Υπογεγραμμένα από την φύση, Signed by nature
Πραγματοποιήθηκε στις 8/6/2022, η τακτική συζήτηση της Τετάρτης, 21.30, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με κύριο θέμα την επαγγελματική ΦΡΟΝΤΙΔΑ του περιβάλλοντος και την σημαντικότητα της ποιμενικής κτηνοτροφίας στην αειφορία (βιωσιμότητα) του περιβάλλοντος του πλανήτη μας.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη δήλωσε ότι αφορμή ήταν η Ημέρα Περιβάλλοντος και η σχεδόν διαστροφική λατρεία των δένδρων και γενικότερα της χλωρίδας, παραβλέποντας την συμβιωτική αναγκαία σχέση της πανίδας (άγρια ζώα, αιγο- προβατοτροφία κλπ) με την χλωρίδα και την βάση της σταθερότητας του οικοσυστήματος που είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα και η ισορροπία.
Το πρόβλημα είναι η ανισορροπία, η υπερσυγκέντρωση, η οποία είναι μια μορφή καρκινώματος στο ισόρροπο οικοσύστημα. Και κάθε μορφή «καρκίνου» σκοτώνει τόσο το καρκίνωμα όσο ταυτόχρονα και το οικοσύστημα Η βιομηχανική επανάσταση τα τελευταία 200 χρόνια στηρίχθηκε απολύτως στην υπερσυγκέντρωση, πλανητική υπερένταση εξειδίκευσης της παραγωγής και παγκόσμιες μεταφορές. Γεμίσαμε «καρκινώματα» και ήδη η ανθρώπινη κοινωνία και ο πλανήτης καταρρέει …
Στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση της 8/6/2022 συμμετείχαν οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κα Ιωάννα Σαπουνάκη, κ Ζαφείρης Ναστούλης, κ Γιάννης Κοντογιάννης, κ Θανάσης Αντωνόπουλος & κ Νίκος Δημόπουλος με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη. Όλη η συζήτηση καταγράφηκε στο facebook στο profil «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/3144917172438751
Παρουσιάστηκαν εικόνες από την έκδοση «Signed by nature-Αειφόρος Αιγοτροφία & Προβατοτροφία» της ΕΔΟΚ από όπου αντιγράφουμε: ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ είναι η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Η Αειφόρος ανάπτυξη έχει στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και την περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην σελ 5 στο Signed by nature γράφει: «Τα κατσίκια και τα πρόβατα είναι από τα πρώτα αγροτικά ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο, περίπου 11.000 χρόνια πριν και έχουν σημαντική θέση στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό». Με ιδιαίτερη προσοχή επισημαίνεται η σχέση της αιγοπροβατοτροφίας με τον πολιτισμό μας.
Τα μικρά αυτά μηρυκαστικά ζουν ελεύθερα, τρέφονται φυσικά και μετακινούνται στην Ελληνική φύση για να βοσκήσουν φυτά και βότανα. Η ποιμενική-εκτατική εκτροφή εξασφαλίζει την καλή διαβίωση των ζώων, την προστατευτική φροντίδα του περιβάλλοντος, την φύλαξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και δίνει προϊόντα μεγάλης αξίας στον άνθρωπο. Η ποιμενική κτηνοτροφία (όχι η βιομηχανική παραγωγή γάλακτος & κρέατος) και η φυσική διατροφή των ζώων δίνει στα προϊόντα αυτά πολύ υψηλή ποιότητα. Η ποιμενική -εκτατική εκτροφή σέβεται τα ζώα, σέβεται το περιβάλλον και βέβαια σέβεται τον άνθρωπο.
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης είπε ότι τα αιγοπρόβατα είναι οι κηπουροί της φύσης (οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος). Ο ρόλος των προβάτων και των κατσικιών είναι πρωταγωνιστικός στην προστασία της χλωρίδας και της βιοποικιλότητας. Με την διαδικασία της βόσκησης τα πρόβατα καθαρίζουν τη βλάστηση κάτω από τα δένδρα, εμποδίζουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, αναζωογονούν τη γη, τα νέα βλαστάρια απορροφούν CO2 για να μεγαλώσουν, μεταφέρουν τους σπόρους σε άλλες περιοχές και έτσι βοηθούν στη διατήρηση και αναπαραγωγή των πολύτιμων φυτών και βοτάνων της ελληνικής βιοποικιλότητας.
Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ΖΩΗΣ συμβιωτικά και σε ισορροπία σε όλες τις μορφές της (φυτά, ζώα, μύκητες κλπ) και σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης της (γονίδια, οργανισμοί, συστήματα, οικοσυστήματα).
Το Signed by nature στην σελ 13 επισημαίνει ότι τα αιγοπρόβατα είναι οι πυροσβέστες της φύσης. Τα πρόβατα και τα κατσίκια, που βλέπουμε να βόσκουν αμέριμνα, προσφέρουν άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο: προστατεύουν τη φύση από τις πυρκαγιές, αφού καθαρίζουν την επιφάνεια της γης από την περιττή και εύφλεκτη βλάστηση. Τα κοπάδια μετακινούνται με την αλλαγή των εποχών για να βρούνε την κατάλληλη τροφή, πάνω στον βράχο τον ριγμένο στην θάλασσα που λέγεται Ελλάδα, και με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν δρόμους (γιδόστρατες) σε δύσβατες περιοχές, που λειτουργούν ως ζώνες πυροπροστασίας, αλλά και ως οδοί προσπέλασης για μαχητές των πυρκαγιών.
Με όλες αυτές, και πολλές άλλες λειτουργίες, η ποιμενική εκτροφή κατσικιών & προβάτων αναπτύσσεται και σε δυσπρόσιτες και απομονωμένες περιοχές (ορεινές & νησιωτικές), δίνει εργασία, δημιουργεί προϋποθέσεις οικοτεχνίας και χειροτεχνίας, προσφέρει εισόδημα στους κατοίκους της υπαίθρου και βοηθά στην ανάπτυξη περιοχών που δεν μπορούν να έχουν άλλες εναλλακτικές οικονομικές δράσεις. Έτσι μπορούν να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να διατηρηθούν τα χωριά, να διατηρηθούν ο πολιτισμός και οι παραδόσεις ολόκληρων περιοχών.
Με έκπληξη ακούστηκε ατυχής, αδόκιμη, αυθαίρετη, μονόπλευρη, άστοχη (ή μήπως στοχευμένη?) άποψη απληροφόρητης συμπολίτισσας που είπε «Δεν είναι απαραίτητη πλέον η κτηνοτροφία», λόγω, όπως ισχυρίσθηκε, πλήθους παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που έχουν σχέση με τις συνθήκες ζωής και μεταχείρισης των ζώων. Και σε άλλο απόσπασμα εντοπίζουμε το ατεκμηρίωτο ότι: «δεν είναι ρεαλιστικό να υποστηρίζουμε την ελεύθερη βοσκή, η οποία αποτελεί και τον κύριο λόγο της καταστροφής του περιβάλλοντος».
Η κα Αθηνά Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι η καύση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, λιγνίτες) είναι τεκμηριωμένα καταστροφική για την επιβίωση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, αλλά πολλοί πλουτίζουν αθέμιτα από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων τα οποία τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και παρ’ όλα αυτά δεν ακούγονται αντίστοιχα, ότι «Δεν είναι απαραίτητα πλέον τα διυλιστήρια» …
Αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι) δεν είναι επαγγέλματα αλλά είναι τρόπος ζωής. Όταν κάποια λέει «Δεν είναι απαραίτητη πλέον η κτηνοτροφία» στην ουσία προτείνει την «εξολόθρευση» των κτηνοτρόφων, καθ’ όσον η ζωή τους είναι συνυφασμένη με την απασχόληση στην φροντίδα των παραγωγικών ζώων. Προφανώς και πιθανώς είναι συγκεχυμένη η πληροφόρησή της ότι: οι «βιομήχανοι» της υπερσυγκεντρωμένης σε στάβλους «βιομηχανικής» κτηνοτροφίας και οι παρανομούντες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν συμπίπτουν εννοιολογικά με τους αγρότες-κτηνοτρόφους οι οποίοι είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος. Και μάλιστα όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τεχνολογικό, κλπ.
Την Τετάρτη, 15 Ιουν 2022, 21.30 συζητάμε για το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 Αττικής Υπαίθρου στο https://us02web.zoom.us/j/81438452298.
Την Τετάρτη, 6 Ιουλ 2022, 21.00 συζητάμε για την ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ στο https://us02web.zoom.us/j/87909871926 και αμέσως μετά συζητάμε για το ότι «Οι ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ».
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus