Μαραζώνει η Ελληνική Περιφέρεια, αφού ακόμη 227 σχολεία αναστέλλουν την λειτουργία τους λόγω έλλειψης μαθητών. Σοκάρουν τα νούμερα των σχολείων που μένουν χωρίς μαθητές σε 5 από τις 13 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που έχουμε στοιχεία.
Πλέον δεν υπάρχει αμφισβήτηση της «αντίστροφης μέτρησης» για μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς υπάρχει μια αλληλουχία στα νούμερα ή ακόμη χειρότερα ένα μοτίβο που δεν φαίνεται να διαφοροποιείται από χρονιά σε χρονιά. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Ηπείρου πέρυσι ανέστειλαν την λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2021-2022, 40 νηπιαγωγεία και Δημοτικά.
Φέτος, ακόμη 40 εκπαιδευτικά ιδρύματα ανέστειλαν την λειτουργία τους στην Ήπειρο. Δηλαδή, σε δυο μόλις σχολικές χρονιές και μόνο στη Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφονται 80 λιγότερες σχολικές εν λειτουργία μονάδες.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επίσης, οι διαφορές της περσινής από την φετινή σχολική χρονιά, ελάχιστες και προς το χειρότερο. Πέρυσι ανέστειλαν την λειτουργία τους 27 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, ενώ φέτος 31. Αυξήθηκαν δηλαδή.
Σοκ προκαλούν τα νούμερα που αφορούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 73 Νηπιαγωγεία και 40 Δημοτικά σχολεία δεν θα υποδεχθούν φέτος μαθητές. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, 33 σχολικές μονάδες είχαν μηδενικές εγγραφές και θα παραμείνουν κλειστές.
Στα Δωδεκάνησα και την περιφερειακή Ενότητα Ιονίων Νήσων λιγότερα παιδικά χαμόγελα θα ακουστούν στα σχολεία, αφού 10 δεν θα ανοίξουν ποτέ.
Να σημειώσουμε πως 80 Δημοτικά σχολεία σε όλη την Επικράτεια και σχεδόν 270 νηπιαγωγεία λειτουργούν με τον ελάχιστο αριθμό των 5 μαθητών.
Η ερημοποίηση της Ελληνικής Περιφέρειας προκαλεί θλίψη καθώς η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη. Εκατοντάδες σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Εκατοντάδες χωριά και κοινότητες ερημώνουν. Πόσο μπορεί να αντέξει μια χώρα να διατηρηθεί σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, όταν ερημοποιείται το μεγαλύτερο της μέρος; Πόσο κοντά είμαστε, περιοχές ολόκληρες της Ελλάδας σε λίγα χρόνια να είναι τόποι ξεχασμένοι, έρημοι, με άδεια σπίτια;