Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φρέντι Μπελέρης: Παραμένει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο

Στη φυλακή θα παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο ο Φρέντι Μπελέρης, εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Αλβανικού δικαστηρίου.

Το Εφετείο των Τιράνων υιοθέτησε την πρωτόδικη απόφαση και καταδίκασε σε 2 χρόνια φυλάκισης τον Φρέντι Μπελέρη.

Ο γιος του, Πέτρος Μπελέρης είπε ότι ο Γολγοθάς που ξεκίνησε με την σύλληψη του πατέρα του για να μην ορκιστεί δήμαρχος επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο.

«Το Εφετείο έδωσε μία τιμωρία ντροπή, που όμοια της δεν έχει ξανά υπάρξει, σε μία δίκη – παρωδία», είπε έξω από το δικαστήριο ο γιος του Φρέντι Μπελέρη.

Από την πλευρά της, η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση σχολίασε ότι «δυστυχώς πολλές πτυχές της υπόθεσης αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, όπως η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, η μη παροχή δυνατότητας να ορκιστεί, η παρατεταμένη προφυλάκιση, η ποινή σε σχέση με το υποτιθέμενο έγκλημα».

Και πρόσθεσε ότι «ο δήμος Χειμάρρας διοικείται εδώ και έναν χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν εκλεγεί από τον λαό της Χειμάρρας. Προτεραιότητα της Ελλάδας αποτελεί πάντα η τήρηση του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών και η προστασία των εθνικών μειονοτήτων».

Όπως τόνισε ακόμη η κ. Καμίτση, «ο κ. Μπελέρης αποτελεί πλέον επισήμως εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση και απαίτηση του κράτους δικαίου οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές να παρίστανται αυτοπροσώπως σε όλες τις διαδικασίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Για «προειλημμένη απόφαση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας, Βαγγέλης Ντούλες.

Όπως είπε, δεν είχαμε ψευδαισθήσεις, υπάρχει προσωπική βεντέτα μεταξύ του Έντι Ράμα με τη Χειμάρρα και τον δήμαρχό της, η οποία έχει μετατραπεί σε θεσμική.

Πρόσθεσε, δε, ότι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι μονόδρομος, αλλά πρέπει να καταβληθεί και κάθε προσπάθεια ώστε ο Φρέντι Μπελέρης να μπορέσει να ανταποκριθεί από την πρώτη μέρα στα καθήκοντα του».

Πηγή: topontiki.gr