Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηνοτρόφος, ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος

5 Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ξεκίνησε να γιορτάζεται από το 1973 από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και από τότε φέρνει στο προσκήνιο τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, προσκαλώντας τους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, να δεσμευτούν για την προστασία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι, από περισσότερες από 150 χώρες, συμμετέχουν κάθε χρόνο σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τον εορτασμό της.

Το φετεινό (2024) σύνθημα είναι We are #GenerationRestoration και ο OHE τονίζει «δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, αλλά μπορούμε να φυτέψουμε δάση, να αναζωογονήσουμε τις πηγές του νερού, να επαναφέρουμε τα εδάφη. Είμαστε η γενιά που μπορεί να συμφιλιωθεί με τη γη». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 40% των εδαφών του πλανήτη είναι υποβαθμισμένα, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή του μισού παγκόσμιου πληθυσμού.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής σχολίασε: Με σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος «Να γίνουμε η γενιά της αποκατάστασης-BECOMING #GENERATION RESTORATION» όλοι εστιάζονται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων για τους ανθρώπους, τη φύση και το κλίμα. Πολύ σωστά, αλλά σχεδόν όλοι ξεχνούν ότι όλα αποκτούν νόημα, εάν υπάρχουν οι άνθρωποι που τα χειρίζονται, οι «φροντιστές» τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο «εξ επαγγέλματος» ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος είναι ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς & δασοκόμος) και ότι το περιβάλλον δεν είναι μόνο το φυσικό, αλλά και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το τεχνολογικό, το οικονομικό, το πολιτικό κλπ. Οι κανόνες αειφορίας του περιβάλλοντος είναι ενσωματωμένοι στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, στα ήθη και έθιμά μας, στην ηθική κάθε τοπικής κοινωνίας.

Οι κτηνοτρόφοι της περιαστικής κτηνοτροφίας είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, υφιστάμεθα ένα ανελέητο «κυνηγητό» της προαιώνιας κτηνοτροφικής φροντίδας μας στο μέχρι σήμερα αειφόρο περιβάλλον της Αττικής και μια απαράδεκτη «επίθεση» στον τρόπο ζωής μας.

Η περιαστική εκτατική κτηνοτροφία, που φρόντιζε την Αττική ύπαιθρο και υποστήριζε εμμέσως την μεγάλη τεχνητή τσιμεντούπολη, είναι υπό διωγμό, θυσία στο «real estate» των κερδοσκόπων της ιδιωτικής οικονομικής, με την υποστήριξη σημειακών «επιστημονικών» καταγραφών και καταστροφικών «τεχνοκρατικών» επιλογών.

Η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα της ισορροπίας του περιβάλλοντος που οδηγεί στην αειφορία-βιωσιμότητα του κάθε τόπου, και βέβαια στην αποκατάσταση των τοπικών οικοσυστημάτων για όλους τους ανθρώπους κάθε τόπου, τη φύση και το κλίμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουν 2024, μοιάζει σαν μια ιδιότυπη «Ημέρα μνήμης» των υπό εξαφάνιση περιαστικών κτηνοτρόφων, που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις ανισόρροπες τεχνητές υπερσυγκεντρώσεις, που νεκρώνουν το έδαφος, μολύνουν τον Σαρωνικό, μειώνουν την βιοποικιλότητα, υπερπαράγουν «βιομηχανικά» για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των παγκοσμιοποιητών, αλλοιώνουν τις συμπεριφορές, εξαφανίζουν τον πολιτισμό μας, αλλάζουν το κλίμα, καταστρέφουν τους ντόπιους κτηνοτρόφους κλπ

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσπαθεί να αναπτύξει δράσεις ευαισθητοποίησης των συμπολιτών στην ΙΣΟΡΡΟΠΟΙΑ-ΑΕΙΦΟΡΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ συνεχώς, όπως: μετείχε στην ημερίδα «Ο πρωτογενής τομέας στις αστικές περιοχές» (18/5/2024, Σταμάτα Αττικής), υποστήριξε την Open Farm Day (1-2/6/2024, Μέγαρα), οργανώνει τακτικές ανοικτές διαδικτυακές συζητήσεις κάθε Τετάρτη (και 5/6/2024, 21.30, https://us02web.zoom.us/j/86447137717), παρακολουθεί την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (7/6/2024, Αθήνα), υποστηρίζει «Παραγωγικότητα & Βιωσιμότητα Ελλ. Γεωργίας» (15/6/2024, Ηράκλειο), συμμετέχει στις «Στρατηγικές Μετριασμού Κλιματικής Αλλαγής στην Κτηνοτροφία» (15-16/6/2024), στην «Γιορτή Γεωργού & Κτηνοτρόφου» (Λεήμονας Λακωνίας, Αυγ 2024), στα «Μονοπάτια της τροφής μας» (12/8/2024, Βυζίκι Αρκαδίας) κλπ

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus