Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος της Βουλής στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαρίλαου Τρικούπη στον Ισθμό Κορίνθου

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και πραγματοποίησε, το καινοτόμο για την εποχή του έργο της διάνοιξης της Διώρυγας της Κορίνθου, έκανε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία να τοποθετηθεί η προτομή του Χαρίλαου Τρικούπη, στη δεξιά είσοδο της γέφυρας του Ισθμού, χώρο που παραχώρησε η διαχειρίστρια εταιρεία της Διώρυγας «Γέφυρα Α.Ε.».



 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος ανέλυσε τα πολιτικά, οικονομικά και αναπτυξιακά επιτεύγματα του Χαρίλαου Τρικούπη: «Ο Τρικούπης μεταμόρφωσε όλη αυτή τη δυστοκία, όλη αυτή την αποξένωση που υπήρχε στην Ελλάδα με τα έργα τα οποία άφησε.  Ένα τρίπτυχο ήταν εκείνο το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική του σταδιοδρομία, ένα τρίπτυχο το οποίο το δάμασε, το επέλεξε, το κατέκτησε και το υπηρέτησε. Το τρίπτυχο της πολιτειακής ανάπλασης της χώρας, με την αναζωογόνηση του Κοινοβουλευτισμού, του σταθερού και καρποφόρου εξωτερικού προσανατολισμού της χώρας, προς την Δύση και ειδικότερα προς την Μεγάλη Βρετανία και της εσωτερικής ανασυγκρότησης, μέσω της ανασυγκρότησης των συγκοινωνιών, των δημοσίων έργων και κυρίως του στρατεύματος. Αυτό το τρίπτυχο: δημοκρατία, εξωτερική Πολιτική και εσωτερική ανασυγκρότηση ήταν το τρίπτυχο το οποίο όρθωσε την Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά την εποχή του Τρικούπη έβλεπε να γίνονται έργα από το κράτος. Και για πρώτη φορά έβλεπε τον κρατικό Προϋπολογισμό να έχει προβλέψεις και κωδικούς όχι μόνο για τη μισθοδοσία και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αλλά και για δημόσιες επενδύσεις, οι οποίος απέδωσαν και τις οποίες χάρηκαν οι μετά από αυτόν  επόμενες γενιές» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής ο Χαρίλαος Τρικούπης «υπηρέτησε την πολιτική με αίσθηση ιστορίας και όχι συγκυρίας. Υπηρέτησε την πολιτική ως τέχνη και όχι ως τεχνολογία». Υπογράμμισε πως «σήμερα η πολιτική, παγκοσμίως, μετατρέπεται από τέχνη σε τεχνολογία, υποκείμεθα κατά τρόπο αφόρητο στο λεγόμενο πολιτικό μάρκετινγκ. Η εικόνα κυριαρχεί η εντύπωση κυριαρχεί. Το έργο πάει πίσω, η πράξη πάει πίσω και μέσα σε αυτό τον κατακλυσμό της εικόνας, η πολιτική παύει να έχει διάρκεια. Έχει μόνο φευγαλέες αναλαμπές, φευγαλέες εξελίξεις, οι οποίες υπηρετούν και υποκύπτουν στην εικόνα, εις βάρος ενός έργου, το οποίο αλλάζει τη μοίρα ενός τόπου ενός έργου όπως αυτό δίπλα μας, το οποίο έκανε ο Χαρίλαος Τρικούπης ένα έργο το οποίο άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδος και το οποίο σήμερα ακόμη και σήμερα όλοι το εκτιμούμε και πάρα πολλοί επωφελούνται από αυτό».

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας  και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης συνέβαλε καθοριστικά στην εκτέλεση και την ολοκλήρωση της διάνοιξης της Διώρυγας, έργο το οποίο πολλοί οραματίστηκαν για πολλούς αιώνες. «Χρέος δικό μας είναι να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τις υποδομές της Διώρυγας του Ισθμού, όπως της αξίζει.» Τόνισε δε, ότι με ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που προωθείται, αναβαθμίζεται η περιοχή κατά μήκος του άξονα της Διώρυγας, αλλά και με την ένωση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου-Λουτρακίου.

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, βουλευτής Κορίνθου, κ. Χρήστος Δήμας, στο μήνυμά που απέστειλε, καθώς απουσίαζε με κυβερνητική αποστολή στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στις προσπάθειες αποπεράτωσης του έργου από τον Χαρίλαο Τρικούπη. «Η Διώρυγα του Ισθμού αποτελεί ένα έργο τεράστιας εμβέλειας με καθοριστικό ρόλο για τις μεταφορές και τον τουρισμό. Έχει ενώσει δύο θάλασσες, έχει μικρύνει αποστάσεις και έχει διευκολύνει τη ζωή πολλών ανθρώπων, ενώ αποτελεί ένα διαχρονικό αξιοθέατο παγκόσμιου ενδιαφέροντος» τόνισε ο κ. Δήμας.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η προτομή αποτελεί την εκπλήρωση ενός μεγάλου χρέους, ως Πελοποννήσιοι και ως Κορίνθιοι στον Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε το έργο της διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου, το οποίο θεωρείται εξόχως σημαντικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Γεώργιος Γκιώνης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «ο δήμος φιλοξενεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Ελλάδας μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα εμβληματικότερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας, την Διώρυγα του Ισθμού. Ένα έργο που ξεκινάει ήδη από την εποχή του Περιάνδρου, διανύει τους αιώνες και φτάνει να ολοκληρωθεί το 1893. Κάθε χρόνο πάνω από 13 χιλιάδες πλοία από 50 και πλέον διαφορετικές εθνικότητες διασχίζουν τα νερά του Ισθμού».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι βουλευτές Κορινθίας κ.κ. Κωνσταντίνος Κόλιας και Γεώργιος Ψυχογιός και ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χάρισε στον Πρόεδρο της Βουλής, τη Σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας, που αποτέλεσε, όπως τόνισαν ο κ. Νίκας και ο κ. Τασούλας την αρχή του κοινοβουλευτικού βίου της σύγχρονη Ελλάδας, καθώς συνήλθε λίγους μήνες πριν την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Την προτομή του Χαρίλαου Τρικούπη φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Νίκος Γεωργίου.