NemeaPress

Μια κανονική Τετάρτη κτηνοτρόφων …

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6/12/2023, το τακτικό ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος. Μια ημέρα μετά την Διεθνή Ημέρα Εθελοντή (5 Δεκ), ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με τις δραστηριότητες του δημιουργεί κοινωνικούς δεσμούς και δίνει φωνή στην κτηνοτροφική κοινότητα, και όπως υπογραμμίζει το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Εθελοντή, βοηθά στην οικοδόμηση ανθεκτικών αγροτικών κοινοτήτων.

Στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης, ακούστηκαν οι: κ Γιάννης Κοντογιάννης, κα Μάγδα Κοντογιάννη, Δρ Αικατερίνη Καμηλάκη, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κ Ηλίας Ευαγγελόπουλος, κ Ζαφείρης Ναστούλης, κ Δημήτρης Μιχαηλίδης, κ Νίκος Δημόπουλος, κ Γεώργιος Μπόλλας, που βρίσκεται στο facebook στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/320617970773499.



 

Από το φθινόπωρο 2020 μέχρι σήμερα, κάθε Τετάρτη, αλλά και άλλες ημέρες, σε τρία σχεδόν χρόνια πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 διαδικτυακές συζητήσεις για θέματα των αγροτικών κοινωνιών, εξειδικευμένα ή/& γενικά, που όλα είναι αναρτημένα στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», με υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, Μενίδι, Αττική, 6932094231.

Μάλιστα πέτυχε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, με τον εξοπλισμό που η ίδια εξασφάλισε, να κάνει και να αναμεταδίδει εξειδικευμένες εκδηλώσεις, όπως το Συνέδριο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία & αειφορία του περιβάλλοντος» (Λιδωρίκι, 11/6/2023), η ημερίδα «Τα μονοπάτια της τροφής μας» (Ξάνθη, 1/12/2023), το εργαστήριο «Εθελοντές ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ περιβάλλοντος» (Αθήνα, ΟΣΥ, 12/10/2023), η διάλεξη στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρίας Φίλων του Λαού «Η κουρά προβάτων, υγιεινή, τρόπος ζωής, πολιτισμός» (Αθήνα, 1/11/2023) και πολλές άλλες.

Στην συζήτηση της Τετάρτης, 6/12/2023 μεταξύ πολλών άλλων αναφέρθηκαν τα συμπεράσματα από τις παρακάτω ενέργειες:

Επίσης αναφέρθηκαν οι προσεχείς εκδηλώσεις που παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον για τους κτηνοτρόφους και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο, που είναι:

Για πολλοστή φορά επισημάνθηκε ότι οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι κλπ) είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, όπου περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό κλπ. Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδος είναι «ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα», με το 76% πάνω από 600μ υψόμετρο με 15.500 χλμ ακτογραμμής. Το περιβάλλον επιβιώνει, είναι αειφόρο-βιώσιμο, όταν βρίσκεται σε ισορροπία. Κάθε μορφής ανισορροπία σημαίνει θάνατο, τόσο στον τόπο, όσο και στο σύστημα που συνεργάζεται.

Αυτή η ισορροπία, που σημαίνει ΖΩΗ, στην Ελλάδα επιβάλλει μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις προσαρμοσμένες στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, οι οποίες για να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος εάν χρειάζεται και όπου χρειάζεται, το πετυχαίνουν με συλλογικές δομές (συνεταιρισμούς, cluster, συμβολαιακές κλπ). Με κύριο «όπλο» την ποιότητα και την άυλη πολιτιστική κληρονομία, θα έπρεπε να στοχεύουμε στην ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, στην ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ και στις ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ, ιδιαίτερα τώρα που η παγκοσμιοποίηση πέθανε …

Εξωστρέφεια, και μαζική παραγωγή στην Ελλάδα, με 85% εισαγόμενο μοσχαρίσιο κρέας σε ένα λάθος γαστρονομικό μοντέλο θα μπορούσε να είναι καταστροφική για όλη την Ελλάδα, και με τεράστιες εξαρτήσεις πάρα πολλών μορφών …

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus




 

Exit mobile version