Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

22 Διεθνή Φωτογραφικά Βραβεία: Οι Καρυάτιδες του Γιώργου Τατάκη κάνουν Πρεμιέρα στην Ελλάδα

Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Γιώργος Τατάκης παρουσιάζει το «Καρυάτις: Έκθεσις άλφα» – την πρώτη εισαγωγική έκθεση του έργου «Καρυάτις» στην Ελλάδα. Μια φωτογραφική σπουδή στις γυναικείες ελληνικές τοπικές ενδυμασίες.

Καλαμάτα, Ελλάδα – Το Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας και ο Γιώργος Τατάκης προσκαλούν το κοινό σε μια εικαστική εμπειρία, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα είκοσι ένα έργα, στην εισαγωγική έκθεση «Καρυάτις: Έκθεσις άλφα», που σηματοδοτεί το ντεμπούτο του πολυβραβευμένου έργου στη χώρα μας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 2 Αυγούστου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023, στον χώρο όπου φιλοξενείται η περίφημη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα.



Με μια διακεκριμένη διεθνή πορεία και δημοσιεύσεις σε διεθνή μέσα συμπεριλαμβανομένων των New York Times, του National Geographic, του LFI και πολλών άλλων, ο Γιώργος Τατάκης έχει καθιερωθεί ως ηγετική μορφή στον κόσμο της φωτογραφίας. Οι επιβλητικές εικόνες του, που χαρακτηρίζονται από μία μοναδική καλλιτεχνική αποτύπωση, έχουν γοητεύσει το κοινό σε όλο τον κόσμο. Μέσα από τον φακό του, ο Τατάκης αποτυπώνει επιδέξια την ουσία των γυναικείων ελληνικών τοπικών φορεσιών, προβάλλοντας τις περίπλοκες λεπτομέρειες, την πολιτιστική σημασία και τη διαχρονική ομορφιά που ενυπάρχουν σε κάθε ένδυμα.
Βυθιστείτε στον μαγευτικό κόσμο των Καρυάτιδων, όπου η παράδοση και η τέχνη συμπλέκονται άψογα. Οι αριστοτεχνικές συνθέσεις του Τατάκη μεταφέρουν τους θεατές σε μια περασμένη εποχή, όπου η χάρη και η κομψότητα της ελληνικής θηλυκότητας ζωντανεύουν μέσα από τη σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και ένα καλλιτεχνικό όραμα που υπερβαίνει το χρόνο.
Ο χώρος που φιλοξενεί την Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», χρησιμεύει ως το τέλειο σκηνικό για αυτήν την εισαγωγική έκθεση. Ένας πραγματικός φάρος αφιερωμένος στην προβολή και τη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η Συλλογή συνεχίζει τη δέσμευσή της για τη διατήρηση της κληρονομιάς των ελληνικών τοπικών φορεσιών και την προώθηση της πολιτιστικής κατανόησης.
Μπείτε στον μαγευτικό κόσμο των Καρυάτιδων και βυθιστείτε στη διαχρονική ομορφιά των γυναικείων ελληνικών τοπικών ενδυμασιών. Οι εικόνες του Τατάκη καλούν σε στοχασμό και συμβάλλουν στην εκτίμηση της πολυμορφίας του ελληνικού πολιτισμού, καλλιεργώντας μια βαθιά σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Σύνδεσμοι:
Γ. Τατάκης: https://tatakis.com

Το όραμα της Β. Καρέλια:

«Τα έργα της λαϊκής παράδοσης επιστρέφουν κάποτε στους λαούς που τα γέννησαν, ώστε να μπορούν ελεύθερα να τα θαυμάζουν, να τα εκτιμούν και να εμπνέονται και πάλι από αυτά.»
«Οραματιζόμαστε νέες οπτικές μέσα από τις οποίες θα μπορεί κανείς να προσεγγίσει την ελληνική ενδυμασία για να φτάσει στον πυρήνα της, που είναι η ακάματη μετατροπή του εσωτερικού κόσμου του λαού μας σε φως.»
«Μέσα σε ένα αφαιρετικό περιβάλλον, τα ενδύματα αποσχίζονται από το χρόνο και ανοίγονται στον καθαρό χώρο. Πραγματοποιείται, έτσι, μια μετάβαση από την κοινή ιστορική διάσταση σε μία διάσταση όπου έχουμε να κάνουμε με αξίες που θεωρούνται μόνο καθ’ αυτές, όπως είναι η ομορφιά.»
Βικτωρία Καρέλια, Συλλέκτρια
Η κ. Βικτωρία-Μαργαρίτα Καρέλια έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας, από την ΠτΔ κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Φωτογράφος:

Ο Γιώργος Τατάκης δημιουργεί εικόνες σχετικές με τις παραδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Το έργο του χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες: στο πρώιμο έργο του «Ήθος», το οποίο παρουσιάζει τα παραδοσιακά δρώμενα ανά την Ελλάδα και στο μεταγενέστερο «Καρυάτις», το οποίο επικεντρώνεται στις γυναικείες τοπικές ενδυμασίες. Η δουλειά του εκτίθεται διεθνώς σε σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, Μουσείο Fragonard στις Κάννες, Somerset House στο Λονδίνο κ.α.) και δημοσιεύεται σε τοπικά και διεθνή εκδοτικά μέσα (New York Times, National Geographic, LFI της Leica κ.α.). Στη φωτογραφική του πορεία, έχει αποσπάσει 22 διεθνή βραβεία ενώ το αρχείο του φυλάσσεται στα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Αντιπροσωπεύεται από το διεθνές πρακτορείο INSTITUTE Artist.
GREECE. Saronic gulf. Spetses island. 2021
Ο φωτογράφος παράλληλα διατηρεί στενή συνεργασία με σημαντικούς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας κας Βασιλικής Χρυσανθοπούλου και το Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Τραγουδήματος μέσω της Διευθύντριας Ερευνών κας Παρασκευής Κανελλάτου. Μία από τις σημαντικές συνεργασίες του με τις συγκεκριμένες ερευνήτριες είναι και η συμμετοχή του με φωτογραφικό-εθνογραφικό υλικό του στον φάκελο «Καρπάθικο Γλέντι» (https://karpathiko-glendi.net/) ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας (Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων) το έτος 2019.
Έχει κυκλοφορήσει δύο βιβλία:
1) «Throw away your camera & become a photographer», ένα δοκίμιο για την τέχνη της φωτογραφίας, το οποίο έχει αποσπάσει άριστες κριτικές, συμπεριλαμβανομένης κριτικής πέντε αστέρων από το Readers’ favorite.
2) «OLYMPOS: From Karpathos island to Byzantium», ένα φωτογραφικό λεύκωμα για την παράδοση της Ολύμπου Καρπάθου, στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής.
Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έχει λάβει το πτυχίο του αλλά και τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το Heriot-Watt University του Εδιμβούργου στην Σκωτία. Η αγάπη του για την τέχνη και τη φωτογραφία στην πορεία τον οδήγησε στο να αλλάξει το επάγγελμά του προς αυτή την κατεύθυνση.