Μεγάλη συμμετοχή είχε η χθεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κορινθίας στο Club Hotel Casino, στο Λουτράκι με θέμα την «Ενημέρωση για τους οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και για τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων».
Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Παναγιώτη Λουζιώτη ο οποίος αφού περιέγραψε την μοναδικότητα της περιοχής μας ως προς το οινικό κομμάτι, τόνισε την δυναμικότητα του brandτης Νεμέας και την ανάγκη για ενορχηστρωμένη προώθηση του. Ο κος Λουζιώτης έκλεισε τον λόγο του λέγοντας ότι ο στόχος μας είναι ΕΝΑΣ & ΚΟΙΝΟΣ: Να ανέβει η Νεμέα μας στο βάθρο που της αξίζει στο παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος ανέφερε την αναγκαιότητα σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα και της γεωργικής παραγωγής με την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Επίσης, ο κος Δήμας περιέγραψε το ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη την τελευταία τριετία στην Νεμέα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και σχολίασε ότι έρευνα, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η αξιοποίησή τους θα ενισχύσουν τον αγροτικό τομέα απέναντι σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Στο βήμα ανέβηκε και ο Πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, κος Κωνσταντίνος Ευσταθίου, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της ΕΔΟΑΟ για Ελλάδα- Γερμανία και τόνισε την σημασία του εμφιαλωμένου κρασιού και την αλλαγή φιλοσοφίας πάνω στο κρασί στην Ελλάδα.
Η οινολόγος, χημικός, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια κα Μαρία Τζίτζη ήταν η επόμενη ομιλήτρια η οποία κατατόπισε το κοινό σχετικά με την νομοθεσία του οίνου, την κατηγοροποίηση των κρασιών σε οίνους ΠΟΠ & ΠΓΕ, την συνιστωμένη ποσότητα κατανάλωσης κρασιού, την μακραίωνη ιστορία του κρασιού αλλά και την κοινωνική του αξία.
Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε, ο Δρ. Δημήτρης Τάσκος από το ΕΛΓΟ Δήμητρα που παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με το δίκτυο καινοτομίας, προώθησης της έρευνας και της μεταφοράς γνώσεων και πληροφορίας στον αμπελοοινικό τομέα.
Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε «τυφλή» γευστική δοκιμή ελληνικών οίνων στο εστιατόριο Ωκεανός, όπου το κοινό και οι επαγγελματίες είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν κρασιά από τις μεγαλύτερες ΠΟΠ & ΠΓΕ οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδος.