Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Τατούλης: Η Πελοπόννησος πρέπει να οδηγηθεί από στιβαρά χέρια σε ασφαλή νερά – Συνέντευξη

Συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη στον Λακωνικό Τύπο με τίτλο: «Η Πελοπόννησος πρέπει να οδηγηθεί από στιβαρά χέρια σε ασφαλή νερά. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς ούτε για χαμένο χρόνο».

ΝΔ και Πέτρος Τατούλης: Τελικά ποια είναι η σχέση τους;

Θεσμική και βαθιά πολιτική. Θεσμική, γιατί είμαι ένας εκλεγμένος περιφερειάρχης που ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταυτότητας εκπροσωπώ το σύνολο των Πελοποννησίων και οφείλω να συνεργάζομαι, αλλά και να συγκρούομαι για το καλό τους με οποιοδήποτε κόμμα ή κυβέρνηση. Και βαθιά πολιτική, γιατί υπήρξα βουλευτής, κομματικό στέλεχος και υπουργός της ΝΔ για πάνω από 20 χρόνια. Έχω διαγραφεί δύο φορές από την ΝΔ και επανήλθα και τις δύο. Όπως ανέφερα άλλωστε, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και η πολιτική δεν έχει κατάληξη. Είναι μια ατέρμονη προσπάθεια που αφορά τους ανθρώπους και την κοινωνική τους βελτίωση μέσα από ιδεολογικές, στρατηγικές και συλλογικές προσπάθειες. Σήμερα βλέποντας την ΝΔ νιώθω προσβεβλημένος από περαστικούς, προεδρικότερους του προέδρου, που με κάνουν ωστόσο να λέω ότι εγώ είμαι περισσότερο Νεοδημοκράτης από αυτούς. Περισσότερο από ποτέ, σε αυτήν την εκλογική μάχη, απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες, τους ελευθερόφρονες πολίτες, συντηρητικούς, προοδευτικούς, ανένταχτους, και κυρίως νέους και νέες, που για πρώτη φορά συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, οι οποίοι έχουν βαθιά δημοκρατικά αντανακλαστικά και συγκροτούν μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία στον χώρο του κέντρου, προκειμένου να παραμείνει η Πελοπόννησος στον δρόμο της ευημερίας των πολλών, της σταθερότητας, της συναίνεσης και της πολιτικής μας καινοτομίας. Aυτά τα εννιά χρόνια πέρασαν επτά πρωθυπουργοί και επτά κυβερνήσεις. Πώς μπορεί κάποιος να λέει με σοβαρότητα, ότι σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον ο περιφερειάρχης πρέπει να λειτουργεί ως ο εκλεκτός του ενός ή του άλλου; Ο περιφερειάρχης είναι των πολιτών και μόνο.



 

Πολλοί αναρωτιούνται, τί συνέβη και από τη στήριξη της ΝΔ το 2014, που νικήσατε εύκολα, φτάσαμε στο σήμερα χωρίς καμία πολιτική στήριξη;

Συνηθίζω να λέω, ότι στην πολιτική πρέπει να πετάς ψηλά και να κοιτάς μακριά. Και αυτό, γιατί πρέπει να βλέπεις όλη την εικόνα σφαιρικά. Για την ακρίβεια λοιπόν από το 2010 που αποφάσισα να διεκδικήσω την θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου μέχρι και σήμερα, η πολιτική μου πρόταση αφορούσε μια ανεξάρτητη από κομματικές δεσμεύσεις υποψηφιότητα. Αυτή είναι η πεμπτουσία της περιφερειακής διακυβέρνησης. Επίσης, οι συγκυρίες δεν μπορούν να διαμορφώσουν τις σχέσεις στον χρόνο. Προσωπικά, δεν έκρυψα ποτέ την κεντροδεξιά μου καταγωγή και τις απόψεις μου. Αυτά τα χρόνια υπηρέτησα την Πελοπόννησο με πολιτικές που υπηρετούν τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μπολιασμένες με την ιδέα, ότι η πολιτική πρέπει να βλέπει πάντοτε μακρύτερα από τις οικονομικές εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίζει πάντοτε την αναδιανομή του πλούτου των κρατών στους λαούς. Προκειμένου να δημιουργεί συνεχώς συνθήκες κοινωνικής συνοχής και διακρατικής συμφιλίωσης. Αυτή είναι και η σημαντικότερη πρόκληση που έχει μπροστά της η Ευρώπη. Τελικά, τα πολιτικά κόμματα κάνουν τις επιλογές τους, οι οποίες επιτάσσονται από συγκεκριμένες συνθήκες. Οι πολίτες αξιολογούν, αν είναι σωστές ή λάθος. Πάντοτε, όμως, όταν κρατούμε το δημόσιο διαλόγο σε υψηλό επίπεδο, αποτρέπουμε τα αδιέξοδα. Αυτήν την άποψη την έχω υπηρετήσει πιστά σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού μου βίου.

Απολογιστικά, ποια είναι εκείνα τα έργα ή οι πολιτικές σας στην Περιφέρεια που πιστεύετε ότι αγγίζουν τους πολίτες;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Για να συμβεί η ανάπτυξη και να πάρει μπρος η οικονομία, εκείνο που χρειάζεται είναι ένας συνεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός, που θα υπηρετεί ένα όραμα, έναν στόχο, και ασφαλώς το σύστημα διακυβέρνησης, που θα κάνει τους πολίτες κοινωνούς αυτού του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα που έφερε η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού και οι προϋποθέσεις που ανοίγει για την επόμενη ημέρα της Πελοποννήσου είναι το μεγάλο μας έργο. Η αύξηση των τουριστικών εσόδων, η μείωση της ανεργίας που φέρνει την Πελοπόννησο στην τρίτη θέση με την χαμηλότερη ανεργία μετά την Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά, το υψηλό κύρος που έχει κατοχυρώσει η περιφέρειά μας ανάμεσα στους διεθνείς εταίρους της, η αλματώδης αύξηση στις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις υποδομές σκεφτείτε ότι υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, κονδύλια που δεν είχε απορροφήσει η Πελοπόννησος την περασμένη 30ετία. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, η ενδυνάμωση του θεσμού, και η δυνατότητα που δώσαμε στους πολίτες να ελπίσουν ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το προσωπικό και το συλλογικό μας status.

Αν πρέπει να πείτε ένα έργο, ποιο θα ήταν αυτό και για ποιους λόγους;

Αν πρέπει να πω ένα σημαντικό έργο, αυτό είναι ασφαλώς η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Και όχι μόνο γιατί έρχεται να λύσει ένα πρόβλημα δεκαετιών, να μας απαλλάξει από το μαύρο χρήμα που διακινούσε η μαφία των σκουπιδιών. Όχι μόνο γιατί δημιουργεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα στο τουριστικό προϊόν, θέσεις εργασίας και βάζει τις βάσεις για μια νέα, πράσινη οικονομία. Κυρίως, γιατί πετύχαμε να υπερβούμε όλα τα εμπόδια που συνοψίζουν την κακοδαιμονία της χώρας. Την γραφειοκρατία, τις ιδιοτελείς πολιτικές, τις κοινωνικές μειοψηφίες που έχουν τα δικά τους συμφέροντα, τις κυβερνητικές αποφάσεις που αλλάζουν από μέρα σε μέρα ανάλογα με τις συγκυρίες και τα οφέλη του ενός ή του άλλου πολιτικού κόμματος. Η υλοποίηση αυτού του έργου, που έχει σήμερα ξεκινήσει, είναι το καλύτερο εχέγγυο απέναντι στους πολίτες ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Και ότι τιμούμε πάντα, με όποιο κόστος, το πολιτικό συμβόλαιο που έχουμε με τους πολίτες. Και αυτή η αξιοπιστία μας είναι που μας διαφοροποιεί από τους αντιπάλους μας. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με τους πολίτες.

Για τη Λακωνία, τι θα λέγατε συγκεκριμένα;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Λακωνία αυτά τα χρόνια άλλαξε. Και θα τολμήσω να πω, ότι είναι η περιφερειακή ενότητα με τον υψηλότερο δείκτη οικονομικής ανάπτυξης ανάμεσα στις πέντε ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παραδώσαμε οδικά δίκτυα, ενώνοντας περιοχές που ήταν κάποτε απροσέγγιστες, από το Γύθειο στην Αρεόπολη, από το Φωκιανό στο Κυπαρίσσι, από την Μονεμβασιά στην Νεάπολη και άλλους οδικούς άξονες, όπως το Σκούρα- Γεράκι, την παράκαμψη της Σπάρτης. Ανοίξαμε νέους θαλάσσιους δρόμους με το σύγχρονο λιμάνι του Γυθείου και τα αλιευτικά μας καταφύγια, την ίδια στιγμή που οι παρακάμψεις του Βλαχιώτη και της Τάραψας (Χάνια Βασιλακίου) είναι πια στο δρόμο της υλοποίησης. Ο αγώνας μας για την αναβάθμιση των δομών υγείας και παιδείας είναι διαρκής, με σημαντικό αποτύπωμα τη νέα χειρουργική κλινική που παραδώσαμε στους συμπολίτες μας στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Και είναι όλες αυτές οι ενέργειες και άλλες πολλές, που έχουν φέρει τη Λακωνία στην πρώτη θέση απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και έχουν προσελκύσει επενδύσεις που κάποτε θα φάνταζαν μακρινό όνειρο.

Θέλω όμως να σταθώ στην επόμενη ημέρα, που θα δώσει στην Λακωνία δύο εμβληματικά έργα και θα αλλάξουν μια για πάντα την κατεύθυνση του τόπου μας. Το ενδιαφέρον μου για το Νέο Μουσείο της Σπάρτης δεν είναι σημερινό. Από το 2005, και από τη θέση μου ως υφυπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, είχα έλθει σε επαφή με το ίδρυμα Νιάρχος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός έργου που θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας. Και ασφαλώς ένα συνεχές σημείο αναφοράς της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Χρειάστηκαν χρόνια για να μπορέσουμε, μετά από άοκνες προσπάθειες να υπερβούμε κάθε εμπόδιο και σήμερα να πούμε, ότι ναι, το Μουσείο της Σπάρτης θα είναι πια γεγονός. Έχοντας εξασφαλίσει εμείς τα απαραίτητα κονδύλια για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης που αγγίζουν τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Το Νέο Μουσείο της Σπάρτης θα δημιουργήσει το αφήγημα της Πελοποννήσου, θα είναι το έμβλημα της Νέας Σπάρτης.

Την ίδια στιγμή, σε λίγο καιρό από σήμερα η νέα είσοδος της Σπάρτης θα δώσει την όψη που αξίζει και αναλογεί στην πιο ιστορική πόλη της Ελλάδας μας.

Το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές αναμένεται να είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα λόγω της απλής αναλογικής. Τί πιστεύετε θα χρειαστεί για μια αποτελεσματική διοίκηση;

Δεν έχω κρύψει ποτέ την άποψή μου διαχρονικά υπέρ της απλής αναλογικής. Σήμερα πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτή η πρώτη δοκιμή είναι απαραίτητο να πετύχει. Άλλωστε, ακούω διάφορους υποψηφίους για την περιφέρεια, που προεξοφλούν την αποτυχία του συστήματος. Και αναρωτιέμαι: Τότε, σε ποια βάση διεκδικούν μια θέση ευθύνης, για την οποία είναι βέβαιοι ότι δεν θα καταφέρουν να υπηρετήσουν; Ακούστε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην εποχή μας, οι πολίτες απαιτούν από το πολιτικό σύστημα να βρεθεί μεταξύ των πυλώνων του ένα πεδίο συνεννόησης, συνεργασίας, ισορροπίας του μέτρου, ένα πολιτικό πεδίο που να απομονώνει τις ακραίες φωνές και που θα δημιουργεί τις συνθήκες γρήγορων αλλαγών και θετικών βημάτων προς το μέλλον. Οι Περιφέρειες αποτελούν το εκκολαπτήριο αυτού του εγχειρήματος, που θα εκπαιδεύσει τοπικές κοινωνίες και τοπικές κυβερνήσεις: Θα τις εκπαιδεύσει να παίρνουν από κοινού αποφάσεις. Να αντιπαρατίθενται χωρίς κόμπλεξ και να συνευρίσκονται στην λύση. Σε κάθε περίπτωση, η πολυσυλλεκτικότητα που έχουμε επιδείξει από το 2010, τόσο σε στελέχη όσο και σε εκλογικό δυναμικό των ψηφοφόρων είναι το δικό μας εχέγγυο. Θα πρέπει να δούμε το απόθεμα δημοκρατίας που έχουν οι αντίπαλοί μας μετά το τέλος των εκλογών.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη περιφερειακή διακυβέρνηση, εφόσον εκλεγείτε και πάλι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Καταρχήν η ολοκλήρωση ίδρυσης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου. Αναλάβαμε την πολιτική πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, στα πετυχημένα πρότυπα των γερμανικών ταμιευτηρίων, με ελληνικά κεφάλαια και διοικήσεις, προκειμένου να αναπληρώσουμε την αδυναμία των συστημικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τον μικρό επαγγελματία, επιχειρηματία, τον παραγωγό, τον κτηνοτρόφο. Ετοιμαζόμαστε, επίσης, να αντιμετωπίσουμε τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου και τον αγωγό EastMed ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα. Σχεδιάζουμε προσεκτικά την οριοθέτηση της Περιφερειακής μας ΑΟΖ, επιδιώκουμε η περιφέρεια Πελοποννήσου να βρεθεί στο τραπέζι των αποφάσεων. Ξαναβλέπουμε την χωροταξία της Πελοποννήσου από άλλη οπτική, εξασφαλίζουμε το τουριστικό προϊόν που δημιουργήσαμε με πολύ κόπο και ταυτόχρονα, δημιουργούμε χώρο για την νέα οικονομική δραστηριότητα που φέρνουν μαζί τους οι υδρογονάνθρακες.

Πιστεύω αταλάντευτα, ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου θα εξελιχθεί στην πλέον δυναμική περιφέρεια της Ελλάδας και ανάμεσα στις ισχυρότερες της Ευρώπης. Και ότι τα οφέλη από αυτήν την πορεία θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για όλους τους Πελοποννήσιους. Ο ρόλος της Λακωνίας στη Νέα Πελοπόννησο ήταν πάντοτε και παραμένει κομβικός, γιατί είναι ο μοναδικός τόπος που διαθέτει ένα παγκόσμιο όνομα, τη Σπάρτη.

Όταν τελειώσει κάποτε η θητεία σας, σαν τι είδους Περιφερειάρχη θα θέλατε να σας αναφέρουν;

Υπάρχουν ορισμένα πρόσωπα στην πολιτική ιστορία που ταυτίστηκαν με τον θεσμό που υπηρέτησαν. Θέλω να είμαι ο περιφερειάρχης που έφτιαξε μαζί με τους πολίτες την Νέα Πελοπόννησο.

lakonikos.gr