Το Σάββατο 1η Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο η εκδήλωση με τίτλο «Οι Γυναίκες μιλάνε», που διοργάνωσε η πρωτοβουλία γυναικών για την ισότητα και τα έμφυλα δικαιώματα ΙΣΟΤΙΜΑ.
Το φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου γέμισε από κόσμο που παρακολούθησε μια ξεχωριστή, διαφορετική εκδήλωση που καθήλωσε το κοινό και συγκίνησε.
Κι αυτό γιατί στη συγκεκριμένη παρουσίαση πρωταγωνιστές δεν ήταν ομιλίες, νούμερα και στατιστικές. Πρωταγωνίστριες ήταν 10 γυναίκες που, με τόλμη και θάρρος μοιράστηκαν, τις εμπειρίες τους, τις ανησυχίες τους, και αποκάλυψαν σε όλους ένα κομμάτι του εαυτού τους.
Μέσα από τις προσωπικές τους μαρτυρίες οι 10 αυτές γυναίκες,- η μετανάστρια, η φοιτήτρια, η στιχουργός, η φωτογράφος, η μηχανικός,η θεατρολόγος- σκηνοθέτιδα, η αγρότισα, η συνδικαλίστρια, η καθαρίστρια, η πολιτικός- γυναίκες του σήμερα, από διαφορετικές κοινωνικές και επαγγελματικές αφετηρίες, αφηγήθηκαν τις διακρίσεις σε σχέση με το φύλο τους, όπως τις βίωσαν ή τις βιώνουν ακόμα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την επιθυμία τους για αλλαγή της κοινωνικής μας πραγματικότητας.
Την εκδήλωση συνόδευε μουσικά η Μαρία Μαρίνου. Τραγούδησε η Χρύσα Πιπίλου, ενώ στον χώρο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας της Φανής Καρανικόλα με θέμα «Γυναίκες».
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε το δρώμενο «Μελέκ» που ερμήνευσε συγκλονιστικά η Μαρία Μαρίνου. Μαζί της ο εξαιρετικός Γιάννης Παπαγιαννόπουλος. Την βραδιά έκλεισαν οι Castarbeiter με τραγούδι τους σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ.
Σκοπός της διαφορετικής αυτής εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της πρωτοβουλίας γυναικών ΙΣΟΤΙΜΑ. «Να συστηθούμε επίσημα, να σας παρουσιάσουμε τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της πρωτοβουλίας γυναικών για την ισότητα και τα έμφυλα δικαιώματα ΙΣΟΤΙΜΑ, να κάνουμε γνωστές τις θέσεις και τους στόχους μας, και να εξηγήσουμε την ανάγκη για τη διεύρυνσή της», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας.
Η συλλογικότητα ΙΣΟΤΙΜΑ συστάθηκε στα τέλη του 2022, από μια ομάδα γυναικών διαφορετικών ηλικιών, μορφωτικού επιπέδου, πολιτικών πεποιθήσεων και στάσεων ζωής, αλλά με συγκλίνουσα οπτική για τα θέματα της ισότητας και των έμφυλων δικαιωμάτων.
Όπως τονίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, είναι δεδομένο ότι η έμφυλη ανισότητα, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, οι διακρίσεις, η ανισότητα ευκαιριών, οι αποκλεισμοί και η αποστέρηση δημόσιων πόρων και αγαθών, παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει, συνεχίζουν να ισχύουν σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, και πολιτιστικής ζωής των γυναικών.
Με λίγα λόγια η άνιση μεταχείριση εξαιτίας του φύλου αποτελεί μια βαθιά και πολυπλόκαμη παθογένεια της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας κοινωνίας.
Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας είναι η προσπάθεια εξάλειψης των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας. Με πολύτιμα εργαλεία την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την διεκδίκηση.
Με ομιλίες, συνέδρια και ημερίδες με τη συνδρομή εξειδικευμένων επαγγελματιών στα ζητήματα έμφυλης ανισότητας, με ενημέρωση μέσα απ’ τον πολιτισμό και τις τέχνες με όχημα τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, με ανάλογες δράσεις.
Με συζητήσεις σε μικρότερο, πιο τοπικό επίπεδο όπως πχ. με τους συλλόγους γυναικών στα χωριά του νομού μας και στα ντόπια καφενεία,η πρωτοβουλία γυναικών ΙΣΟΤΙΜΑ φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστό το μεγάλο ζήτημα της ανισότητας δικαιωμάτων μεταξύ των φύλων και της έμφυλης βίας με απώτερο σκοπό την μείωση αν όχι την εξάλειψη τους.
Όπως είπαν τα μέλη της: «Η πρωτοβουλία γυναικών ΙΣΟΤΙΜΑ ξεκίνησε από την ανάγκη μας να είμαστε μέλη μιας δίκαιης κοινωνίας που τη χαρακτηρίζει η ενσυναίσθηση, η κατανόηση και η συμπεριληπτικότητα. Στην προκειμένη περίπτωση επικεντρωνόμαστε στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της έμφυλης ανισότητας, της έμφυλης βίας, πιστεύοντας ειλικρινά πως, αν μια παθογένεια είναι μεταδοτική, πολύ πιο μεταδοτική είναι η καλοσύνη, και μπορεί να αποδειχτεί το ισχυρότερο αντίδοτο.
Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που κάθε ένας από εμάς αντιληφθεί ότι έχει σημασία να λαμβάνουμε υπόψη τον διπλανό μας, ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα δρώντας αλληλέγγυα, ότι ο σεβασμός του τρόπου ζωής και των επιλογών των άλλων είναι θεμελιώδης, αυτό θα μεταδοθεί σε όλη την κοινωνία.
Για να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον κόσμο μέσα μας, κι αυτό θα το πετύχουμε μόνο μαθαίνοντας, παρατηρώντας, συνομιλώντας, διεκδικώντας.
Η προσπάθεια που κάνουμε μπορεί να φαντάζει αμελητέα ή και αχρείαστη σε κάποιους, αλλά είναι ένα βήμα, ένα μικρό έστω βήμα, για να δομηθεί μια πιο δίκαιη κοινωνία για όλες και όλους.
Τα δυνατά του ενός μπορεί να είναι αδύναμα, αλλά όσα περισσότερα χέρια σπρώχνουν, τόσο πιο εύκολα κυλάει η μυλόπετρα, και σ’ αυτή την προσπάθεια ελπίζουμε να σας έχουμε στο πλάι μας».