NemeaPress

Αυγενάκης: Εγκρίνονται από την ΕΕ οι τροποποιήσεις της ΚΑΠ που ζήτησε η Ελλάδα

Τριαντόπουλος: Έως και 500.000 € ανά αγρότη το τελικό ποσό της Κρατικής Αρωγής

Το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προβλημάτων λύνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο ΥπΑΑΤ και γι’ αυτό το λόγο, όπως επισήμανε «δημιουργούμε συμμαχίες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα», ενώ απευθυνόμενος στους αγρότες τους κάλεσε και πάλι σε διάλογο επισημαίνοντας ότι μαζί και με διάλογο θα κερδηθούν περισσότερα και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αποδεχθεί τις αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε η χώρα μας.




Σε παρέμβασή του σε ημερίδα του ΥπΑΑΤ, με θέμα «Καλλιεργώντας το αύριο -Πολιτικές για την γεωργική εκπαίδευση και κατάρτιση», που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica 2024, o υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για να καταστεί το πρόβλημα της Θεσσαλίας εκτός από εθνικό και ευρωπαϊκό καθώς και στις κοινές δράσεις της EUMED-9 για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ανεπίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε από τις 28 Δεκεμβρίου η Ελλάδα.

Συνοπτικά η Ελλάδα έχει ζητήσει αλλαγές σε έξι σημεία:

  1. Αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι αποτελούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις για την χορήγηση ενισχύσεων στους γεωργούς/κτηνοτρόφους.
  2. Αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων και προτάσεις για τα οικολογικά προγράμματα (περιβάλλον, κλίμα και καλή διαβίωση των ζώων), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32 και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.
  3. Παρεμβάσεις, όπως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής, στους τομείς οίνου, οπωρηκηπευτικών, ελαιολάδου και μελισσοκομίας.
  4. Παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την Επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκατ. ευρώ.
  5. Παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων όσων επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων
  6. Αλλαγές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Κομισιόν με την οποία επιτρέπεται η καλλιέργεια σε εδάφη που είχαν μπει στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης. Αφορά 1,5 εκατ. στρέμματα και περίπου 130.000 γεωργούς.

Νωρίτερα απευθυνόμενος στους αγρότες ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης είχε δηλώσει oncamera στην ΕΡΤ:

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας. Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα».

Χρ. Τριαντόπουλος: Η κρατική αρωγή φθάνει έως και 500.000 ανά αγρότη – Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Κρατικής Αρωγής, που αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία ήλθε να αντικαταστήσει τα παλιά ΠΣΕΑ και τα ΚΟΕ που  πλήρωναν αποζημιώσεις σε πιο περιορισμένη κλίμακα, σε χρόνο πολύ μεγαλύτερο, σε χαμηλότερα τιμολόγια, φθάνοντας τα τέσσερα με πέντε χρόνια μετά τις ζημιές.

Με την Κρατική Αρωγή δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις και αποζημιώνονται ο εξοπλισμός, τα πάγια και το έγγειο κεφάλαιο. Παράλληλα, επεκτάθηκε το θεσμικό πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής και καλύπτονται πλέον άμεσα όλες εκείνες οι ζημιές που είτε δεν καλύπτονταν είτε καλύπτονταν πλημμελώς και μακροχρόνια. Τέλος, στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής έχει ενταχθεί και οι απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο. Σταδιακά, όμως, όπως σημείωσε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος η εμπλοκή της Κρατικής Αρωγής στον πρωτογενή τομέα ολοκληρώνεται και την επόμενη περίοδο θα δώσει τη θέση της σε ένα νέο ολιστικό πλαίσιο στήριξης που διαμορφώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.

Όπως είπε ο Χρήστος Τριαντόπουλος ο πρώτος κύκλος της πρώτης αρωγής στη Θεσσαλία έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 148 εκατομμύρια ευρώ σε 43.500 νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις. Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, έχουν λάβει μέσα από τον πρώτο κύκλο της πρώτης αρωγής 40 εκατομμύρια ευρώ περίπου 19.400 αγρότες και κτηνοτρόφοι. Από την άλλη εβδομάδα ανοίγει και ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι το τελικό ποσό που μπορεί να λάβει από την Κρατική Αρωγή κάποιος αγρότης που έχει πληγεί ανέρχεται στα 500.000 ευρώ σε αντίθεση με τις παλιές Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις που έφθαναν το πολύ στις 72.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σε on camera, δηλώσεις του ο Χρήστος Τριαντόπουλος, είπε:

«Σήμερα παρουσιάσαμε στην εκδήλωση του ΥΠΑΑΤ την υλοποίηση του σχεδίου Κρατικής Αρωγής που αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την πρώτη αρωγή, τον πρώτο κύκλο. Έχουν ήδη χορηγηθεί 40.000.000 ευρώ σε 19.400 γεωργούς και κτηνοτρόφους, αλλά και τον δεύτερο κύκλο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανοίγει από την προσεχή εβδομάδα.

Ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τον β΄ κύκλο, έτσι ώστε οι δικαιούχοι αγρότες να υποβάλλουν αίτημα για 5.000 ή μέχρι και 10.000 ευρώ. Δηλαδή κάποιος γεωργός που είχε πάρει 2.000 ευρώ από την πρώτη αρωγή, μπορεί να λάβει επί πλέον 10.000 ευρώ και να φθάσει στις 12.000 ευρώ. Ενώ ο κτηνοτρόφος που είχε λάβει 4.000 ευρώ από την πρώτη αρωγή, μπορεί να φθάσει στις 14.000 ευρώ.

Παράλληλα όμως υλοποιείται και όλο το σχήμα της Κρατικής Αρωγής. Έχουν ξεκινήσει οι προκαταβολές του 50% της αποζημίωσης που προβλέπεται να λάβουν, κάτι που θα συνεχισθεί ανάλογα με τη ροή των φακέλων. Γι’ αυτό παροτρύνουμε  τους αγρότες να καταθέσουν τους φακέλους έως τέλος Φεβρουαρίου, για να προχωρήσει η διαδικασία των προκαταβολών έως την τελική επιχορήγηση της Κρατικής Αρωγής, η οποία μπορεί να φθάσει έως τις 500.000 ευρώ ανά αγρότη».

Κατά τη συζήτηση στελέχη των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έκαναν επισκόπηση των τρεχουσών δράσεων και προτεραιοτήτων των Οργανισμών, αλλά και τον μεσομακροπρόθεσμων σχεδίων τους για τον πρωτογενή τομέα.

Επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της αγροτικής εκπαίδευσης μέσα από στοχευμένα προγράμματα που βρίσκουν εφαρμογή στο πεδίο και όχι μέσα από προγράμματα διεκπεραίωσης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Έγινε αναφορά στο πρόγραμμα αναγέννησης της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, η οποία θα γίνει με τη στήριξη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και με στόχο να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της Αγροτικής Εκπαίδευσης στη Μεσόγειο.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος.




Exit mobile version