Χθες πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση του 1ου Ετήσιου Απολογισμού «Elevate Greece 2021» στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος».
Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν καθόλου τυχαία, βέβαια, καθώς ο Δημόκριτος αποτελεί το πρώτο «έξυπνο» campus, σχεδιάζει την επέκτασή του με το πρόγραμμα «Λεύκιππος» ενώ αναμένεται η σύναψη μιας νέας συνεργασίας με το πρόγραμμα επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γιώργος Νούνεσης, Προέδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ο Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας και ο Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στην αρχή, χαιρετισμό απηύθυνε ο Νούνεσης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του «Δημόκριτου» ως αρωγό μεταφοράς τεχνολογίας σε μεγάλη κλίμακα. Συγκεκριμένα το Science Agora, το πρόγραμμα, «Proof of Concept» ύψους 1,8 εκατ. ευρώ μόλις στην πρώτη εβδομάδα της ίδρυσής του γνώρισε μεγάλη απήχηση προσελκύοντας τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google.
Επιπρόσθετα, το campus του «Δημόκριτου» έχει αναδειχθεί σε έναν έξυπνο ιδιωτικό σταθμό 5G με την συμβολή της Vodafone και άλλων ιδιωτικών εταιρειών. Το «Smart Attica» αποτελεί την πρόταση του ερευνητικού κέντρου ψηφιακής καινοτομίας η οποία εμπεριέχει το Digital Innovation Hub καθώς και το πρόγραμμα επέκτασης «Λεύκιππος» (έργο 7,5 χιλ. τετ. χλμ) , σε συνεργασία με την ΔΕΗ. Ο Νούνεσης μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης και αναβάθμισης του ερευνητικού κέντρου. Η συνεργασία με την ΔΕΗ έχει ως στόχο την ανάπτυξη νέων λύσεων ενεργειακής αυτονομίας, ενώ πρωτοβουλίες του «Δημόκριτου» πρόκειται να στεγαστούν στα κτίρια του ΚΔΕΠ στην Κάντζα.
Ο Άδωνις δήλωσε: «Πιστεύουμε βαθειά στο Elevate Greece, αποτελεί ένα πρότυπο πρόγραμμα που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν και άλλες κυβερνήσεις». Η Ελλάδα, ιδιαίτερα την περίοδο του 2019 έχει πραγματοποιήσει άλματα όσον αφορά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, και μάλιστα το 2021 έχει σημειώσει την μεγαλύτερη εξέλιξη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Παρ’ ότι η Ελλάδα έχει διέλθει από δύσκολες φάσεις, εν μέσω κρίσης το 2014, άρχισε με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς η ανάπτυξη των Startups ενώ το 2019 ιδρύθηκαν περίπου το 45% των συνολικών Startups που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο μέχρι σήμερα. Εν γένει η χώρα έχει αναδειχθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον καινοτομίας.
Το Elevate Greece έχει ως στόχο τον ορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για το τι ορίζεται ως μια Startup επιχείρηση αλλά και την ανάπτυξη μέσων προώθησης της καινοτομίας, όπως την δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε ο Δήμας: «Ο καθορισμός των αντικειμενικών κριτηρίων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΣΕΤΕΚ, ενώ η χαρτογράφηση των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε σταδιακά». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου είδους οικοσυστήματος στην Ελλάδα προκειμένου να αναπτυχθούν καινοτόμες λύσεις οι οποίες δύναται να εξελιχθούν (scalability).
Μάλιστα, στο αρχικό στάδιο του Elevate, μια στις δύο αιτήσεις από Startups απορρίφθηκαν για λόγους διαφύλαξης του θεσμού και διατήρησης της αξιοπιστίας. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την παροχή κινήτρων τόσο σε Founders, όσο και σε επενδυτές (βλ. 50% φοροαπαλλαγή σε επενδυτικούς αγγέλους), την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς μόνο 2 στους 10 Foundes είναι γυναίκες και την ανάπτυξη δράσεων εξωστρέφειας. Σε συνεργασία με το Enterprise Greece πραγματοποιήθηκε υπογραφή μνημονίου με διάφορα επιμελητήρια για περαιτέρω υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ πρόκειται να ανακοινωθεί νέα «βοήθεια» μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Ο β’ κύκλος χρηματοδότησης υπολογίζεται στα 25,4 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην γεωγραφική κατανομή των Startups, παρατηρείται γειτνίαση στην Αττική και σε δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη, ενώ η επαρχία βρίσκεται ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα. Το Elevate Greece αποσκοπεί στην παροχή κινήτρων σε νέους προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις πόλεις καταγωγής τους, αναπτύσσοντας νέες λύσεις που δύναται να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία και στις επαρχιακές πόλεις.
Την δεδομένη στιγμή, 614 Startups είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – μόλις μέσα σε έναν χρόνο. Στα μελλοντικά σχέδια βρίσκονται η ενίσχυση του τομέα B2G (Bussiness to Government) για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και την ανάδειξη του Elevate σε ανώνυμη κρατική εταιρεία.