Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Υφυπουργός Πολιτισμού Χρ. Δήμας στην 75η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 75η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φτανκφούρτης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες εκθέσεις βιβλίου στην Ευρώπη.

O κ. Δήμας, απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου, όπου υπογράμμισε την έμφαση της Ελληνικής κυβέρνησης στην αύξηση της εξωστρέφειας και την μεγαλύτερη προβολή του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «στόχος μας εδώ είναι η ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη του ελληνικού βιβλίου και των Ελλήνων λογοτεχνών.»

Φέτος στο Ελληνικό Περίπτερο στη Φρανκφούρτη συμμετέχουν περίπου 50 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, από τους οποίους αρκετοί με φυσική παρουσία. Επιπλέον, προβάλλονται περισσότερες από 360 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες, εκδόσεις του ΥΠΠΟ και εποπτευόμενων φορέων του, πολιτιστικών ιδρυμάτων και εκδοτικών  οίκων, ελληνικών και ξένων, που εκδίδουν μεταφράσεις ελληνικών βιβλίων. Παρουσιάζονται επίσης, τα μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες βιβλία που εκδόθηκαν με την υποστήριξη του προγράμματος GreekLit.

Το ανανεωμένο περίπτερο, που στεγάζει την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στη ΔΕΒ Φρανκφούρτης το 2023, σχεδιάστηκε με γνώμονα τη θέση του βιβλίου στον ιδιωτικό χώρο, όπως και τη σημασία του για το περιβάλλον του και την αξία του ως εργαλείο γνώσης στην «αγορά των ιδεών».

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς του Πολιτισμού από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά και επαφές με τους ομολόγους του, όπως με την Υφυπουργό Πολιτισμού της Κύπρου κα Βασιλική Κασσιανίδου.
Υπενθυμίζεται, πως η Ελλάδα συμμετέχει φέτος με νέα μορφή και πολύπλευρη παρουσία στις 4 κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου του τελευταίου τριμήνου του 2023 (Μαδρίτη, Φρανκφούρτη, Σάρζα, Γουαδαλαχάρα).

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, δήλωσε τα εξής:

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προβολής του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού. Ο στόχος της δυναμικής μας παρουσίας εδώ στη Φρανκφούρτη -τη μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στην Ευρώπη- είναι να προωθήσουμε ακόμα πιο πολύ το ελληνικό βιβλίο ευρύτερα και ειδικότερα τους Έλληνες συγγραφείς, λογοτέχνες, ποιητές και πεζογράφους.»

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Δήμα στο Ελληνικό Περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Ελληνικό Περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Ένα περίπτερο που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη θέση τoυ βιβλίου στον ιδιωτικό χώρο. Και που αντλεί την έμπνευσή του από τις βιβλιοθήκες σπιτιών επιφανών καλλιτεχνών και διανοούμενων. Με όχημα αυτό το ξεχωριστό περίπτερο, το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει. Έτσι, πριν δύο βδομάδες βρισκόταν στη Μαδρίτη και μαγνήτιζε το κοινό της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Libre.
Και σήμερα φτάνει στη Φρανκφούρτη, στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διεθνή έκθεση βιβλίου στην Ευρώπη, και παρουσιάζει το πλούσιο περιεχόμενο του:
– Τις πάνω από 360 εκδόσεις, ελληνικών και ξένων εκδοτικών οίκων που μεταφράζουν ελληνικά βιβλία,
– Τις ενδιαφέρουσες εκδόσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του,
– Τα επιμελημένα λευκώματα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο αφιερωματικών ετών.
Στο Ελληνικό Περίπτερο παρουσιάζονται, επίσης, και τα μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες βιβλία που εκδόθηκαν με την υποστήριξη του προγράμματος GreekLit, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και των Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό.
Σκοπός μας είναι να δώσουμε στον επισκέπτη του Ελληνικού Περιπτέρου τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά το σύγχρονο λογοτεχνικό τοπίο της χώρας και να συνομιλήσει με εκπροσώπους του και τους δημιουργούς του.
Σε αυτό το σκοπό θα συνδράμουν διακεκριμένες Ελληνίδες κι Έλληνες λογοτέχνες, μεταφραστές και κριτικοί που με την παρουσία τους εδώ στην Φρανκφούρτη, πλαισιώνουν με ιδανικό τρόπο τις εκδηλώσεις του Ελληνικού Περιπτέρου – και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά για αυτό.
Όμως οι εκδηλώσεις της ελληνικής αποστολής εκτείνονται κι εκτός των «τειχών» της Διεθνούς Έκθεσης σε βιβλιοπωλεία και ιστορικά καφέ της πόλης με παρουσιάσεις και συζητήσεις για θέματα τόσο διαχρονικά όσο κι επίκαιρα.
Καταλήγοντας, οφείλω να επισημάνω ότι, το ταξίδι του ελληνικού βιβλίου σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις ανά τον κόσμο, καθίσταται εφικτό και χάριν της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις εξωστρέφειας που καταδεικνύουν την αναπτυξιακή διάσταση της σύγχρονης δημιουργίας.
Όμως, αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό, αν δε συνοδευόταν από τις προσπάθειες των στελεχών της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, στα οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα που ελπίζω όλοι κι όλες να απολαύσετε.»