Με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα.
Στην πρόσφατη συνάντηση του Wine Club THESSALONIKI’96 δοκιμάσαμε 14 + 1 Αγιωργίτικα, τα 12 από τη Νεμέα και τα υπόλοιπα από τη Δράμα και το Παγγαίο Όρος.
Ωραιότατα, εκφραστικά, φρέσκα δεξαμενής και παλαίωσης ερυθρά αποτύπωναν τον χαρακτήρα της ποικιλίας όταν καλλιεργείται στα διαφορετικά αμπελοτόπια της τεράστιας ζώνης #nemea (30.000+ στρ.) αλλά και στους προσεγμένους αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας.
Οι καλλιεργητικές τεχνικές, οι κλώνοι και οι διαφοροποιήσεις στην οινοποίηση, η ποικιλία των δεξαμενών και των βαρελιών παλαίωσης και οι υπόλοιποι καθοριστικοί παράγοντες της τελικής έκφρασης του Αγιωργίτικου εξετάστηκαν και αναλύθηκαν κατά τη γευστική δοκιμή με τη βοήθεια του αμπελουργού και οινοποιού Giorgos Palivos, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την παρουσία. Χειμαρρώδης ομιλητής, επίμονος και ανοιχτός στις προκλήσεις αμπελουργός/οινοποιός, μοιράστηκε μαζί μας τόσες γνώσεις… από την ιστορική διαδρομή του Αγιωργίτικου μέσα στις χιλιετίες έως τις τελευταίες εξελίξεις στη νομοθεσία του ΠΟΠ Νεμέα.
Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα γευστική δοκιμή και ευχαριστώ όλους τους οινοποιούς για την προσφορά των κρασιών.
Ευχαριστώ τη Nestlé για τα ανθρακούχα νερά Sanpellegrino & Acqua Panna που συνοδεύουν κάθε εκδήλωσή μας.
Τέλος ευχαριστώ όλα τα μέλη και τους φίλους του Wine Club για την αθρόα συμμετοχή και το ζωηρό ενδιαφέρον.
Δοκιμάσαμε τα κρασιά: