Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνίδα αγρότισσα: Η ψυχή της γης μας

Γεωργαντάς: Σύγχρονη επαγγελματίας και θεματοφύλακας της παράδοσής μας- Αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα και προωθεί τον συνεργατισμό

Το μήνυμα ότι η Ελληνίδα αγρότισσα αποτελεί την ψυχή της γης μας, προβλήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αγρότισσα, που εορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου.



 

Η εκδήλωση έγινε στη ΛΑΕΔ παρουσία τριών γυναικών που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικούς τομείς. Την παλιά γενιά η οποία κράτησε ζωντανή την ελληνική περιφέρεια (Αννέτα Γεωργουλοπούλου), τη νέα αγρότισσα (Ειρήνη Γιαννάρου) που αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα για να ασχοληθεί με τη γη και να γίνει σύγχρονη επαγγελματίας και την αγρότισσα που πλέον εξελίσσεται, μέσω της καινοτομίας, σε επιχειρηματία (Ηλιάνα Μαλιχίν).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας στην ελληνική κοινωνία, στην ενίσχυση της οικογένειας και της αγροτικής οικονομίας αλλά και στη διαφύλαξη των λαϊκών μας παραδόσεων.

Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπου μετά η γνώση, η μεθοδικότητα, η τόλμη και η ευφυΐα και όχι η μυϊκή δύναμη, ανοίγονται νέες προοπτικές για περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στον πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «ο συνεργατισμός, η μεταποίηση, η οικοτεχνία, ο αγροτουρισμός, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η άμβλυνση των ανισοτήτων, αναχαίτιση φαινομένων όπως η ερήμωση της υπαίθρου και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συστηματικά  παρεμβαίνει, επιχειρώντας να κρατήσει ισχυρή την παρουσία των γυναικών στην αγροτική οικονομία».

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 151.055 είναι γυναίκες.

Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ προκύπτει ότι από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούν σε γυναίκες αγρότισσες, δηλαδή 46,34%.

Η  καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώνεται από γυναίκες είναι το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα.

Αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα στη Βιολογική Γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι γυναίκες επαγγελματίες αγρότισσες. Στους Νέους Αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,2%, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%.

Γενικά το 53,48%, δηλαδή σε πλειοψηφικό ποσοστό, οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι γυναίκες.

Αναφερόμενος στη σύγχρονη Ελληνίδα αγρότισσα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «λειτουργεί περισσότερο ομαδικά από τον άνδρα και γι’ αυτό είναι πιο δεκτική στα συνεργατικά σχήματα που προωθεί η Ευρώπη και έχει τη διάθεση να αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες. Είναι από τη μια, η σύγχρονη επαγγελματίας και από την άλλη ο θεματοφύλακας της λαϊκής μας κληρονομιάς, μετέχοντας σε πολιτιστικούς συλλόγους και κρατώντας την παράδοση ζωντανή.

Παράλληλα αναζητεί νέα πεδία δράσεως μέσα από τον πολιτισμό, τον αγροτουρισμό, την οικοτεχνία, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη του τόπου της».

Και κατέληξε: «Είναι η ψυχή της κοινωνίας, η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, η ψυχή της ελληνικής γης. Και τη δύναμη αυτής της μοναδικής ψυχής, ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο».

Χριστιάνα Καλογήρου: Υποκλινόμαστε στις Ελληνίδες αγρότισσες

Η ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου, σημείωσε: «Από το Ορμένιο του Έβρου που ήμουν εκεί το περασμένο Σάββατο ως τα ακριτικά μας νησιά και από το Πωγώνι της Ηπείρου ως την Κρήτη, η Ελληνίδα Αγρότισσα είναι πρωταγωνίστρια στο νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων από το  ΠΑΑ, το 53,48% είναι γυναίκες.

Υποκλινόμαστε στις Ελληνίδες αγρότισσες που στο πέρασμα των αιώνων με τον μόχθο και την αγάπη τους βόσκουν τα κοπάδια τους και καλλιεργούν τη γη, παράγοντας τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, τον ανεκτίμητο αυτό εθνικό μας πλούτο».

Π. Χατζηνικολάου: Αγροτουρισμός, βιολογική γεωργία πεδία δράσης της αγρότισσας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στην προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσα σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να αναλαμβάνει το κύριο μερίδιο των απλήρωτων ευθυνών που σχετίζονται με τη λειτουργία των οικογενειών και των κοινοτήτων.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό αγροκτημάτων με επικεφαλής γυναίκες αυξάνεται, ενώ υπάρχει και στην Ελλάδα το φαινόμενο μορφωμένες γυναίκες να μετακομίζουν στην ύπαιθρο για να αναπτύξουν επαγγελματική δράση στον πρωτογενή τομέα.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου η γυναικεία δραστηριότητα στην ύπαιθρο μπορεί να βρει εφαρμογή στην αγροτουριστική επιχειρηματικότητα και στη βιολογική γεωργία. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, και γενικά στον συνεργατισμό, σημειώνοντας ότι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, που στις αρχές του 2000 ανήλθαν σε 71 στις μέρες μας να φθάνουν τους 141, με ενεργούς πάνω από 90, προσφέροντας απασχόληση σε μεγάλο αριθμό γυναικών.

Τέλος επισήμανε ότι αποτελεί χρέος της πολιτείας τα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα να κινηθούν προς την κατεύθυνση στήριξης των δραστηριοτήτων της υπαίθρου, καθώς αποτελούν «τροφοδότες ζωής, περιβαλλοντικούς φύλακες και διατηρητές του κοινού μας τόπου, της ελληνικής γης».

Ακολούθησε συζήτηση με τις τρεις αγρότισσες, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Δημήτρης Τάκης.