Μόλις τέσσερις μέρες πριν από τη Νέα Σελήνη με το φεγγάρι να είναι ελάχιστα φωτισμένο ο ουρανός γέμισε από πεφταστέρια.
Η “βροχή” από Περσείδες κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 12ης Αυγούστου προς ξημερώματα της 13ης, και το θέαμα ήταν εντυπωσιακό.
Το φαινόμενο κατέγραψαν με τον φακό τους φωτογράφοι από όλο τον κόσμο.
Ποιες είναι οι Περσείδες
Οι Περσείδες είναι ίσως η πιο γνωστή βροχή διαττόντων αστέρων και διαρκεί από τα μέσα του Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου κάθε χρόνο, όταν η Γη συναντά υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle.
Οι διάττοντες αστέρες ή πεφταστέρια σύμφωνα με το astronio.gr , παρατηρούνται με γυμνό μάτι και εμφανίζονται σε ολόκληρο τον ουρανό, με επίκεντρο τον αστερισμό του Περσέα, εξ ου και το όνομά τους. Μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τον Περσέα στον ουράνιο θόλο, καθώς βρίσκεται κάτω από τον αειφανή αστερισμό της Κασσιόπης, η οποία έχει χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με το γράμμα W.
Καθώς οι κομήτες πλησιάζουν τον Ήλιο, θερμαίνονται και κομμάτια τους αποκόπτονται. Τα υπολείμματα αυτά αποτελούνται από πέτρα, σκόνη και πάγο και ποικίλλουν σε διαστάσεις. Είναι πιθανό η τροχιά ενός κομήτη να διασχίζει αυτή της Γης, οπότε μέρος των υπολειμμάτων θα βρεθεί στην πορεία της.
Φωτογραφία του νυχτερινού ουρανού κατά τη διάρκεια της βροχής διαττόντων
Εικόνα: Jason Weingart
Όταν τα υπολείμματα συναντήσουν την ατμόσφαιρα της Γης, θερμαίνονται, αγγίζοντας θερμοκρασίες χιλιάδων βαθμών Κελσίου και αναφλέγονται, λόγω των μεγάλων ταχυτήτων τους και της τριβής με τα σωματίδια του ατμοσφαιρικού αέρα. Το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή βροχή διαττόντων αστέρων.
Πηγή: rosa.gr