Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαδήλωσαν για την επιβίωσή τους -VIDEO

«Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη, παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας». Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, στη Θεσσαλονίκη, στην «Agrotica».

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από διάφορες περιοχές της χώρας, από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Στερεά και Πελοπόννησο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και διαδήλωσαν για την επιβίωσή τους.



 

Μέσα από τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για φθηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, για μείωση του κόστους παραγωγής, για κατώτερες εγγυημένες τιμές και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω του εμπάργκο, αλλά και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται στο 100% για τις καταστροφές στην παραγωγή τους.

Πρόβαλαν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοί τους που αρχίζουν και κόβουν δένδρα, που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες, δεν μπορούν να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα, ξεκληρίζονται.Και έδειξαν τον ένοχο στην ΚΑΠ της ΕΕ, στην πολιτική στήριξης των μονοπωλίων.

Στο πλευρό του τους βρέθηκαν μαζικά εργαζόμενοι και φοιτητές, ευρύτερα λαϊκά στρώματα, με τα πανό, συγκροτημένα.

Μετά τη συγκέντρωση, οι αγρότες συγκροτημένα και με πορεία μπήκαν στο χώρο της «Agrotica» μεταφέροντας το κάλεσμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού και στους υπόλοιπους αγρότες που ήταν στον χώρο της έκθεσης. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη, όπου και εκεί οι αγρότες θα δώσουν νέα μαχητική απάντηση.

Οι αγρότες απαιτούν μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους. Παλεύουν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους. Απέναντι στα μέτρα-κοροϊδία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, με βάση πάντα τις περιβόητες «αντοχές» της οικονομίας και τη «δημοσιονομική σταθερότητα», προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ, οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

«Η ακρίβεια τσακίζει όλα τα λαϊκά στρώματα, μας τσακίζει όλους, μας αφορά όλους και θα πρέπει να υψώσουμε ένα κοινό μέτωπο δράσης απέναντι σε αυτή την πολιτική, διεκδικώντας την επιβίωση των λαϊκών οικογενειών, σε ένα χειμώνα που λένε ότι θα είναι βαρύς και δύσκολος. Εμείς ούτε θα προσαρμοστούμε, ούτε θα πεθάνουμε αλλά και δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία, όπως ελπίζουν»,   σημείωσε εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μιλώντας στην κινητοποίηση.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η εκμετάλλευση που δεχόμαστε ως παραγωγοί είναι διπλή, γιατί πουλάμε πάμφθηνα τα προϊόντα μας σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και ταυτόχρονα φτάνουν στη λαϊκή  κατανάλωση από 6 εως και 10 φορές ακριβότερα. Αρα δεχόμαστε αυτή την αισχροκέρδεια ενάντιά μας και ως παραγωγοί αλλά και ως καταναλωτές. Οι κυβερνήσεις βάζουν πλάτη στους μεσάζοντες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να θησαυρίζουν, σε βάρος του δικού μας κόπου και ιδρώτα αλλά και σε βάρος του λαού με τα φθηνά μεροκάματα, τις χαμηλές συντάξεις πείνας. Έχουν τσακίσει την αγοραστική ικανότητα του λαού.

Η ΚΑΠ με τη νέα αναθεώρησή της που θα ισχύει από το 2023, θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις με περιορισμούς στην παραγωγή κ.α.. Η ΚΑΠ δεν έχει στόχο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των λαών της Ευρώπης, να παράγει πρώτες ύλες για τη βιομηχανία ώστε να βρίσκουν δουλειά οι εργαζόμενοι. Στόχο έχει να ενισχύσει τον ανταγωνισμό των μεγάλων μονοπωλίων στην παγκόσμια αγορά.

Ο,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων. Δεν περιμένουμε σωτήρες να μας λύσουν τα προβλήματα. Αυτοί που κυβερνάνε δημιουργούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτοί μας κλέβουν τον ιδρώτα, το μόχθο μας και αυτοί μπουκώνουν με δις τους επιχειρηματίες». 

Κάλεσε τους αγρότες να πιστέψουν στο δίκιο και τη δύναμή τους, που δεν την έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα. Να δυναμώσουν τον αγώνα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

«Το σημερινό συλλαλητήριο είναι η αφετηρία νέων μεγάλων  αγώνων και κινητοποιήσεων και κατά τόπους και κατά περιοχές, και ανά προϊόν, αλλά και πανελλαδικά συντονισμένων κινητοποιήσεων που θα έρθουν το χειμώνα. Γιατί άλλο δρόμο για να βγει η χρονιά δεν έχουμε», όπως είπε.

Παλεύουμε για να ζήσουμε με τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας, για να συνεχίσουμε να παράγουμε και για να μην τα βλέπουμε να φεύγουν μετανάστες, σημείωσε ο Κοσμάς Μακρίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ανατ. Θεσσαλονίκης.

Θερμό ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των απεργών της «Μαλαματίνα» έστειλε ο Γιάννης Νιβορλής. Σημείωσε ότι ο εχθρός είναι κοινός, τονίζοντας πως «συνεχίζουμε τον αγώνα».

«Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας και των εργατών!», τόνισε ο Κώστας Κατσιμένης, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών, προσθέτοντας πως «είναι ξεκάθαρο περισσότερο από ποτέ ότι έχουμε κοινό αντίπαλο, που είναι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι». «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, απαντάμε μαζικά, οργανωμένα, με τη δική μας συμμαχία και διεκδικούμε αιτήματα και λύσεις που θα δώσουν μία ανάσα στην καθημερινότητά μας», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι η οργάνωση της πάλης μας, δυναμώνουμε τα Συνδικάτα, δυναμώνουμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους των επαγγελματιών, συντονίζουμε τους αγώνες μας. Αυτή είναι η δική μας απάντηση»«Πιάνοντας το νήμα από τη σημερινή συγκέντρωση, δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού, σε όλη την Ελλάδα, στις 9 Νοεμβρίου με γενική απεργία», υπογράμμισε.

«Τα αιτήματά σας για μείωση του κόστους παραγωγής, για κατώτατες εγγυημένες τιμές, για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος είναι δίκαια. Με τον αγώνα σας γίνεστε παράδειγμα ώστε κι εμείς να παλέψουμε για σπουδές και μόρφωση με δικαιώματα, σε σύγχρονες συνθήκες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μπέικος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας. «Ο νόμος που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, με κλειστές σχολές, πέρα από το αντιεκπαιδευτικό του περιεχόμενο βάζει στο στόχαστρο και τις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του Τμήματος Γεωπονίας στη Θέρμη, τον χώρο στον οποίο κάνουμε την πρακτική μας άσκηση, ξεπουλώντας τον στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού», επισήμανε, προσθέτοντας πως «δεν θα το επιτρέψουμε, εμπιστευόμαστε τη δική μας δύναμη, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν επίδοξο σωτήρα να μας κοροϊδέψει. Θα αγωνιστούμε μέσα από τα Συνδικάτα, τους Συλλόγους και τους μαζικούς φορείς, όλοι μαζί, στο πλάι των εργαζομένων, αλλά και των βιοπαλαιστών αγροτών. Για όρους δουλειάς και μόρφωσης με δικαιώματα, για ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 9 Νοέμβρη, μέρα της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας όπου πρέπει να δώσουμε μήνυμα αντεπίθεσης».

Στο γεγονός ότι οι σταφιδοκαλλιεργητές τα τελευταία 2 χρόνια πλήττονται βάναυσα από την πολιτική της ελεύθερης αγοράς αναφέρθηκε ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας. «Παλεύουμε να επιβιώσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε να μας αφανίσουν κι εμάς και την καλλιέργειά μας».

Ο Χρήστος Λίγδης, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, τόνισε ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι». Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση για την καταστροφή στην παραγωγή από την κακοκαιρία. «Σωτήρες δεν υπάρχουν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η προοπτική βρίσκεται στον αγώνα, στον συντονισμό της πάλης μας με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων».

Με την ΚΑΠ της ΕΕ μας αφανίζουν, σημείωσε ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας. Αναφέρθηκε στις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, στα εσπεριδοειδή, στα ακτινίδια. «Δεν πάει άλλο. Με τους αγώνες μας θα φέρουμε τα πάνω – κάτω. Θα τους κάνουμε εμείς δύσκολο τον χειμώνα», υπογράμμισε.

«Είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παράγουμε», υπογράμμισε ο Θανάσης Διαμαντίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατ. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, προσθέτοντας ότι «τα μήλα τα μαζέψανε οι έμποροι με 15-20 λεπτά το κιλό και ο λαός τα αγοράζει 2,50 και 3 ευρώ».

Για το βαμβάκι, τον λευκό χρυσό, μίλησε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. Σημείωσε ότι έχει τη χαμηλότερη τιμή φέτος, ενώ το κόστος παραγωγής πήγε στα ύψη. «Ξέρουμε ότι οι εκκοκκιστές φέτος θησαυρίζουν, εμείς όμως μπαίνουμε μέσα. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο χειμώνας που έρχεται, υποσχόμαστε ότι θα είναι ζεστός. Θα γεμίσει από τα τρακτέρ».

Πηγή: 902.gr