Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημιουργήθηκε από τις κοινωνικές ανάγκες και είναι χρέος μας να αγωνιστούμε γι’ αυτές μέσα κι έξω από τη Βουλή

Σημεία από την παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας, Γ. Ψυχογιού, σε πάνελ της τηλεοπτικής εκπομπής «Χωρίς Μακιγιάζ» του AtticaTVμε τους Γιώργο Χουδαλάκη και Βούλα Κεχαγιά.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τις πρώτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι “η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου ήταν πολύ αναλυτική και πολύ συγκεκριμένη, όπως χρειάζεται ο κόσμος. Δηλαδή στις επί μέρους ενότητες που έβαλε ο πρωθυπουργός, αντέταξε αυτό το οποίο ήταν το δικό μας κυβερνητικό σχέδιο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτός από αξιωματική αντιπολίτευση έχει πάντα στόχο την κυβέρνηση και έχει πάντα στόχο να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία η οποία δεν σημαίνει ότι επειδή έδωσε 40% στη Νέα Δημοκρατία, τα προβλήματα τελείωσαν. Συνεχίζονται, υπάρχουν, πρέπει να τα λύσουμε”. Αναφερόμενος στα λεγόμενα του πρωθυπουργού αναρωτήθηκε “ο κ. Μητσοτάκη μίλησε για στρεβλώσεις του παρελθόντος από τις οποίες πρέπει να απαλλαγούμε. Ποιες άραγε είναι αυτές οι στρεβλώσεις; Είναι το ισχυρό κοινωνικό κράτος; Είναι, για παράδειγμα, η επάρκεια σε φάρμακα ή τα καινούργια λεωφορεία; Τα δημόσια πανεπιστήμια; Είναι το να μην υπάρχουν διακοπές ρεύματος στους ευάλωτους; Είναι το γεγονός πως πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία; Μήπως είναι ντεμοντέ, ίσως, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης; Τι σημαίνει στρεβλώσεις; Εμείς αυτό θέλουμε να δούμε, αυτό ρωτάμε και γι’ αυτά τα κοινωνικά δικαιώματα θα υπερασπιστούμε την κοινωνία εντός και εκτός Βουλής”.



Με αφορμή τοποθέτηση της βουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου αναφορικά με τις επενδύσεις στη χώρα, ο Γιώργος Ψυχογιός υπενθύμισε ότι “η φαρμακευτική κάνναβη που άνοιξε πρόσφατα στην Κορινθία ήταν μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα και για την οποία λοιδορηθήκαμε τότε. Αν σας φέρω τα πρακτικά της Βουλής να δείτε τι λέγανε τότε κάποιοι βουλευτές και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, θα καταλάβετε πολύ καλά ποια ήταν η αντίληψη περί τοξικότητας, γιατί χθες είπε ο κ. Μητσοτάκης… να σταματήσει η τοξικότητα”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλειψε να τονίσει, επίσης, σχετικά με τα YouthPass ότι “με YouthPass που παρουσιάστηκε και ως μόνιμο μέτρο δεν λύνονται τα προβλήματα της νέας γενιάς, η οποία είναι με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο πόδι στο εξωτερικό. Πρέπει να κάνουμε άλλες πολιτικές. Οριζόντιες, σοβαρές, οι οποίες να δίνουν και το κίνητρο και τις δυνατότητες στα παιδιά να μείνουν εδώ και να δουλέψουν με κανόνες και όχι σε εργασιακή ζούγκλα. Να βλέπουμε σερβιτόρους κολυμβητές και όλα τα άλλα φαινόμενα των εργατικών ατυχημάτων”.

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια και την έρευνα σε αυτά ο κ. Ψυχογιός συμφώνησε πωςη έρευνα πρέπει να υπάρχει στα Πανεπιστήμια και πρέπει να υπάρχει και σε μία διασύνδεση με άλλα Πανεπιστήμια, με αλληλεπίδραση με τους φοιτητές, ώστε να μείνουν εδώ. Να μην υπάρχει braindrain και να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το δυναμικό”,περιγράφοντας εν συνεχεία το πώς έγινε αυτό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: “Eπί ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό έγινε με το ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας) και με τη δυνατότητα που είχαν οι διδάκτορες να μείνουν εδώ, να πάρουν θέσεις, αλλά και με περισσότερα δωρεάν μεταπτυχιακά. Ένα πρόγραμμα το οποίο βάλτωσε από 2019 μέχρι το 2023 και τώρα ακούμε για την έρευνα και τα πανεπιστήμια ή ακούμε το να εμπιστευτούμε μια κυβέρνηση που έχει απαξιώσει τα δημόσια νοσοκομεία λέγοντας ότι έχουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά δεν στηρίζουμε τα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή το ίδιο θα γίνει και στα πανεπιστήμια; Θα έχουμε το δημόσιο πυλώνα υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο για να πούμε ότι κάνουμε διακρατικές συμφωνίες;»

Εξάλλου, συνεργασίες των Πανεπιστημίων μας με αυτά του εξωτερικού υπάρχουν ήδη.Το κριτήριο είναι να μην απαξιώνεται η φοιτητική μέριμνα, να προσλαμβάνονται μέλη ΔΕΠ, να έχει τη δυνατότητα κάθε μαθητής να μπει στο Πανεπιστήμιο, καθώς η ελάχιστη βάση εισαγωγής «κόβει» ένα μεγάλο ποσοστό και το στέλνει στα ιδιωτικά κολέγια.

Και, βέβαια, να ενισχυθούν και σε προσωπικό, και στην φύλαξη αν θέλετε. Όχι με την πανεπιστημιακή αστυνομία φυσικά, αλλά με τους ανθρώπους οι οποίοι απολύθηκαν το 2014 από τον κ. Μητσοτάκη και ήταν φύλακες και διοικητικοί στα Πανεπιστήμια. Έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτό τον πυλώνα και να δούμε μετά οποιεσδήποτε άλλες συνεργασίες, που προφανώς όταν υπάρχει μια τεχνογνωσία ανώτερη πρέπει να τη δούμε, αλλά μην υποτιμάμε τα δικά μας που είναι αξιόλογα και από εκεί βγήκαμε κι εμείς”.

Αναφορικά με την κατάργηση του Άρθρου 16:“Είμαστε κάθετα απέναντι στην κατάργησή του και μου κάνει εντύπωση ότι και κάποιες άλλες δυνάμεις μέσα στο Κοινοβούλιο, έδειξαν να τείνουν χείρα βοηθείας στον κ. Μητσοτάκη. Και, επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο ευθέως αν παιδεία, υγεία, ρεύμα, νερό και άλλα αγαθά, είναι εμπορεύματα ή δικαιώματα τελικά”.

Ερωτηθείς για τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Ψυχογιός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “είναι μια μεταβατική περίοδος η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, είναι μέσα στην κοινωνία, έχει πολύ αξιόλογα στελέχη – τα οποία θα συνεχίσουν την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα που και εγώ τον είχα Γραμματέα στη Νεολαία – και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα είναι προωθητικό. Οι διαδικασίες θα γίνουν συλλογικά όπως αρμόζει στο κόμμα και στην ιστορία μας και είναι υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παίξει το ρόλο του σαν αξιωματική αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής. Έχει πολύ μεγάλο χρέος απέναντι στους πολίτες και πρέπει, παρά το κακό αποτέλεσμα, να ανταποκριθεί. Είναι κρίσιμο το σημείο, είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι να πάει το καράβι ένα βήμα πιο κάτω, διότι έτσι και αλλιώς είναι ένα όχημα που δημιουργήθηκε από τα κοινωνικά κινήματα, από τις κοινωνικές ανάγκες”.