Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια

Από 16 έως 24 Σεπ 2023 αναβιώνουν τα αρχαία Θεσμοφόρια στην Αττική με διοργάνωση από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με τον τίτλο «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια», www.thesmoforia.gr.

Τα Νέα Θεσμοφόρια είναι μια γιορτή ανάδειξης της παραγωγής της Αττικής Γης, πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Τα Θεσμοφόρια ήταν μια γιορτή προς τιμήν των αγροτών (γεωργών & κτηνοτρόφων) διότι με την έναρξη της καλλιέργειας της γης και της εκτροφής των παραγωγικών ζώων πριν 11.000 χρόνια, μπήκαν οι βάσεις των θεσμών και της δημοκρατίας.



 

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια», 16-24 Σεπ 2023 είναι μια γιορτή της Αττικής γης που εκκινεί από τα Θεσμοφόρια που τιμούσαν τη Δήμητρα, τη θεά του εδάφους, της βλάστησης και της καρποφορίας και υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και της γυναίκας. Η θεά Δήμητρα μύησε τους Αθηναίους στην καλλιέργεια της γης, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς, γι’ αυτό και αποκαλείται «Θεσμοφόρος» Δήμητρα. Μια γιορτή που αναδεικνύει τα προϊόντα, τα οποία διαχρονικά έχουν επικρατήσει σ’ αυτή τη γη: σιτηρά -με προστάτιδα τη Δήμητρα, ελιά και ελαιόλαδο –με προστάτιδα την Αθηνά, αμπέλι και κρασί –με προστάτη το Διόνυσο, κτηνοτροφία με προστάτη τον Πάνα. Πρόκειται για προϊόντα- οικονομικούς πυλώνες διαχρονικά της Αττικής, που εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την εθνική οικονομία και την παραγωγική ταυτότητα της Αττικής.

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια» απλώνεται στο Αττικό Άλσος, στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, στο Πεδίο του Άρεως, στον Άλιμο (Αθηναϊκή Ριβιέρα), στον Κεραμεικό, στον Πολυχώρο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, και στην παλαιά Βουλή.

Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις εντοπίζονται:

17 Σεπ 2023, Κυριακή: «Θεσμοφορίων Χορός: Μια Ωδή στη Γη» στο θέατρο του Αττικού Άλσους. Είναι ένα συμφωνικό οπτικοακουστικό χορόδραμα, ένα μοναδικό μουσικό τρίπτυχο που ενώνει τον μύθο & την λαϊκή παράδοση με το μέλλον & την ανάγκη φροντίδας της φύσης και του πλούτου που πρέπει να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές.

16 έως Κυριακή 24 Σεπ 2023, Σάββατο: Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών.

19 Σεπ 2023, Τρίτη, στις 10.00: Ημερίδα στο κτήριο της Παλιάς Βουλής με θέμα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές». Η οργάνωση και ο συντονισμός της ημερίδας γίνεται από την Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Με νοηματικό σημείο εκκίνησης την ανάδειξη των Θεσμοφορίων, που συναντώνται με το λαϊκό έθιμο των «Πολυσπόρια», συνδεδεμένο με την εορτή των Εισοδίων της Παναγίας στην Ελευσίνα (21 Νοε), το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια» έρχεται να οικοδομήσει ένα ουσιαστικό «πεδίο συνάντησης» μεταξύ της Αττικής γης και των προϊόντων της, του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογίας, της ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής, με στόχο την ανάδειξη της διασύνδεσης της ιστορικής Αττικής Γης και του πολιτιστικού στοιχείου με την αγροδιατροφή, τα προϊόντα της Αττικής και τον τουρισμό.

Έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους οι:

  • Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
  • Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου, Ομ. Ερευνήτρια, τ. Δ/ντρια Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
  • Σταύρος Βέμμος, ομ. Καθηγητής ελαιοκομίας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών
  • Δρ. Δημήτρης Βολουδάκης, γεωπόνος, Δ/ντής προγραμμάτων «Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά»
  • Γεώργιος Μπόσκου, αναπλ. Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Διατροφολόγος
  • Γεώργιος Πίττας, ερευνητής / συγγραφέας, μέλος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
  • Χρήστος Σταμάτης, CEO, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς
  • Αθανάσιος Τσαυτάρης, ομότ. Καθ Βιολογίας ΑΠΘ, τ. Υπουργός Γεωργίας.
  • Δρ. Γιολάντα Τότσιου, γεωπόνος, επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων.
  • Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με τίτλο: «Ισορροπία-αειφορία περιβάλλοντος στην Αττική». Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, με πρωτοβουλία αγροτισσών, επεξεργάστηκε σε δημόσιες συζητήσεις το ΟΡΑΜΑ 2040 (Ιαν 2021) και το ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Ιουν 2022) ώστε να συμβάλλει στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος της Αττικής. Τα κυριότερα σημεία προσοχής είναι: (1) η ανάγκη για σταθερές χρήσεις γης ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, οικονομικού κλπ), (2) η λειτουργία αγροτικών σχολείων μαθητείας για την σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος και (3) η αναγνώριση και ο σεβασμός της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Μια ζωντανή-υγιής Αττική ύπαιθρος μπορεί να συμβάλλει θετικά στην βελτίωση της επιβίωσης των αστών της μεγάλης τσιμεντούπολης, της Αθήνας. Και
  • Δημήτρης Μιχαηλίδης, συγγραφέας, Agronea, Agrobus (STENT TV) με τίτλο: «Τα μονοπάτια της τροφής μας». Πρόσφατα η ΕΕ σύνθεσε την έκθεση «Μονοπάτια για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων» για την Κλιματική Αλλαγή. Η όποιας μορφής προετοιμασία για το μέλλον όλων μας απαιτεί την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των παραγωγών πραγματικού πλούτου (των αγροτών) και την ικανότητά τους να προσφέρουν μέσω της «οικοτεχνίας» και συνεργατικών σχημάτων, απευθείας στους καταναλωτές, πραγματική φυσική (μη πολυεπεξεργασμένη) τροφή. Αφού «σκότωσαν» οι ΗΠΑ την παγκοσμιοποίηση, με τα νέα μοντέλα «διεθνοποίησης» (Διεθνής Συμφωνία Ειρηνικού και Διεθνής Διατλαντική Συμφωνία), η πανδημία covid-19 επιτάχυνε τις εξελίξεις ώστε σήμερα όλοι να μιλούν για τις Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες (Short Supply Chain) και για την «τοπικοποίηση»-locality. Στις νέες προτάσεις, τα τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, από τοπικές ποικιλίες και τοπικές φυλές, θα πρέπει να επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός), για να καταναλωθούν κυρίως τοπικά.

20 Σεπ 2023, Τετάρτη: Παράδοση & Αττική Γη στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας πραγματοποιείται μουσικοχορευτική εκδήλωση λαϊκής παράδοσης και γαστρονομικού χαρακτήρα με τίτλο «Παράδοση & Αττική Γη».

21 Σεπ 2023, Πέμπτη: Ελληνικό Πρωινό Αττικής Γης στο Ble Pavillion στον Άλιμο. Παρουσιάζεται σε δημοσιογράφους και σε επαγγελματίες του τουρισμού και της γαστρονομίας η εμπειρία του «Ελληνικού πρωινού» σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

23 Σεπ 2023, Σάββατο: Εκδήλωση Physis Gaia Project με την Ευρυδίκη στο Πεδίο του Άρεως. Πρόκειται για Θεατρικό, Μουσικό & Ψυχαγωγικό Αφήγημα, που μέσα από τον συνδυασμό ήχων, εικόνας και φωτισμού, μαγεύει τους συμμετέχοντες σε ένα τοπίο φύσης, μέσα στην πόλη. Το Σάββατο είναι η φθινοπωρινή ισημερία, συνεπώς αυτό το πάρτι σηματοδοτεί και τον αποχαιρετισμό στο φετινό καλοκαίρι.

23 Σεπ 2023, Σάββατο: Στο πάρκο Τρίτση, στις 16.00-17.00 οργανώνεται συζήτηση από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής για τα σημερινά αγροτικά επαγγέλματα στην Αττική ύπαιθρο και την συμβολή τους στην αειφορία-ισορροπία του περιβάλλοντος.

24 Σεπ 2023, Κυριακή: Attica Molecular Mixology στο Momix Bar επαγγελματίες από το χώρο της γαστρονομίας, της ζαχαροπλαστικής και του bartending θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο Mixologist Experience με τη δημιουργία πρωτότυπων μοριακών κοκτέιλ που σχεδιάζονται αποκλειστικά από προϊόντα της Αττικής Γης.

24 Σεπ 2023. Κυριακή: Στο πάρκο Τρίτση, στις 12.00-14.00 η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι, θα μοιρασθεί με όλους την οικιακή τυροκόμηση όπως την έκαναν οι Αρβανίτες της Αττικής.

 

Πληροφορίες στο www.thesmoforia.gr, υπεύθ: Κ. Ζέρβας, 2109213946, info@developattica.gr

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus