Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο 2ο MESSINIA FORUM ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Η Πελοπόννησος να γίνει πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα επ’ ωφελεία της Κοινωνίας»

Παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, άνοιξαν οι εργασίες του 2ου MESSINIA FORUM που διοργανώνει ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

«Το 2ο MESSINIA FORUM αποτελεί μία διοργάνωση με προοπτική να εξελιχθεί σε ένα εργαλείο εξωστρέφειας όχι μόνο για τη Μεσσηνία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην οποία έκανε λόγο για «πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου, που τη διαφοροποιούν και μπορούν να της προσδώσουν προστιθέμενη αξία».

Σχετικά με τον τουρισμό και τους στόχους της Περιφέρειας, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια ο Τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στην Περιφέρειά μας καταγράφεται αυξητική τάση αλλά την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές και πολύ πραγματικές προκλήσεις με μεγαλύτερη την κλιματική. Οι πολίτες του κόσμου και ειδικά αυτοί που μας επισκέπτονται  φέρνουν μαζί τους σύγχρονες αντιλήψεις για τη Διατροφή και έχουν την αξίωση αυτές τις αντιλήψεις να τις εισπράττουν ως υπηρεσίες από την Εστίαση.

Φυσικά εμείς εδώ είμαστε σε πλεονεκτική θέση γιατί η Διατροφή μας παραδοσιακά συνδέεται με τη βιωσιμότητα και πάνω απ’ όλα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα διατροφικά στάνταρντς. Εχουμε το θησαυρό του ελαιολάδου που έχει ορίσει τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί οι τοπικές κουζίνες. Έχουμε τα ιδιαίτερα, ιδιοσυγκρασιακά κρασιά μας που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στις διεθνείς αγορές. Έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Και συνέχισε: «Ενώνουμε δυνάμεις στοχεύοντας σ’ ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό, τουριστικό μοντέλο που θα βασίζεται στα ταυτοτικά συγκριτικά στοιχεία της περιοχής, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και το πλούσιο πολιτιστικό κληροδότημα».

Επίσης, έθιξε το ζήτημα της σπατάλης του φαγητού, σημειώνοντας: «Η χώρα μας είναι από τις πρωταθλήτριες στη σπατάλη του φαγητού. Πετάμε το φαγητό και οι επιχειρήσεις της εστίασης, οι επαγγελματίες μάγειρες, οι σεφ μας, πρέπει να μπουν μπροστά και να μας δείξουν τον τρόπο που η κουζίνα μπορεί να γίνει βιώσιμη.

Θέλω πολύ η Πελοπόννησος να γίνει πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα επ’ ωφελεία της Κοινωνίας. Κι αυτό με συνέργειες, με τα δίκτυα της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών μπορεί να γίνει εφικτό.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, έθεσε τις εξής προτεραιότητες: «Premium υπηρεσίες, χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωσή τους, διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη κλάδων όπως ο θρησκευτικός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, βιωσιμότητα και μεγάλη φροντίδα για το Περιβάλλον».

Στη συνέχεια συμμετείχε σε τραπέζι διαλόγου όπου σχολίασε το συντονιστικό ρόλο της Περιφέρειας στο στρατηγικό σχεδιασμό του τουρισμού, τη βελτίωση τόσο του οικείου τουριστικού προϊόντος, όσο και της ζωής του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τον στόχο του νέου placebrand που θα εμπνεύσει τους δημιουργικούς Πελοποννήσιους και θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του τόπου μας.

Σχετικά με το πρόγραμμα του 2ου MESSINIA FORUM, με την υποστήριξη διαδραστικών πάνελ και ομάδων εργασίας, 40 ομιλητές παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις 7 Θεματικών Κύκλων για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για σημαντικά ζητήματα νέων ψηφιακών προκλήσεων.

Η διήμερη σειρά εκδηλώσεων (13-14 Απριλίου) πραγματοποιείται  με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των 6 Δήμων της Μεσσηνίας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.