NemeaPress

Γ. Ψυχογιός: Ζητάμε από την κυβέρνηση να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς για τις απώλειές τους λόγω ακαρπίας

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Αποζημιώσεις για την ακαρπία της ελιάς» καταθέσαμε δεκατέσσερις (14) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας, Α. Παναγιωτόπουλου.

Η Ερώτηση, αφού κάνει αναφορά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι διακυμάνσεις του καιρού με υψηλές θερμοκρασίες, για την αγροτική παραγωγή, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις για τις ελαιοκαλλιέργειες και την ακαρπία της ελιάς, που φέτος το χειμώνα διαμορφώνουν μια δυσχερή κατάσταση για τους παραγωγούς και τις τοπικές οικονομίες.




Επιπλέον, στο περιεχόμενο της Ερώτησης μεταφέρονται οι διαστάσεις του προβλήματος και η απόγνωση των αγροτών -ελαιοπαραγωγών και επιτραπέζιας ελιάς-, όπως εκφράζεται στις κινητοποιήσεις και τις σχετικές δηλώσεις των εκπροσώπων τους σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το δίκαιο αίτημά τους για αποζημίωση διακόσια (200) ευρώ το στρέμμα.

Τέλος, στο ερώτημα για την αποζημίωση προστίθεται και αυτό της αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλαμβάνει και τις απώλειες των παραγωγών από ακαρπία και άλλα αίτια που συνδέονται με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας την αδράνεια και την αδιαφορία της κυβέρνησης μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έχουν βάλει «τη θηλιά στον λαιμό» των παραγωγών και υπονομεύουν το μέλλον των αγροτικών περιοχών και συνολικά των τοπικών οικονομιών.

Ακολουθεί  η Ερώτηση αναλυτικά:

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2023

Ερώτηση

Προς τον Yπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αποζημιώσεις για την ακαρπία της ελιάς»

Ήδη από την άνοιξη του 2023 οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στη χώρα μας συνεπεία της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου προμήνυαν μια δύσκολη συνθήκη για την αγροτική μας παραγωγή και τους αγρότες μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και των ασυνήθιστων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. Πρώτο «θύμα» αυτής της κατάστασης ήταν οι αμπελοκαλλιέργειες και οι αμπελουργοί και στη συνέχεια οι ελαιοκαλλιέργειες και οι ελαιοπαραγωγοί, ενώ η κακοκαιρία «Daniel» ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή.

Για την καρποφορία της ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς μια από τις βασικότερες μεταβλητές είναι η θερμοκρασία και εν γένει οι καιρικές  και περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Η ανθοφορία και η καρποφορία μπορεί να μειωθεί λόγω ανεπαρκών θερμοκρασιών ψύξης σε διάφορες περιοχές αφού σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 16°C, οι καρποί σταματούν να συσσωρεύουν ώρες ψύχους που χρειάζονται, με αποτέλεσμα οι υψηλότερες θερμοκρασίες, ειδικά τον χειμώνα, ακυρώνουν μέρος του συσσωρευμένου ψύχους.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με την έλλειψη βροχοπτώσεων, έχουν ως αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές την ολική ακαρπία και σε άλλες τη μερική, διαμορφώνοντας μια τραγική κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που πλήττονται, καθώς οι αγρότες απεγνωσμένοι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Επιπλέον, με τη μόνιμη επίκληση της τεράστιας καταστροφής στη Θεσσαλία, στους παραγωγούς και τους κατοίκους της οποίας το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός για να ξανασταθεί ο τόπος και οι άνθρωποι στα πόδια τους, οι ελαιοπαραγωγοί φαίνεται ότι δεν αποσπούν κατ’ ελάχιστον το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ελαιοπαραγωγοί και οι οργανώσεις τους διατράνωσαν για μια ακόμη φορά την απόγνωσή τους και τα δίκαια αιτήματά τους στις πρόσφατες κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα σε όλη την ελληνική επικράτεια όπου υπάρχουν ελαιοκαλλιέργειες. Και όχι μόνον αυτό, αλλά θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη θεώρησή μας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ότι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από αυτή τη δυσχερή κατάσταση.

Στη Δυτική Αχαΐα, για παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου η παραγωγή ελιάς του Νοεμβρίου είναι 80% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας ακαρπίας στις ελιές που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή και «η τιμή παραγωγού στο λάδι ήταν στα 4,5 ευρώ το λίτρο, φέτος στα 8! Μπορεί σε 3 μήνες οι καταναλωτές να μη βρίσκουν λάδι να αγοράσουν. Ακόμα και στα 15 ευρώ το λίτρο. Δεν είναι υπερβολή ότι κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ελαιόλαδο. Υπάρχουν παραγωγοί με 200-300 δέντρα που θα αγοράσουν λάδι για το σπίτι τους».

Και αυτό συμβαίνει και στο Δήμο Ερυμάνθου, στην Αιγιάλεια, στα Καλάβρυτα, σε όλη στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα, τη στιγμή που ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν περιλαμβάνει το φαινόμενο της ακαρπίας, ενώ η κλιματική κρίση έχει εδώ και πολλά χρόνια «δείξει τα δόντια της».

Παρά λοιπόν τις αιτιάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί κοινών πρωτοβουλιών με την Ιταλία και την Ισπανία στην ΕΕ, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση και οριζόντια αποζημίωση των 200 ευρώ ανά στρέμμα που ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί μας.

Επειδή, οι ελαιοπαραγωγοί μας δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τα βάρη που επωμίζονται από την υφιστάμενη κατάσταση με την ακαρπία της ελιάς.

Επειδή, το υπουργείο και η κυβέρνηση γνώριζαν τις ενδεχόμενες κλιματολογικές συνθήκες.

Επειδή, η κλιματική αλλαγή ήρθε, δυστυχώς, για να μείνει.

Επειδή, οι ελαιοκαλλιέργειες αποτελούν μια από τις ναυαρχίδες της αγροτικής μας παραγωγής

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Οι ερωτώντες Βουλευτές




 

Exit mobile version