Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα: Σε απόγνωση οι παραγωγοί μαύρης κορινθιακής σταφίδας – Η απάντηση από το Υπουργείο

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με θέμα: Σε απόγνωση οι παραγωγοί μαύρης κορινθιακής σταφίδας – Η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 16/10/2023

Του:             Βασιλείου Γραμμένου, Βουλευτή Α’ Αθηνών

 

ΠΡΟΣ:          Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ:         «Σε    απόγνωση     οι    παραγωγοί    μαύρης          κορινθιακής σταφίδας»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι παραγωγοί μαύρης σταφίδας, καθώς γίνονται θεατές μια σταδιακής απαξίωσης της παραγωγής τους που οδηγεί βαθμιαία στην πλήρη εξαφάνιση του είδους. Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, είδους σπάνιου στην Ελλάδα, αφού ευδοκιμεί μόνο στο γεωγραφικό τόξο Αχαΐας – Ηλείας – Κορινθίας – Μεσσηνίας – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς και μοναδική στον κόσμο, εμφανίζει ανησυχητική μείωση των στρεμμάτων της. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η παραγωγή το 2013 κάλυπτε 157.000 στρέμματα και το 2021 είχε μειωθεί δραματικά και κάλυπτε μόνον 85.000 στρέμματα. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τα τελευταία 3 χρόνια η τιμή της μαύρης σταφίδας ακολουθεί πτωτική πορεία για τους αγρότες, οι οποίοι πέρσι αναγκάστηκαν να πουλήσουν στα 0,70 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έφτανε στα 1,50 ευρώ. Εντούτοις, η τιμή της μαύρης σταφίδας στα σούπερ μάρκετ ξεκινάει από 5,5 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα 18 ευρώ το κιλό, αν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια. Φέτος, λόγω των έντονων και πυκνών βροχοπτώσεων, οι ζημιές στις καλλιέργειες κυμαίνονται από το 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 100%. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει αύξηση στο κόστος καλλιέργειας, προκειμένου να καταπολεμήσουν τις διαφορές μυκητολογικές ασθένειες που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις. Το κόστος καλλιέργειες ωστόσο επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο, ρεύμα, προμήθειες, λιπάσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημίωσε τους καλλιεργητές για τον περονόσπορο που έπληξε τις καλλιέργειές τους, ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την περσινή σοδειά. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές στα μεροκάματα των εργατών. Τη φετινή χρονιά αναμένεται η μείωση της παραγωγής στο μισό ή και λιγότερο από πέρσι. Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, αφήνονται στο έλεος των εμπόρων και του καιρού, χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε ένα αγροτικό προϊόν, όπως είναι η αγροτική σταφίδα, με υψηλή διατροφική αξία να μην κινδυνέψει να εκλείψει από τον τομέα της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να καλύπτεται το εκάστοτε κόστος παραγωγής των αγροτών, ώστε να μπορούν να επιβιώνουν και να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα και μάλιστα σε ένα μικροπεριβάλλον που δεν επιτρέπει, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών και του ιδιαίτερου εδάφους, την καλλιέργεια άλλων ειδών;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να καταγράφει και να αποζημιώνει άμεσα τους σταφιδοκαλλιεργητές και τους σταφυλοκαλλιεργητές και να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο από τις φυσικές καταστροφές και τις νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση;
  4. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους καλλιεργητές;
  5. Ποια μέτρα πρόκειται να πάρετε για την άμεση οικονομική τους ενίσχυση;

 

Ο ερωτών Βουλευτής ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣ:    Τη Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων & ΑΚΕ

ΚΟΙΝ:    Βουλευτή κ. Βασίλειο Γραμμένο

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1176/17.10.2023 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1176/17.10.2023 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Γραμμένος, σας γνωρίζουμε ότι :

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του ΦΠΑ διέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000, Α΄248), ο οποίος αποτελεί ενσωμάτωση στη νομοθεσία της χώρας μας της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, η εφαρμογή της οποία είναι υποχρεωτική για όλα τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.

Περαιτέρω, για την πληρότητα της απάντησης, σας διαβιβάζουμε συνημμένα το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚΦ Ε 1131439 ΕΞ 2023/26.10.2023 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & OIKONOMIΚΩΝ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Φ.Κ. & Φ.Π.Α.

ΤΜΗΜΑ Ε΄ΦΠΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ – ΕΞΑΓΩΓΩΝ

 

Αθήνα,    26     Οκτωβρίου 2023

 

ΠΡΟΣ :

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υπηρεσία Συντονισμού Γρ. Νομικών και

Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Χ. Τρικούπη 6-10

10679 – ΑΘΗΝΑ

 

Θέμα: «Απάντηση στη με αριθ. πρωτ. 1176/17.10.2023 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου»

 

ΣΧΕΤ.:     Το με αριθ. πρωτ. 153603 ΕΞ 2023/ΥΠΟΙΚ 18/10/2023 έγγραφο του Γραφείου Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

 

Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 1176/17.10.2023 ερώτησης, η οποία διαβιβάστηκε στην υπηρεσία μας με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, σας γνωρίζουμε, κατά το μέρος των αρμοδιοτήτων μας, τα ακόλουθα:

 

Ως προς τα θέματα ΦΠΑ που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους παραγωγής για τους καλλιεργητές :

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του ΦΠΑ διέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000, Α΄248), ο οποίος αποτελεί ενσωμάτωση στη νομοθεσία της χώρας μας της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, η εφαρμογή της οποία είναι υποχρεωτική για όλα τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 98 της ως άνω Οδηγίας, όπως ισχύει, καθορίζονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που μπορούν να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε παραδόσεις συγκεκριμένων κατηγοριών αγαθών που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Οδηγίας αυτής.

Οι ανωτέρω διατάξεις ενσωματώθηκαν στην εθνική μας νομοθεσία, με το άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α΄248), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και σε συνδυασμό με το

Παράρτημα ΙΙΙ του ιδίου νόμου, εφαρμόζονται στην Ελλάδα δύο (2) μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (13% και 6%) για τις παραδόσεις αγαθών που εντάσσονται στο Παράρτημα αυτό.

Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται μειωμένος (13%) και υπερμειωμένος (6%) συντελεστής ΦΠΑ σε ένα σύνολο προϊόντων και βασικών ειδών που υποστηρίζουν και ενισχύουν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, όπως άχυρα, τριφύλλια, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα κ.ά., καθώς και σε ένα σύνολο τροφίμων και αγαθών αναγκαίων για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως γάλα, δημητριακά, άλευρα, εμβόλια, φαρμακευτικά προϊόντα κ.ά.

Στον δε τομέα της ενέργειας, τόσο η ηλεκτρική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο, υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.

Πρόσφατα, στα πλαίσια της προσπάθειας ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και μείωσης του κόστους αυτής, αξιοποιήθηκε η δυνατότητα που παρέχει η ενωσιακή νομοθεσία, με την ενσωμάτωση υφιστάμενων παρεκκλίσεων άλλων κρατών μελών και συγκεκριμένα με τη θέσπιση των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 5057/2023 (Α΄164), βλ. και τη σχετική εγκύκλιο Ε. 2059/2023.

Με τις διατάξεις αυτές τροποποιήθηκε το παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α΄248) ώστε να εφαρμοστεί μειωμένος συντελεστής 13% σε αγαθά όπως γεωργικοί ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών, γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία, αντλίες για υγρά, αεραντλίες και αεροσυμπιεστές για δεξαμενές ψαριών, κινητά σιλό, θερμοκήπια, δεξαμενές για ιχθυοκαλλιέργειες από γυαλί, κελύφη συσσωρευτών, πλωτές κατασκευές εκτροφής ψαριών, τα οποία από τη φύση τους και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία, καθώς και δεξαμενές αποθήκευσης νερού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποθήκευση νερού για την άρδευση ή τη στράγγιση ή την πυρόσβεση ή στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Λοιπά ζητήματα που τίθενται στην εν λόγω ερώτηση δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας.

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.

ΚΩΝ. ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ