τα ερωτήματα – αιτήματα από τράπεζες, οργανισμούς, επιχειρήσεις προς την Αρχή, δεδομένου ότι πολλοί Ρώσοι είναι είτε καταθέτες- πελάτες, είτε μέτοχοι και συναλλασσόμενοι με διάφορους φορείς ώστε να τεθεί σε γνώση τους αν υπόκεινται και αυτοί σε κυρώσεις, υπό τον φόβο να προκληθούν δυσλειτουργίες στη δομή και τη λειτουργία τους.