Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Λακωνία -VIDEO

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης που παραμένει λειτουργικό 2.000 χρόνια μετά την κατασκευή του, βρίσκεται στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, αποτελώντας ένα πέρασμα από την ιστορία στον μύθο.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη κοντά στην έξοδο του φαραγγιού του Ανακώλου, οδηγεί τους τηλεθεατές στον αρχαίο δρόμο Σπάρτης – Καρδαμύλης.

Στους πρόποδες του Ταυγέτου, δεκαπέντε χιλιόμετρα νοτίως Σπάρτης, βρίσκεται το γεφύρι του Ξηροκαμπίου.

Ο Δημήτρης Λάσκαρης – συγγραφέας εξηγεί ότι πρόκειται για κτίσμα της ελληνικής εποχής γύρω στο 100 με 30 π.Χ.. Η Σπάρτη βρισκόταν τότε σε εξαθλίωση, φυτοζωούσε και είχε καταρρεύσει πλήρως από την ρωμαϊκή κατάκτηση, που είχε ολοκληρωθεί το 146 π.Χ.. Ο τρόπος δόμησης παρουσιάζει δυο διαφορετικές τεχνοτροπίες, που παραπέμπουν σε ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, με τις τοξοτές καμάρες.

Το γεφύρι έχει χαρακτηριστικά των μεγάλων ρωμαϊκών έργων που παραμένουν έως σήμερα ακλόνητα απέναντι στον χρόνο. Αξεπέραστη τεχνολογικά είναι η Via Claudia Augusta ο πιο σημαντικός δρόμος στις Άλπεις και η τοξοτή γέφυρα Susegana που κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα, η οποία αν και έχει καταρρεύσει παραμένει μια σημαντική ρωμαϊκή κατασκευή, την οποία θαυμάζουν ακόμη και σήμερα οι επισκέπτες. Το ερώτημα είναι γιατί οι πρακτικοί ρωμαίοι αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα για την κατασκευή του γεφυριού σε ένα τόσο απόμερο μέρος, εάν δεν εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς. Πέρα από το ασθενικό εμπόριο της περιοχής, υπήρχαν ιερά που ήταν τόποι προσκυνήματος ή κάτι άλλο, κατέστησε επιτακτική την κατασκευή του;

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Λακωνία
Σύμφωνα με τον μύθο, από το γεφύρι που ενώνει τον βορά και τον νότο, πέρασε ο γιός του Αχιλλέα, ο Νεοπτόλεμος, ο Πάρης με την ωραία Ελένη και ο γιός του Οδυσσέα ο Τηλέμαχος, αναφέρει ο κ. Λάσκαρης.

Βεβαίως από την εποχή των Ατρειδών, έως την κατασκευή του γεφυριού μεσολάβησαν περίπου 1.200 χρόνια, αλλά τα παραμύθια είναι για να γεμίζουν την φαντασία των παιδιών, που αναζητούν την άκρη του ουράνιου τόξου.

ertnews.gr