Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Η επίθεση των …. σταυρολέξων

Πραγματοποιήθηκε η ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση της 22/2/2023 με αντικείμενο την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ, που μερικοί «αγράμματοι» αποκαλούν ΚΑΠ … με πρόσκληση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου και σε συνεργασία με τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου «BUNE coop».

Στην ζωηρή συζήτηση συμμετείχαν οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι), κ Αργύρης Μαϊραχτάρης (κτηνοτρόφος, Τύρναβος & Βόϊο), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ, Μέγαρα), κ Γιάννης Κοντογιάννης (Αχαρναί, Αττικής), κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα, AgroBus), κ Νίκος Δημόπουλος (κτηνοτρόφος, Καβάλα), κ Θωμάς Καρυπίδης (κτηνοτρόφος, Κιλκίς), κα Άννα Μόσχου (κτηνοτρόφος, Καστοριά), κ Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), κα Δέσποινα Καρατοσίδη (ερευνήτρια, σύμβουλος), κ Αθανάσιος Κούντριας (γεωτεχνικός, ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Βόλου), κ Αθανάσιος Ζαρίμπας (Νιγρίτα), Δρ Αικατερίνη Καμηλάκη (Ομ. Ερευνήτρια Λαογραφίας), ενώ έβλεπαν, άκουγαν & υπέβαλαν ερωτήσεις άλλοι 173 διαδικτυακοί μέσω facebook. Όλη η συζήτηση βρίσκεται στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/1334756317375902.



 

Η εξαιρετικής ανάλυσης περιγραφή της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής από τον κ Α. Κούντρια (www.agrom.gr) δημιούργησε «αφωνία» και «πονοκέφαλο» στους συμμετέχοντες. Μερικές επισημάνσεις θα μπορούσαν να είναι:

  • Δεν έγιναν ουσιαστικές διαβουλεύσεις για να διαμορφωθεί το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδος, απλά ανακοινώσεις.
  • Ακόμα και σε μερικές περιπτώσεις που υποβλήθηκαν γραπτές προτάσεις δεν φαίνεται να ελήφθησαν υπόψη στην τελική διαμόρφωση.
  • Ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι οι συντάκτες των μέτρων δεν είχαν επαρκή γνώση των συνθηκών εργασίας στον αγροτικό τομέα.
  • Ένας από τους συντάκτες των προτάσεων της ΚΓΠ 2023-2027 είπε δικαιολογώντας τις επιλογές τους: «εμείς θέλαμε να φέρουμε όσο πιο πολλά χρήματα μπορούσαμε στην Ελλάδα», αδιαφορώντας για την καταστροφική της υγιούς ανάπτυξης ανισοκατανομή των πόρων …
  • Ένας άλλος συντάκτης αναλύοντας τις μικρές αγροτικές επιχειρήσεις εντόπισε ότι στις κάτω των 2.000€ συνολικού εισοδήματος εκμεταλλεύσεις κυριαρχούν οι ελαιοκαλλιέργειες με 60,9% και στις 2.000-8.000€ πάλι οι ελαιοκαλλιέργειες με 52,1%. Με δεδομένο ότι μόνο το 20% των ελαιοκαλλιεργητών είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην ελαιοκαλιέργεια και την πιθανότητα να μην ακολουθούν την τυπική εφοδιαστική αλυσίδα οι μικροί ελαιοκαλλιεργητές ίσως η ακρίβεια όλων των αναλύσεων να πάσχουν.
  • Σε ένα σημείο προβλέπονταν μια επιδότηση ΜΖΜ για 12.000 ζώα με ένα ευτελές ποσό ανά ζώο. Επισημάνθηκε το μικρό ποσό και «διορθώθηκε» η αταξία με αύξηση της επιδότησης ανά ΜΖΜ, διατηρώντας το ίδιο συνολικό ποσό, που σημαίνει ότι απλά μειώθηκαν τα ζώα που θα επιλεγούν για επιδότηση από τα 12.000 στα 8.000!!! … για όλη την Ελλάδα. Χωρίς ουσία επιδότηση.
  • Μετά τόσες ερμηνείες δεν έγινε επαρκώς κατανοητό τί είναι και πώς λειτουργούν τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα-eco schemes».
  • «Εάν ένας παραγωγός έχει δηλώσει φέτος και την επόμενη χρονιά τις ίδιες εκτάσεις και στη δήλωση ΟΣΔΕ 2023 και δεν περιλαμβάνεται κάποια δράση οικολογικού σχήματος, τότε θα δει «ψαλιδισμένες» τις ενισχύσεις του κατά 25%»! … (όλο εκπλήξεις)
  • Μοιάζει σαν ένα περίεργο-διεστραμένο μυαλό να δημιούργησε έναν λαβύρινθο απαιτήσεων και προαπαιτούμενων όρων, ένα σταυρόλεξο, για να δώσουν χρηματικές ενισχύσεις στους ανεκπαίδευτους αγρότες (μόνο 6,7% έχουν κάποιας μορφής εκπαίδευση, συμπεριλαμβανόμενου του Δημοτικού Σχολείου). Μοιάζει σαν να θέλει να τους τιμωρήσει ή να επιβάλλει στους αγρότες την χρησιμοποίηση αντιπαραγωγικών, ή έστω μη συμβαλλόντων στην παραγωγή «συμβούλων» και «διευκολυντών» ανάγνωσης του «σταυρολέξου» που ονόμασαν Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027.
  • Στην συζήτηση και από όσα αναφέρθηκαν δημιουργήθηκε η διάχυτη άποψη ότι η νέα ΚΓΠ διέπεται από έλλειψη σεβασμού στους παραγωγούς πραγματικού πλούτου ή έστω στους συμπολίτες αγρότες.
  • Τιμωρείσαι με αποκλεισμό χρηματοδότησης ακόμα και αν δεν μπορέσεις, ως αγρότης, να αποδείξεις ότι υπέστης τέσσερις (4) ελέγχους το έτος (?!…)
  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ (ενδεικτικό παράδειγμα) Αίγο-ΠρόβατοΤΡΟΦΙΑ. Μέσω του πρώτου πυλώνα, πλην της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, επωφελή για την αιγοπροβατοτροφία είναι τα οικολογικά σχήματα

Π1-31.7–Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων

Δ6.1. «Βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών»

Δ6.2. «Εφαρμογή προγράμματος εμπλουτισμού & βελτιστοποίησης σιτηρεσίου»

Μοιάζει σαν να μας «δουλεύουν» οι συντάκτες της ισχύουσας από 1/1/2023 ΚΓΠ διότι δεν έχουν προσδιορισθεί ακόμα οι βοσκήσιμες γαίες (καθυστερεί η αναποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση από το 2017, έχουν πάρει παράταση τα Σχέδια Βόσκησης μέχρι τέλος 2024 και μόνο ένας Θεός ξέρει πόσο ακόμα χρόνο θα πάρει να συμβατοποιηθεί η ενοικίαση των βοσκοτόπων από τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους). Και δεν ξεχνάμε ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής αρνήθηκε να κάνει Σχέδια Βόσκησης (αφού πρώτα αρνήθηκαν οι Δήμοι της Αττικής). Τι θα φάνε οι συμπολίτες της Αττικής? … τσιμέντα ή υπηρεσίες?

  • Ήταν διάχυτη η εικόνα απαξίωσης των αγροτών από τους τεχνοκράτες και τους επιστήμονες και η εντύπωση μιας περίεργης τιμωρητικής διάθεσης των συντακτών του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδος, όσο και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής-ΚΓΠ.

Ένα νέο περίεργο τιμωρητικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει η νέα ΚΓΠ.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231) που οργάνωσε πάνω από 200 διαδικτυακές συζητήσεις την τελευταία διετία προσκάλεσε όλους και όλες

  1. στην Προσυνεδριακή Ημερίδα την Τετάρτη, 1 Μαρ 2023, στις 18.00-22.00 με θέμα: Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος
  2. στην συζήτηση την Τετάρτη, 8 Μαρ 2023, στις 20.30-21.30, με θέμα: Η συμβολή της αγρότισσας στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνία και
  3. στην προσπάθεια της Τετάρτης, 15 Μαρ 2023, στις 20.30, με θέμα: τα σημαντικότερα προβλήματα που απαξιώνουν τις αγροτικές κοινωνίες και τους επαγγελματίες αγρότες.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες της κας Μάγδας Κοντογιάννη στον κ Αργύρη Μπαϊραχτάρη (6979497130) & στον κ Αθανάσιο Κούντρια (2421031111).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus