Παρουσίαση του προγράμματος 2024 του θεσμού του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»
Υπουργείο Πολιτισμού
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024
Σύγκρουση
70 παραγωγές
140 εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών / περφόρμανς, μουσικού θεάτρου
68 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία
12 περιφέρειες
1 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2024
Γνωρίστε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2024 εδώ
Ο εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι με την πέμπτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, δίνοντας νέα ζωή στο μοναδικό σκηνικό των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του 2024, με κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης, έρχεται να προσφέρει μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία σε αρχαία θέατρα, βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς.
Για δύο ολόκληρους μήνες, από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2024, το κοινό της περιφέρειας θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 70 νέες παραγωγές υψηλού επιπέδου –αναθέσεις του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»– οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης με συνολικά 140 εκδηλώσεις μουσικής (25), θεάτρου (19), παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους (9), χορού (7), εικαστικών / περφόρμανς (6) και μουσικού θεάτρου (4). Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ. Οι προκρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις από 1 έως και 14 Ιουλίου ξεκινούν την Τρίτη 25/6 μέσω της νέας ιστοσελίδας του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το πρόγραμμα του 2023 με θέμα την κλιματική κρίση, το οποίο προσέλκυσε σημαντικό αριθμό Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών, το φετινό πρόγραμμα του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» αναδεικνύει και συνδέει για ακόμη μια φορά τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με τους αρχαιολογικούς χώρους. Επιπλέον, ο θεσμός δίνει και φέτος το πολιτιστικό και κοινωνικό στίγμα του στην περιφέρεια, παρέχοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν έργα πάνω στον θεματικό άξονα της Σύγκρουσης. Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό αλλά και εντόπιων συνεργατών.
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024: Σύγκρουση
Η οργάνωση των εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα ξεκίνησε το 2022 με το μεγάλο αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συνεχίστηκε το καλοκαίρι του 2023 με θέμα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο.
Για το πρόγραμμα του 2024, το Υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στη έννοια της Σύγκρουσης, η οποία αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής: Εσωτερική σύγκρουση, Σύγκρουση πολιτισμών, Σύγκρουση συμφερόντων, Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που εστίασαν στο θέμα Εσωτερική σύγκρουση δίνουν φωνή στο ιλιγγιώδες βάθος όπου λαμβάνουν χώρα οι ψυχικοί αγώνες, προάγοντας με τις προτάσεις τους την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης. Στο θέμα Σύγκρουση πολιτισμών, οι καλλιτέχνες εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα των διαπολιτισμικών αλληλεπιδράσεων, τον συγκερασμό των παραδόσεων και τις διαμάχες και λύσεις που προκύπτουν όταν οι πολιτισμοί διασταυρώνονται και αλληλοεπηρεάζονται. Στη Σύγκρουση συμφερόντων οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εξερευνούν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας της λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και τα ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων του οικονομικού και του πολιτικού. Τέλος, το θέμα Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου παρείχε στους καλλιτέχνες έναν σπαρακτικό καμβά για να διερευνήσουν τα κατεξοχήν ανθρώπινα βιώματα του θάρρους, της θυσίας, της απώλειας και της ανθεκτικότητας, επιτρέποντάς τους να αποδώσουν με διαθεματικά μέσα και τεχνικές την πολύπλοκη αλληλεπίδραση του φόβου, του ηρωισμού, αλλά και της ελπίδας που αναδύεται στο χωνευτήρι του πολέμου. Στα έργα τους, οι καλλιτέχνες διερευνούν τον βαθύ και διαρκή αντίκτυπο των πολεμικών συγκρούσεων, προάγοντας την κατανόηση και την ενσυναίσθηση για τα άτομα και τις κοινότητες που πλήττονται από τις πολεμικές αναταραχές.
Οι προτάσεις του προγράμματος 2024 επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΠΟ στο drasis.culture.gr, και προσανατολίζονται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννιούνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων μορφών τέχνης ανά εκδήλωση.
Oι παραγωγές αναπτύχθηκαν από προτάσεις πρωτότυπης δημιουργίας που κατέθεσαν οι καλλιτεχνικές ομάδες. Η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, επέλεξε τους αρχαιολογικούς χώρους παρουσίασης των παραγωγών σε συνολικά 12 περιφέρειες της Ελλάδας.
13 νέοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία
Δεκατρείς νέοι χώροι εντάσσονται στον ήδη πλούσιο κατάλογο των συνολικά 68 αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις του προγράμματος των εκδηλώσεων και δράσεων του 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Ανάμεσά τους, το μυθικό Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο, το αποκατεστημένο αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Θράκης, η Ιερά Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου που ιδρύθηκε το 1862, το διώροφο ανακαινισμένο Κονάκι Προδρόμου στην Καρδίτσα, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τσιφλικόσπιτου του κάμπου της Δυτικής Θεσσαλίας, ο προϊστορικός οικισμός της Μύρινας στη Λήμνο και το επιβλητικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία που δεσπόζει ψηλά πάνω από την πόλη.
Αναλυτικά, οι νέοι χώροι του προγράμματος είναι οι εξής:
- Ανάκτορο Νέστορος, Πύλος
- Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας, Μεσολόγγι
- Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας, Αύλειος χώρος
- Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
- Αρχοντικό Ταβανιώτη, Μαρώνεια
- Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
- Ιερά Μονή Ουρσουλινών Τήνου
- Κάστρο Πάτρας
- Κάστρο Ρίου
- Κονάκι Προδρόμου, Καρδίτσα
- Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, παλαιά Καρδαμύλη
- Προϊστορικός οικισμός Μύρινας Λήμνου
- Φρούριο Καζάρμα Σητείας
Νέα ταυτότητα
Τη φετινή χρονιά, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» αποκτά νέα ταυτότητα, η οποία βασίστηκε στη χρήση συμβόλων του κλασικού πολιτισμού. Η νέα ταυτότητα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό νέου λογότυπου, καθώς και τη δημιουργία της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος: www.allofgreeceoneculture.gr.
Ο λογότυπος του θεσμού είναι εμπνευσμένος από τον αρχαίο κίονα, ενώ η λιτή και μοντέρνα σχεδίασή του παρουσιάζει τον κίονα σε μισό σχήμα, δημιουργώντας έναν σύνδεσµο µεταξύ της αρχαίας κληρονοµιάς και του σύγχρονου κόσµου µε έµµεσες αναφορές στον Γιάννη Μόραλη.
Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, ο θεσμός αποκτά τον δικό του σύγχρονο ιστότοπο (www.allofgreeceoneculture.gr), ο οποίος είναι συμβατός με όλες τις κινητές συσκευές. Οι χρήστες µπορούν εύκολα να πλοηγηθούν στον ιστότοπο, να ενημερωθούν για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και για την κάθε παραγωγή ξεχωριστά, καθώς και να προκρατήσουν θέσεις για τις παραστάσεις. Ο ιστότοπος παρέχει και τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν ηλεκτρονικά σε όλες τις εκδηλώσεις μέσω ενός διαδραστικού χάρτη στον οποίο παρουσιάζεται το σύνολο των παραγωγών ανά περιφέρεια. Στην ενότητα «Χώροι & Ιστορία» παρουσιάζονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις με χρήσιμες πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Τηλεοπτικό σποτ 2024
Το τηλεοπτικό σποτ της φετινής διοργάνωσης, το οποίο γυρίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, επιχειρεί να εικονοποιήσει την έννοια της σύγκρουσης μέσα από μια χορογραφημένη σύγκρουση σωμάτων πάνω στην έντονα δραματική μουσική του Τζουζέππε Βέρντι από την εισαγωγή της όπερας Μάκβεθ. Από την αρχαιότητα έως σήμερα, από τη δύση στην ανατολή, από τη νεότητα στο γήρας, από τη σιωπή έως την κραυγή, από την εσωτερική έως τη σωματική πάλη, η έννοια της σύγκρουσης κινηματογραφείται σαν μια νοητή γραμμή που συνδέει το ανθρώπινο είδος και τις διαφορετικές κουλτούρες μέσα στους αιώνες.
Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη
Είναι και για μένα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για την πέμπτη διοργάνωση, του Θεσμού,που ξεκινήσαμε δειλά μεν, φιλόδοξα δε, την άνοιξη του 2020, εν μέσω της πανδημίας. Είπαμε ότι δεν μπορεί να έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πολιτισμό, χωρίς σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν ο ιδανικός στόχος, καθώς ήταν ανοιχτοί και μπορούσαν ,τηρώντας τα μέτρα για την για την πανδημία να φιλοξενήσουν αυτές τις δραστηριότητες. Άλλωστε, η ώσμωση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία ήταν από τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσε,ι ήδη, στις προγραμματικές μας δηλώσεις ,το 2019.
Σήμερα είναι η πέμπτη χρονιά που οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και οι μουσειακές υποδομές θα ζωντανέψουν διαφορετικά, απ’ ό,τι στην καθημερινότητά τους, μέσα από το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και από τις πρωτότυπες δημιουργίες οι οποίες έχουν παραχθεί ακριβώς για τον συγκεκριμένο θεσμό.
Εδώ, θέλω να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την Εθνική Λυρική Σκηνή που όχι απλώς αγκάλιασε τον Θεσμό, αλλά τον ανέλαβε, τον πήρε στους ώμους της και τον τρέχει, έχοντας μεγάλη αποδοχή στις 12 Περιφέρειες καθώς εξαιρέσαμε την Αττική, καθώς εδώ λαμβάνουν χώρα πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις . Αυτό που επαναλαμβάνω κάθε χρόνο, είναι ότι δεν έχουμε απλώς νέες παραγωγές, αλλά υψηλού επιπέδου νέες παραγωγές. Και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους καλλιτέχνες και όλες τις ομάδες που συμμετέχουν.
Φέτος έχουμε 70 τέτοιες νέες παραγωγές, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, των 12 περιφερειών. Ο κ. Κουμεντάκης στη συνέχεια θα σας πει λεπτομέρειες για το πόσες από αυτές τις 140 εκδηλώσεις (γιατί παρουσιάζονται 2 φορές στον αρχαιολογικό χώρο), αφορούν στη μουσική, στο θέατρο, στις παραστάσεις για παιδιά και εφήβους, ατο χορό, ατα εικαστικά, ατις περφόρμανς και στο μουσικό θέατρο. Ο προϋπολογισμός για τις 70 παραγωγές είναι 1.800.000 ευρώ συν ΦΠΑ, επομένως συνολικά φτάνουμε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα απασχοληθεί σημαντικός αριθμός εργαζομένων στον πολιτισμό, αλλά και ντόπιοι συνεργάτες. Τοπικές Αρχές και οι Περιφέρειες, αλλά κυρίως οι Δήμοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, έχουν αγκαλιάσει τον Θεσμό αι συνεργάζονται πολύ στενά με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων που σε κάθε περίπτωση μαζί με τη Λυρική Σκηνή επιφορτίζονται την διοργάνωση.
Την πρώτη και τη δεύτερη χρονιά δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη θεματική. Μπορούσαν οι καλλιτέχνες να υποβάλουν τις προτάσεις τους ανεξαρτήτως θεματικής. Το 2022, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ξεκινήσαμε βάζοντας σε ένα θεματικό άξονα. Το 2023 ήταν η κλιματική κρίση, με άμεσες επιπτώσεις και στην καθημερινότητα όλων μας, όλων των ανθρώπινων κοινωνιών, αλλά και στη φύση και στην πολιτιστική κληρονομιά, στο πολιτιστικό μας απόθεμα, υλικό και άυλο. Φέτος ο θεματικός άξονας ήταν η σύγκρουση που διαρθρώθηκε σε τέσσερεις επιμέρους θεματικές.
Η πρώτη θεματική ήταν η εσωτερική σύγκρουση. Είναι οι ψυχικοί αγώνες στους οποίους υποβάλλεται ο καθένας από μας για να συγκεράσει τις αντιφάσεις που όλοι έχουμε, ακόμα κι όταν δεν τις αντιλαμβανόμαστε, για να συγκεράσει τις αντιφάσεις και να μπορέσει να προχωρήσει στη ζωή του.
Η δεύτερη σύγκρουση είναι των πολιτισμών. Ο πολιτισμός είναι μια βαθιά πολιτική έννοια και υπάρχει σύγκρουση των πολιτισμών και αυτήν ζούμε εν πολλοίς.
Τρίτη είναι η σύγκρουση των συμφερόντων, κάθε είδους συμφερόντων, είτε είναι διλήμματα, οικονομικά, πολιτικά, ηθικά.
Και τέλος η σύγκρουση εν καιρώ πολέμου. Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα είχαμε έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και έναν δεύτερο πόλεμο τόσο πολύ κοντά μας, με όλες τις συνέπειες στις οποίες ζούμε.
Επομένως, οι ομάδες και η πρωτοβουλία και η δημιουργία των καλλιτεχνών και οι πρωτοβουλίες τους χτίστηκαν με κύριο άξονα αυτές τις τέσσερις επιμέρους θεματικές υπό την ομπρέλα της σύγκρουσης.
Φέτος ,έχουμε 13 νέους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, εκτός από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει να φιλοξενούν ττις εκδηλώσεις. Για πρώτη φορά το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» θα βρεθεί σε διάφορους τόπους.
Θα βρεθεί στο Ανάκτορο του Νέστορα, στην Πύλο.
Στο αποκατεστημένο Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής της δυτικής Θράκης.
Στη Μονή των Ουρσουλίνων στα λουτρά της Τήνου – ένα πολύ ξεχωριστό καθολικό μοναστήρι, το οποίο ιδρύθηκε το 1862 και έχει ιδανικούς χώρους για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Έχουμε τον προϊστορικό οικισμό της Μύρινας στη Λήμνο – συνήθως χρησιμοποιούσαμε τον χώρο της Πολιόχνης για τέτοιες εκδηλώσεις, τώρα έχει προστεθεί και η Μύρινα.
Είναι το φρούριο της Καζάρμας, στη Σητεία.
Είναι το αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας η αποκατάσταση του οποίου ολοκληρώθηκε στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και έτσι αυτό το θέατρο, πολύ κοντά στο Μεσολόγγι, θα φιλοξενήσει ,εφέτος, εκδηλώσεις του προγράμματος.
Είναι το κάστρο της Πάτρας, το Κάστρο του Ρίου, το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.
Δεν θέλω να πάρω περισσότερο χρόνο, και φυσικά είμαι στη διάθεσή σας για όποιες ερωτήσεις θέλετε να υποβάλετε.
Θέλω να κλείσω ευχαριστώντας την ειδική επιτροπή αξιολόγησης για το 2024 που καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών και είναι η εξής: Κατ’ αρχήν ο Γιώργος Κουμεντάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής, τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την δουλειά που καταβάλει ο ίδιος και οι συνεργάτες του που υποστηρίζουν το πρόγραμμα. Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος ο επικεφαλής του κύκλου «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ομότιμος καθηγητής του Ιονίου πανεπιστημίου. Ο Κωνσταντίνος Χατζής, σκηνοθέτης. Ο Δάφνις Κόκκινος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Η σκηνοθέτις Νατάσα Τριανταφύλλη. Η Αναστασία Γκαδόλου, Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Και εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού μετέχουν στην ειδική επιτροπή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, η Δήμητρα Φίλιου, αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που έχει την ευθύνη των φακέλων και των σχέσεων με την Εφορεία και η Άννα Παναγιωταρέα, σύμβουλός μου.
Τελειώνοντας καλωσορίζω δημόσια τον νέο Υφυπουργό Πολιτισμού, Ιάσωνα Φωτήλα, ο οποίος ενδυναμώνει την ομάδα μας, στη θέση του Χρήστου Δήμα. Του εύχομαι και από εδώ καλή επιτυχία και να πω ότι η συνεργασία μας αυτές τις λίγες μέρες που έχουν μεσολαβήσει και μαζί του, όπως και με τους Γενικούς Γραμματείς, είναι υποδειγματική.
Χαιρετισμός του Γιώργου Κουμεντάκη
Δεν σας κρύβω τη χαρά μου που έχουμε φθάσει να ανακοινώνουμε την 5η συνεχόμενη διοργάνωση του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Παρά την αισιοδοξία που είχαμε, όταν την άνοιξη του 2020, πρωτοσχεδιάζαμε με την Υπουργό τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος που θα άνοιγε τον διάλογο ανάμεσα στην κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό, πλέον η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία: το πρόγραμμα έγινε θεσμός και αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, με θερμή υποδοχή από το κοινό της περιφέρειας, και με την αμέριστη υποστήριξη των τοπικών αρχών.
Φέτος, μαζί με το εξαιρετικό πρόγραμμα που ανακοινώνουμε σήμερα, θα σας ανακοινώσουμε και τις νέες υπηρεσίες που θα κάνουν το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», έναν θεσμό προσβάσιμο σε όλους.
Με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, από φέτος ο θεσμός θα έχει το δικό του σύγχρονο site, στο οποίο έχει αναρτηθεί ήδη το πρόγραμμα και από το οποίο θα γίνονται και οι προκρατήσεις για τις παραστάσεις. Το site βρίσκεται στην διεύθυνση allofgreeceoneculture.gr και δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεσμού, όχι μόνο μέσα από το ημερολόγιο των παραστάσεων, αλλά και μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο παρουσιάζονται ανά περιφέρεια όλες οι εκδηλώσεις και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι.
Επιπλέον, όπως βλέπετε στην οθόνη πίσω μου, έχουμε νέο λογότυπο και νέα επικοινωνιακή ταυτότητα, προκειμένου να αναπτύξουμε περεταίρω και την αναγνωρισιμότητα του θεσμού, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιφέρειας που είναι το βασικό μας κοινό, αλλά σταδιακά και με στόχο και στους επισκέπτες της χώρας μας. Το νέο λογότυπο εμπνέεται από αρχαίους κίονες και έχει έμμεση αναφορά στον εικαστικό κόσμο του Γιάννη Μόραλη.
Τέλος, μια καινοτομία που καταφέραμε φέτος να αναπτύξουμε, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η δυνατότητα μαγνητοσκόπησης πολλών από τις παραγωγές και η δωρεάν προβολή τους στη νέα ιστοσελίδα allοfgreeceoneculture.gr. Φέτος και του χρόνου, θα μαγνητοσκοπηθούν 30 παραγωγές από όλες τις κατηγορίες του προγράμματος και από αντιπροσωπευτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να δοθεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα του συνόλου των εκδηλώσεων και της φιλοσοφίας του θεσμού.
Μαζί και με το τηλεοπτικό μας σποτ που γυρίστηκε στον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, ξεκινάμε από σήμερα την καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την 5η καλλιτεχνική περίοδο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Από το καλοκαίρι του 2020 που έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού, κάθε χρόνο ανοίγεται σε νέους αρχαιολογικούς χώρους και κάθε χρόνο απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό. Ενδεικτικό είναι ότι τις εκδηλώσεις της περσινής διοργάνωσης παρακολουθήσαν πάνω από 25.000 θεατές, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση που βλέπουμε από χρόνο σε χρόνο.
Ξεκινώντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για την εξαιρετική ιδέα που είχε, για την επιμονή της και τη στήριξη αυτού του τόσο σημαντικού θεσμού, που όχι μόνο δίνει ζωή στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά την ίδια στιγμή δίνει την δυνατότητα σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να εκφραστούν μέσα από τη σύγχρονη τέχνη, δημιουργώντας πρωτότυπα έργα.
Για τη φετινή 5η κατά σειρά διοργάνωση, το Υπουργείο Πολιτισμού προσκάλεσε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν νέα έργα πάνω στη έννοια της Σύγκρουσης, η οποία αρθρώνεται σε τέσσερις επιμέρους θεματικές που διατρέχουν τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και ψυχικής ζωής: Εσωτερική σύγκρουση, Σύγκρουση πολιτισμών, Σύγκρουση συμφερόντων, Σύγκρουση εν καιρώ πολέμου.
Από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν 70 νέες παραγωγές σε 68 αρχαιολογικούς χώρους και συγκεκριμένα σε αρχαία θέατρα, Βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, Ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς, σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 140 εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης: Στην κατηγορία της μουσικής συναντάμε 25 νέες παραγωγές, του θεάτρου 19 νέες παραγωγές, στις παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους 9 παραγωγές, στον χορό 7 παραγωγές, στα εικαστικά και περφόρμανς 6 παραγωγές και τέλος, στο μουσικό θέατρο 4 παραγωγές.
Έχοντας το μοναδικό προνόμιο να παρουσιάζουμε το πρόγραμμα σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, είναι μεγάλη η χαρά να βλέπουμε τον χάρτη να μεγαλώνει. Φέτος, εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του θεσμού 13 νέοι αρχαιολογικοί χώροι, από το Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο έως το Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας στο Μεσολόγγι, από την Ιερά Μονή Ουρσουλινών στην Τήνο, έως το Κάστρο του Ρίου και το Κονάκι Προδρόμου στην Καρδίτσα και από τον Προϊστορικό Οικισμό της Μύριμνας στη Λήμνο, έως το Φρούριο Καζάρμα της Σητείας και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Νεμέας και Ρόδου.
Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται στα 2.232.000 ευρώ, εκ των οποίων για τη μουσική δίνονται 762.600 ευρώ, για το θέατρο 632.400 ευρώ, για τις παραστάσεις / δράσεις για παιδιά και εφήβους 260.400 ευρώ, για τον χορό 223.200 ευρώ, για τα εικαστικά / περφόρμανς 223.200 ευρώ και για το μουσικό θέατρο 130.200 ευρώ.
Είναι σημαντικό να τονίσω, με την παράκληση να το επισημάνετε και εσείς στα ρεπορτάζ σας, ότι οι προκρατήσεις των θέσεων για τις εκδηλώσεις από 1 έως και 14 Ιουλίου ξεκινούν την σήμερα -Τρίτη 25/6- μέσω της νέας ιστοσελίδας του θεσμού: allofgreeceoneculture.gr
Όπως στις προηγούμενες τέσσερις διοργανώσεις, έτσι και φέτος οι παραγωγές που θα δημιουργηθούν για το φετινό πρόγραμμα ανήκουν αποκλειστικά στους καλλιτέχνες. Μετά τις δύο ημέρες παρουσίασής τους στο πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την παραγωγή τους όπου και όποτε επιθυμούν.
Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, με τους οποίους εργαστήκαμε αρμονικά για την επιλογή των προτάσεων: τον συνθέτη κ. Δημήτρη Μαραγκόπουλο, υπεύθυνο επιλογής για τις παραγωγές Μουσικού Θεάτρου, τον σκηνοθέτη κ. Κωνσταντίνο Χατζή, υπεύθυνο επιλογής για το Θέατρο, τον Χορευτή-Χορογράφο κ. Δάφνι Κόκκινο, υπεύθυνο επιλογής για τον Χορό, τη σκηνοθέτρια κ. Νατάσα Τριανταφύλλη, υπεύθυνη επιλογής για τις Παραστάσεις / Δράσεις για παιδιά και εφήβους, την Ιστορικό Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Συραγώ Τσιάρα, υπεύθυνη επιλογής για τα Εικαστικά/ Περφόρμανς, καθώς επίσης και στην κ. Αναστασία Γκαδόλου για την βοήθειά της στη διαδικασία επιλογής αρχαιολογικών χώρων και την υποστήριξη της στην διοργάνωση. Η επιλογή για τις παραγωγές της Μουσικής έγινε από μένα.
Εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα δύο μέλη της επιτροπής που είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου, την ειδική σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας της Υπουργού Πολιτισμού, Άννα Παναγιωταρέα και την αρχαιολόγο Δήμητρα Φίλιου, για την πολύτιμη συνδρομή τους στην κατάρτιση του προγράμματος.
Δεν θα ήθελα να παραλείψω μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση αυτού του θεσμού. Εκτός από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, την αξιοποίηση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» έχει σαν βασικό στόχο να στηρίζει τους ανθρώπους της τέχνης και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Στις φετινές εκδηλώσεις πάνω από 2.500 άτομα απασχολούνται στο πρόγραμμα του θεσμού – πρόκειται για καλλιτέχνες, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό κ.ά.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με την ομάδα που δημιούργησε για τις ανάγκες του «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», αλλά και με τη στήριξη του συνόλου των υπηρεσιών της, διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο του θεσμού και στηρίζει το όραμα του υπουργείου και της υπουργού για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό για την αμέριστη στήριξή της, τους συνεργάτες της, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τις τοπικές αρχές, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τους φορείς, τα Φεστιβάλ, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις εφορείες αρχαιοτήτων και τους αρχαιοφύλακες που συμβάλλουν, κάθε χρόνο, τόσο αποτελεσματικά στην επιτυχία του θεσμού.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της ομάδας εργασίας και φυσικά όλους τους καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στη φετινή διοργάνωση. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία.
Πληροφορίες
- Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
- H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
- Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
- Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αναλάβει και φέτος τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος.
Ευχαριστούμε τις συνεργαζόμενες Εφορείες Αρχαιοτήτων και τους Αρχαιολόγους όλης της Χώρας για την καθοριστική βοήθειά τους.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα και φέτος τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων για τη συμμετοχή και την εθελοντική προσφορά τους στις εκδηλώσεις του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».
Ακολουθήστε το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» στα social media: