Σημεία από την παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας, Γ. Ψυχογιού, στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» στο MEGA με τη Μαριλένα Γεραντώνη και τον Ζήση Μούσιο:
Η ακρίβεια που παραμένει σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών – με τελευταία την εκ νέου άνοδο των τιμών στα καύσιμα, ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Ψυχογιός, αναφέροντας ότι “επανέρχονται οι προτάσεις που είχαμε κάνει προεκλογικά και βέβαια αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα της κοινωνίας δεν τελείωσαν επειδή η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη στις εκλογές. Η αγωνία συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η υποβάθμιση των εισοδημάτων σε μια αλυσίδα παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ο κόσμος έχει ανάγκη από πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αυτές έχουν να κάνουν με τη ρίζα του προβλήματος”.
Αναφερόμενος στον ΕΦΚ, που ήταν και βασικός πυλώνας του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών, ο βουλευτής Κορινθίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι “η πηγή του προβλήματος, όπου πρέπει να “χτυπήσουμε”, είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τον οποίο φωνάζουμε από την αρχή της ραγδαίας αύξησης των τιμών, ενώ για το εν λόγω θέμα τοποθετείται συχνά και ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων και Εμπόρων καυσίμων. Αν κάνουμε μια αποτελεσματική παρέμβαση και τον ρίξουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο – όπως έκαναν άλλες χώρες – αυτό θα διευκολύνει και θα δώσει “ανάσα” τόσο στην κοινωνία και τους επαγγελματίες όσο και στους ίδιους τους βενζινοπώλες που σε αρκετές περιοχές παρουσιάζουν μείωση των τζίρων τους”.
Για τον σταθερά υψηλό ΦΠΑ, αλλά και τους ελέγχους που θα πρέπει να ενταθούν, αλλά και να πραγματοποιηθούν σε κομβικά σημεία, όπου παρατηρούνται παραβιάσεις: “Το δεύτερο είναι o ΦΠΑ στα τρόφιμα. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία βρισκόμαστε πολύ ψηλά στις αυξήσεις και τυχαίνει να είμαι από ένα Νομό όπως η Κορινθία, όπου γνωρίζουμε πολύ καλά το τι φεύγει από το χωράφι και τι φτάνει στο ράφι. Μιλάμε για τέσσερις και πέντε φορές πάνω, άρα χρειαζόμαστε και ελέγχους. Αλλά κυρίως χρειάζεται να βάλουμε το πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει πλέον τα υπερκέρδη τα οποία βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα, από τα διυλιστήρια, τα super markets, τις εταιρείες ενέργειας, μέχρι και το ίδιο το κράτος. Τα υπερκέρδη του κράτους επιστρέφουν στις επιδοτήσεις, που ναι μεν είναι μια “ένεση” αλλά δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Στην ουσία ανακυκλώνουν το πρόβλημα και δίνουν συγχωροχάρτι στην αισχροκέρδεια η οποία ευημερεί.
Επί της ουσίας θέλουμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό που προφανώς θα βρίσκεται στα καταστήματα της γειτονιάς, αλλά θα πρέπει να βρεθεί και στις μεγάλες αλυσίδες και να επιβάλλει πρόστιμα όπου χρειάζεται, εκεί δηλαδή όπου παρουσιάζεται το μεγάλο μέρος του προβλήματος”. O κ. Κακλαμάνης μπορεί να συμφώνησε σε επίπεδο ελέγχων, αναφέροντας μάλιστα ότι τα πρόστιμα θα πρέπει να τηρούνται, ωστόσο μόνο αυτό δεν διαφαίνεται με βάση τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κυβέρνησης.
Σε ένα άλλο πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα όπως αυτό των υψηλών ενοικίων για τους φοιτητές, αλλά και η έλλειψη διαμερισμάτων, ο κ. Ψυχογιός αρχικά θύμισε ότι “επί των ημερών μας και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, είχε αρχίσει να αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα της Φοιτητικής Μέριμνας”, ενώ συμπλήρωσε πως “το πρόγραμμα των 5 νέων φοιτητικών εστιών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση, ουσιαστική και συγκεκριμένη.”
Ο Γιώργος Ψυχογιός δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και επί του “Κινήματος της Πετσέτας” το οποίο ξεκίνησε από την Πάρο και φαίνεται να παίρνει μεγάλες διαστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι “ο νόμος 4607/2019 έβαζε όρους και όρια στο πώς μπορούν οι ιδιώτες να διαχειριστούν τις παραλίες. Οι περισσότεροι εξ αυτών άρθηκαν με τον 4688/2020 και είχαν να κάνουν με κρίσιμες και αυστηρές δικλείδες. Προφανώς και θα γίνεται διαχείριση των παραλιών, αλλά υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες διατάξεις, όρια και ένα πλαίσιο το οποίο ήταν αυστηρό και ολοκληρωμένο, σχετικά με το πώς θα γίνει αυτή η διαχείριση. Για παράδειγμα, κάθε μεγάλο ξενοδοχείο και κυρίως στα νησιά, πλέον έχει το δικαίωμα να αξιοποιεί όλο το χώρο της παραλίας χωρίς περιορισμούς και μάλιστα χωρίς να τηρεί τα όρια των 5 μέτρων από το κύμα ή τα 4 από τη διπλανή επιχείρηση. Μπορεί αυτό να γίνεται επί πληρωμή, όπως παραδέχθηκε ο κ. Κακλαμάνης, αλλά δεν καλούνται να τηρήσουν τα ίδια δεδομένα με τον οποιοδήποτε ιδιοκτήτη ενός καταστήματος εστίασης. Θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι αλλά πάνω απ’ όλα, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς, το πλαίσιο που ισχύει θα πρέπει να αλλάξει από τη ρίζα του νομοθετώντας μόλις ανοίξει η Βουλή.
Πέραν όλων αυτών όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε και ένα ελάχιστο κοινωνικό δικαίωμα των ανθρώπων, αυτό στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Και είναι συνέχεια πολλών άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων που είτε ξηλώθηκαν είτε επιχειρείται από τη Νέα Δημοκρατία”.
Σε ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τις διαδικασίες ανάδειξης προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλές και καλές επιλογές και όταν είσαι ένα κόμμα δημοκρατικό, των συλλογικών διαδικασιών, συζητάς και συνεδριάζεις μέχρι να καταλήξεις στην επιλογή την οποία προκρίνεις. Οι διαδικασίες αναδεικνύουν κάποιες φορές και οριακές πλειοψηφίες. Ο Νίκος Φίλης ήταν μια πολύ καλή επιλογή, όπως και ο Κώστας Ζαχαριάδης που ήταν και Τομεάρχης Εσωτερικών. Από την άλλη, ο Νίκος Παππάς ήταν μια επιλογή της διεύρυνσης που θέλαμε να κάνουμε. Προσωπικά χαιρετίζω ότι ήταν σοβαρές και συγκροτημένες διαδικασίες και αν έπρεπε να κάνω μια κριτική, θα ήταν ότι τα θέματα της αυτοδιοίκηση έπρεπε να είχαν κλείσει νωρίτερα.
Σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, έχουμε εξίσου καλές επιλογές που θα μας δυσκολέψουν στην τελική επιλογή. Θεωρώ κρίσιμο και σωστό να ολοκληρωθούν νωρίς οι διαδικασίες, ώστε να υπάρχει ηγεσία και συγκρότηση, στοιχεία που αποτυπώνονται στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην παρουσία μας στη ΔΕΘ, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές”.
Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα και για το αν η απουσία του από τις διαδικασίες στερεί κάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε σαφές πως “νομίζω ότι η επιλογή αυτή είναι συνειδητή και σωστή. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ενοποιητικό στοιχείο και ενημερώνεται, έχει άποψη και θα συμμετάσχει στις διαδικασίες που ακολουθούν. Μόνο αν στην πράξη καταλάβεις ότι είσαι μόνος σου, ενδεχομένως παίρνεις την ανάλογη ευθύνη και ενεργοποιείσαι”, κατέληξε.
Το video της συνέντευξης :