Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη πρόσκληση Αυγενάκη στο συντονιστικό των μπλόκων για διάλογο στο γραφείο του ακόμα και σήμερα, με ανοιχτούς δρόμους

Επίσημη πρόσκληση προς το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να σχηματίσουν αντιπροσωπεία από 20 άτομα και να έλθουν, ακόμα και σήμερα ή αύριο,  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συζητήσουν μαζί του, γιατί μόνο μέσα από το διάλογο επιλύονται τα προβλήματα και όχι μέσα από το κλείσιμο των δρόμων, απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Άρη Πορτοσάλτε και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι στο προηγούμενοι διάστημα και στο πλαίσιο της Agrotica, είχε διαρκείς επαφές και συζητήσεις με το σύνολο των θεσμικών φορέων του πρωτογενούς τομέα. .

Σε επικοινωνία του με τον αγρότη Βάιο Γκανή από τη Βόρεια Φθιώτιδα η οποία έχει πληγεί από τον Daniel αλλά δεν ισχύει για αυτήν το μέτρο ένταξης των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι όλοι οι επιλαχόντες της συγκεκριμένης περιοχής που αφορά πληγείσες περιοχές, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Επίσης, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημά τους για ρύθμιση των χρεών που έχουν προς τον ΔΕΔΔΗΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θα επικοινωνήσει γι’ αυτό με τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα μεταβεί στην περιοχή της Βόρειας Φθιώτιδας ο ΓΓ Κώστας Μπαγινέτας για να συζητήσει μαζί τους.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά ένα 3% παραγωγών που δεν έχουν πάρει προκαταβολές αποζημιώσεων για καλλιέργειες όπως σταφύλια και ροδάκινα, ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Έχοντας δώσει απαντήσεις και στα τρία αιτήματα που έδωσε ο συγκεκριμένος αγρότης, ο υπουργός τόνισε ότι μέσα από τον διάλογο επιλύονται προβλήματα, πολύ περισσότερο όταν οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και η εντολή του πρωθυπουργού είναι αυτή, δηλαδή να επιλύονται προβλήματα και να στηρίζεται ο πρωτογενής τομέας.

Αναφερόμενος στο αίτημα μερίδας των αγροτών για πάγωμα της νέας ΚΑΠ σημείωσε ότι δεν μας περισσεύει ούτε ευρώ. Δεν κλωτσάμε το χέρι που μας στηρίζει, επισήμανε, ο ΥπΑΑΤ, περιγράφοντας την τακτική της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ και εξήγησε ότι οι αγρότες θα έχαναν επιδοτήσεις 2,8 ευρώ ετησίως αν συνέβαινε αυτό. Διευκρίνισε ότι δεν έχουν χαθεί 236 εκατ. ευρώ από την ΚΑΠ, αλλά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι, που αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, στον Πυλώνα ΙΙ που αφορά στις υποδομές στον αγροτικό τομέα. Δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την εφαρμογή της ΚΑΠ και για το λόγο αυτό εγκαίρως κατέθεσε εγκαίρως έξι προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση που έχει από Βρυξέλλες, έγιναν αποδεκτές. Μάλιστα είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου  (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ. Και όπως σημείωσε, η από κοινού προώθηση των επιβαλλομένων αλλαγών «ως ισχυρή γροθιά» δίνει μεγαλύτερη ισχύ στο συγκεκριμένο αίτημα. Μεταξύ των 9 χωρών, συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με ατζέντα που θα διαμορφώνεται από κοινού. Εξειδικεύοντας σημεία που πρέπει να αλλάξει η ΚΑΠ αναφέρθηκε στα οικολογικά σχήματα  σημειώνοντας ότι είναι λάθος της ΕΕ να δίνει περισσότερο βάρος στο περιβάλλον και να το διαφοροποιεί από την αγροτική παραγωγή. Προστασία του περιβάλλοντος και πρωτογενής τομέας πάνε μαζί, σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προωθεί το ΥΠΑΑΤ, όπως η αλλαγή του κανονισμού στον ΕΛΓΑ, η χωροθέτηση των Σχεδίων Βόσκησης τα οποία είχαν αναλάβει οι Περιφέρειες αλλά μόνον η Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκαν και η ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων, που ήδη βρίσκεται στη Βουλή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες και συγκεκριμένα:

–          Μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%

–          Μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%

–          Κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ

–          Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα

–          Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024)

Σχολιάζοντας video του ΤΙΚ ΤΟΚ στο οποίο κτηνοτρόφος αποκαλούσε συναδέλφους του που βρίσκονται στα μπλόκα «τεμπλεχανάδες», ο υπουργός διαφώνησε τονίζοντας ότι οι αγρότες «δεν είναι ούτε τεμπλεχανάδες ούτε παραχαϊδεμένοι. Τους στηρίζουμε γιατί δραστηριοποιούνται κάτω από δύσκολες συνθήκες», τόνισε και επισήμανε ότι είναι ο επαγγελματικός κλάδος που είναι περισσότερο από κάθε άλλον εκτεθειμένος στην κλιματική κρίση.

Κλείνοντας, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να επαναξιολογήσουν το σύνολο του πακέτου των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πακέτο που αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω του προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ και επανέλαβε ότι αναμένει ακόμα και σήμερα αντιπροσωπεία αγροτών στο γραφείο του να συζητήσουν για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.