Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε εκκλησία “Ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς” – Η ομιλία στη Βουλή για τον γάμο ομοφύλων

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια και έκανε λόγο για μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία θα άρει μια μεγάλη ανισότητα. Τόνισε ακόμα ότι με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο αποδίδεται δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου.

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετείται σήμερα κάνει τη ζωή πολλών συμπολιτών μας καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα και απαιτεί το πολίτευμά μας. Για να γίνουν ορατοί άνθρωποι αόρατοι και πολλά παιδιά να βρουν τη θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι δυο γονείς δεν έχουν νομικά τις ίδιες δυνατότητες να τους προσφέρουν. Να τα παίρνουν από το σχολείο να συνταξιδεύουν να πηγαίνουν στον γιατρό και αν χαθεί ο ένας γονέας εκείνα να οδηγούνται σε ένα άγνωστο συγγενή ή σε ένα ίδρυμα προς αναδοχή».



 

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη σημερινή μεταρρύθμιση χρήσιμη και αναγκαία και είπε ότι το περιεχόμενό της δυστυχώς θολώνει από διακινούμενους μύθους. Όπως ανέφερε, «επεκτείνονται τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν καθιερώνεται γονέας 1 και γονέας 2».

«Ο νόμος επίσης εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της εκκλησίας. Τις θέσεις της εκκλησίας η πολιτεία τις σέβεται με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δυο θεσμών το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα το νόμο. Τα του Καίσαρος των Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία.

«Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών αλλά και ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν όλα τα κόμματα.

Επιχείρησε να εξηγήσει τις προβλέψεις του νομοσχεδίου διαχωρίζοντάς τις όπως είπε από τον λόγο της μισαλλοδοξίας που ακούστηκε σε αυτή την αίθουσα.

Σε όσους λένε ότι θα μπορούσαν τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν από το σύμφωνο συμβίωσης απάντησαν ότι θα υπήρχαν δυο παράλληλοι θεσμοί και θα προκαλούνταν αλυσιδωτές νομικές αντιφάσεις. Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ είναι μια χαλαρή σύμβαση.

Για την τεκνοθεσία και όσα διακινούνται είπε ότι έχουν σαθρά θεμέλια. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ δεν αλλάζει τίποτα στην υιοθεσία. Είναι λάθος να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι και είναι άσφαιρες οι προαποφασισμένες βολές τους είπε.

Τόνισε ακόμα ότι για πρώτη φορά μίλησαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αλλά και επιστήμονες που έχουν μελετήσει διαχρονικά την ουσία της οικογένειας και απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση με τα παιδιά.

Για όσους ανησυχούν τόνισε ότι οι διακρίσεις αίρονται με το νομοσχέδιο και σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα που υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου. Κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη, έλεγε η μακαρίτισσα η μητέρα μου είπε ο πρωθυπουργός.

Μπηχτές στο εσωτερικό και επίθεση στην αντιπολίτευση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το στίγμα δεν ταιριάζει στην κοινωνία μας και «όσον αφορά εκείνους που θεωρούν την συντηρητική σκέψη ως αποκλειστικά δικό τους προνόμιο να μην συγχέουν την συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η συντήρηση αξιών είναι προϊόν εξέλιξης είναι η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που την μετατρέπει σε δόγμα και αυτή η διαφορά είναι εκείνη που κάνει την δική μας παράταξη αληθινά προοδευτική».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα όσα έχουν γίνει επί πρωθυπουργίας του στα θέματα μεταρρυθμίσεων για να αρθούν οι ανισότητες και είπε ότι το κόμμα του περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας.

«Τι έχετε να πείτε στην αντιπολίτευση ότι το περιοδικό που είναι ταυτισμένο όσο κανένα άλλο ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας αναβάθμισε στην 20η θέση τη χώρα μας παγκοσμίως για πρώτη φορά από το 2010 σε ώριμη δημοκρατία. Αυτά γιατί δεν τα λέτε στους βουλευτές σας που ασχημονούν στο ευρωκοινοβούλιο κατά της πατρίδας όταν πληρώνονται από τον έλληνα φορολογούμενο και υπερψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια;» Να μας κουνάτε το δάχτυλο και για το κράτος δικαίου, συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι περήφανοι για την πατρίδα μας και χαρούμενοι που κινούμαστε σε δρόμο προόδου. Η κοινωνία μας διαθέτει ωριμότητα και νηφαλιότητα περισσότερο από κάποιους πολιτικούς, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ήδη οι περισσότεροι βουλευτές έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ενόψει και της ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία προκάλεσαν 21 βουλευτές από τη ΝΙΚΗ και τους Σπαρτιάτες, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η δημόσια τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος προχωρώντας σε μια πρωτοφανή παρέμβαση για εκκλησιαστικό ηγέτη ζήτησε οι βουλευτές να ψηφίσουν ονομαστικά.

Ο διαφωνούντες και ο Αντώνης Σαμαράς
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανήκει σε εκείνους που θα καταψηφίσουν και σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και καιρό προετοιμάζει την ομιλία του, η οποία αναμένεται να είναι ηχηρή, με παραδείγματα από το τι συμβαίνει στο εξωτερικό αλλά και την ανάγκη να προστατευτεί ο πυρήνας της παραδοσιακής οικογένειας σε μια περίοδο που η υπογεννητικότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνική συνοχή. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια στις 18:00.

Ήδη έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν οι: Χαράλαμπος Αθανασίου, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Βλάσης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος και Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Εκείνοι που θα απέχουν, αλλά και οι αναποφάσιστοι
Μέχρι την τελευταία στιγμή κάποιοι εκ των γαλάζιων βουλευτών παραμένουν αναποφάσιστοι. Καθαρή θέση υπέρ της αποχής έχουν πάρει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα εξήγησε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ότι δεν θέλει να δημιουργήσει θέμα στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Από την ψηφοφορία θα απέχουν επίσης οι: Στέλιος Πέτσας, Άγγελος Συρίγος, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιάνος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Κώστας Κεφαλογιάννης.

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν εκφραστεί ακόμη δημόσια και η στάση τους παραμένει αίνιγμα για το αν θα κλίνουν προς την αποχή ή την καταψήφιση. Πρόκειται για τους Γιώργο Βλάχο, Χρήστο Μπουκώρο, Δημήτρη Κυριαζίδη, Χριστόδουλο Στεφανάδη, Θανάση Καββαδά, Σπύρο Κουλκουδίνα, Γιώργο Στέλιου, Λάκη Βασιλειάδη, Μάνο Κόνσολα και Γιώργο Καρασμάνη.

πηγή: newsbeast.gr