Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατρός στο τιμόνι ασθενοφόρου για να σώσει ασθενή! Τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Σπάρτης;

Αυτά συνέβαιναν μόνο στις ταινίες. Τώρα τα βλέπουμε στην καθημερινότητα της Σπάρτης. Όσα μεταφέρει το ρεπορτάζ του notospress.gr βασίζονται σε πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημο φορέα, ωστόσο είναι μαρτυρίες πολιτών. Δύσκολα οι φορείς δίνουν στοιχεία που άπτονται προσωπικών δεδομένων ασθενών, ωστόσο το θέμα αφορά όλη την κοινωνία.

Είναι βράδυ Πέμπτης 17 Αυγούστου. Ένας 70χρονος Σπαρτιάτης μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού του έχει υποστεί μάλλον καρδιακό επεισόδιο. Η γυναίκα του καλεί το 166. Απαντά τηλεφωνήτρια, στο ΕΚΑΒ Σπάρτης, καταγράφει το περιστατικό αλλά απ’ ότι φαίνεται ο μοναδικός οδηγός σε Υπηρεσία του ΕΚΑΒ είναι σε περιστατικό στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Δεν υπάρχει οδηγός αν και δύο από τους οδηγούς ΕΚΑΒ που δεν είναι σε υπηρεσία έχουν δηλώσει ετοιμότητα. Η υπηρεσία δεν τους χρησιμοποιεί για το περιστατικό στο Παναρκαδικό ώστε να διατηρήσει την ετοιμότητα στη Σπάρτη με τον εν υπηρεσία οδηγό. Ο γιατρός που βρίσκεται σε υπηρεσία πιέζει το ΕΚΑΒ. Η τηλεφωνήτρια, φαίνεται, δεν είναι σε θέση να οδηγήσει.



 

Ο γιατρός μπαίνει στη θέση του οδηγού και μόνος κατευθύνεται με το ασθενοφόρο στο περιστατικό… Φθάνει στη Σπάρτη σε πάροδο της οδού Όθωνος Αμαλίας (κοντά στο σούπερ μάρκετ Καλαβρυτινού). Εν τω μεταξύ έχει ειδοποιηθεί ο ένας οδηγός του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα και καταφθάνει με δικό του όχημα στο περιστατικό. Ο γιατρός βρίσκεται ήδη στον όροφο και προσπαθεί να συνεφέρει τον 70χρονο. Στο «αναμμένο» ασθενοφόρο βρίσκεται συγγενής του 77χρονου. Ο οδηγός με άλλον συγγενή ανεβάζουν την καρέκλα ασθενοφόρου. Με δυσκολία και οι τρείς μεταφέρουν τον άνδρα στο ασθενοφόρο, που έχει ακόμα σφυγμό αλλά αδύναμο. Όταν το ασθενοφόρο φθάνει στο Νοσοκομείο ο 70χρονος έχει χάσει τις αισθήσεις του και λίγο αργότερα διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Κύριε Χρυσοχοΐδη, λογικά τα συμπεράσματα:

Συμπέρασμα πρώτο: Ο συγκεκριμένος γιατρός – αν και εκτός των προβλεπόμενων – αξίζει βραβείο αλτρουισμού και κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί οτιδήποτε άλλο.

Συμπέρασμα δεύτερο: Το ΕΚΑΒ είναι υπό διάλυση ότι και όσα αν πουν ιθύνοντες και μη.

Συμπέρασμα τρίτο: Οι πολίτες της Σπάρτης δεν απολαμβάνουν υπηρεσίες ανάλογες με τους φόρους που πληρώνουν.

Συμπέρασμα τέταρτο: Πριν από κάθε κλήση στο 166 χρειάζεται παράκληση στα Θεία.

Συμπέρασμα πέμπτο: Κανένα πολιτικό πρόσωπο με αρμοδιότητα και συνάφεια ειδικότητας δεν είναι σε θέση σήμερα να απαντήσει στους Σπαρτιάτες αν η πόλη καλύπτεται από το ΕΚΑΒ.

Συμπέρασμα έκτο: Το Νοσοκομείο Σπάρτης είναι κατάφορα υποβαθμισμένο σε στοιχειώδεις Υπηρεσίες που απολαμβάνουν ακόμα και χώρες αναπτυσσόμενες.

Συμπέρασμα έβδομο: Η Πολιτική Προστασία πρέπει, μάλλον, να επιμερίσει δυνάμεις και για την Υγεία των πολιτών.

Συμπέρασμα όγδοο: Ποτέ δεν μάθαμε αν αυτό που λείπει στο ΕΚΑΒ είναι τα ασθενοφόρα ή οι οδηγοί (ή και τα δύο μαζί);

Συμπέρασμα ένατο: Όταν ένας γιατρός ανεβαίνει στη θέση οδηγού ασθενοφόρου και ξεχύνεται μόνος στην πόλη, είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.

Συμπέρασμα δέκατο: Τελικά οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ΜΕΘ και κρεβάτι μπορεί να τους εξασφαλίζει το «πολιτικό σύστημα» αλλά όχι ασθενοφόρο για το έκτακτο περιστατικό της ζωής τους.

Συμπέρασμα ενδέκατο: Αναμένουμε να δούμε ποιά δημοτική παράταξη θα προτάξει στις διεκδικήσεις της την εξασφάλιση στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας για τους πολίτες της Σπάρτης.