NemeaPress

Παννεμεατικός 1928: Βαδίζει ολοταχώς για τα πρώτα 100 χρόνια της ιστορίας του

Παννεμεατικός

Σύλλογος με πλούσια ιστορία και μεγάλη κοινωνική προσφορά στην περιοχή της Νεμέας και της Κορινθίας ευρύτερα, είναι ο Παννεμεατικός που ιδρύθηκε το 1928, χρονική περίοδο που οι περιοχές που βρίσκονταν μακριά από τα αστικά κέντρα, είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις υποδομών σε μία χώρα γονατισμένη από τους πολέμους (Βαλκανικοί, Α’ Παγκόσμιος, Μικρασιατική εκστρατεία) και την οικονομία της σε δύσκολη θέση. Περίσσευε όμως το μεράκι και η δίψα για αθλητισμό, με τη Νεμέα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Για την ιστορία του συλλόγου μας μίλησε ο Πρόεδρος του ΔΣ Βασίλειος Μανωλάκος.

Ως προς τα βασικά ιστορικά γεγονότα, επισήμανε τα εξής: «Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Παννεμεατικός είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την Νεμέα του νομού Κορινθίας. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1928. Έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Στάδιο Νεμέας. Αγωνίζεται στη Δεύτερη κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κορινθίας (ΕΠΣΚ). Παλαιότερα είχε φτάσει στην Β΄ Εθνική κατηγορία.

Ιστορία (Σημαντικά Γεγονότα)
11/10/1956 Εγγραφή στην ΕΠΟ με αριθμό Μητρώου 586
1999 Το σωματείο έλαβε την Ειδική Αθλητική αναγνώριση με Αριθμό Μητρώου ΓΓΑ ΙΝ80
18/09/2020 Εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της ΓΓΑ
21/05/1959 Αγώνας ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΥ-ΑΣΔΕΝ Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 1982-83

Το 1968-1969 και το 1970-1971 αναδείχθηκε πρωταθλητής της Ε.Π.Σ Κορινθίας και συμμετείχε στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ανόδου του 1969 και 1971 αντίστοιχα, αποτυγχάνοντας να κατακτήσει την άνοδο στην Β Εθνική. Το 1971-1972 αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλητής Κορινθίας και έλαβε μέρος στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ανόδου του 1972, όπου κατακτώντας την 1η θέση στον 6ο όμιλο, κέρδισε την άνοδο στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Στην Β΄ Εθνική αγωνίστηκε την περίοδο 1972-1973 όποτε και υποβιβάστηκε, έχοντας τερματίσει στην 19η θέση του 1ου ομίλου, σε σύνολο 20 ομάδων.

Την περίοδο 1983-84 κατέκτησε το πρωτάθλημα Κορινθίας και ενώ η ομάδα αγωνιζόταν στην Δ’ Εθνική κατηγορία αντιμετώπισε τον Ατρόμητο Χιλιομοδίου σε αγώνα μπαράζ που έγινε στα Μέγαρα τον κέρδισε 1-0 και συνέχισε το πρωτάθλημα της Δ Εθνικής φτάνοντας στη 3η θέση. Τις περιόδους 1984-85,1990-91 και 1991-92 έλαβε μέρος πάλι στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνική κατηγορία
Το 1974, 1986, 1988, 1991, 1992 και 2013 ήταν φιναλίστ του κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κορινθίας ενώ το 2014 αναδείχθηκε για πρώτη φορά κυπελλούχος».

-Πότε ιδρύθηκε και από ποιους η ομάδα;

«Ο Παννεμεατικός σαν ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε το 1928. Ο Δημήτρης Τσαβδαρόπουλος από τον Πειραιά ήταν ο ιδρυτής της ομάδας μαζί με τον Γιώργο τον Γέραγα (Σώτη). Δυστυχώς το ιδρυτικό καταστατικό του με αριθμό μητρώου 31/8-4-1930 του σωματείου μας όπως και οι τροποποιήσεις του 1949,1950 και 1968 δεν υπάρχουν εντός του σχετικού φακέλου του Πρωτοδικείου Κορίνθου. Παίκτες της εποχής εκείνης: Γέραγας Γεώργιος, Γιωμπρες Χαράλαμπος, Ευταξας Κυριακουλης, Κακακης Κωνσταντινος, Καλτεζας Ευαγγελος, Κιτσιος Ιωαννης, Παπασωτηρίου Αθανάσιος, Παπασωτηρίου Χριστόφορος, Στεργιόπουλος Αριστοτέλης, Στεργιόπουλος Νικόλαος, Τριανταφυλλόπουλος Ευάγγελος, Τσαβδαρόπουλος Δημήτριος, Φρούσιος Ανδρέας».

-Ποια ήταν η κοινωνική κατάσταση της περιοχής;

«Το 1834 όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμος της Φλιούντος και ο δήμος της Νεμέας με έδρα τον Άγιο Γεώργιο συγχωνεύτηκαν στον δήμο της Νεμέας. Στην δεκαετία 1880-90 η Νεμέα συνδέεται με αμαξωτό δρόμο με τον νέο δρόμο Κορίνθου – Άργους ενώ σε λίγο περνάει από τα Δερβενάκια και η σιδηροδρομική γραμμή που δυστυχώς οι κάτοικοι της Νεμέας δεν άφησαν να περάσει από την έδρα του Δήμου.
Η περιοχή ήταν καθαρά αγροτική και η οινοπαραγωγή τότε έφτασε στους 3100 τόνους. Πωλείται και στην Αθήνα. Ο Δήμος αναπτύσσεται και παρά τα προβλήματα από χαλαζοπτώσεις, παγετούς και ξηρασίες η οινοπαραγωγή αυξάνει. Η σταφιδική κρίση παρασέρνει και το κρασί και οι κάτοικοι αρχίζουν να σκέπτονται πως να προωθήσουν τα προϊόντα τους, σταφύλι, μούστο, κρασί. Στην Αθήνα ο οίνος αναγνωρίζεται σαν Οίνος Αγίου Γεωργίου Νεμέας, ή σαν Αγιωργίτικος ή σαν Νεμέας.

Η σημερινή Νεμέα γεωγραφικά και ιστορικά ανήκει στο Φλιάσιο πεδίο και ο οίνος της, Μαύρος Νεμέας, Αγιωργίτικος, μέλαν φλιάσιος οίνος, δεν έπαψε ποτέ να δίνει ζωή και να αποτελεί συνέχεια και ζωντανό κύτταρο στην οικονομία της περιοχής. Το 1924 χτίζεται από την Ελληνική εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής κρασιού. Το σταφύλι πωλείται, αλλά το κρασί δεν προωθείται ούτε σαν Νεμέα ούτε σαν Αγιωργίτικο. Χρησιμοποιείται για την βελτίωση άλλων κρασιών που εξάγονται χύμα με την επωνυμία Βότρυς. Τα πατητήρια αυξάνονται στην περιοχή και οι αμπελουργοί πωλούν το κρασί τους με τις άμαξες κυρίως στους γύρω νομούς.

Ταυτόχρονα οι αμπελουργοί αντιλαμβανόμενοι την δύναμη της παραγωγής τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να μπορούν να πωλούν το σταφύλι τους και το παραχθέν από αυτό, κρασί. Ιδρύουν το 1937 τον Αγροτικό Οινοποιητικό και Ελαιουργικό Συνεταιρισμό, που δουλεύει μόνο σαν Οινοποιητικός και πωλούν το κρασί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το οινοποιείο είναι άρτια για την εποχή εξοπλισμένο. Ο Συνεταιρισμός υπολειτουργεί ακόμη και την περίοδο της κατοχής της Ελλάδας από Ιταλούς και Γερμανούς. Μετά την απελευθέρωση το κρασί της Νεμέας αναγνωρίζεται σε όλη την Ελλάδα και αρχίζουν οι πρώτες εμφιαλώσεις με την βοήθεια του Ινστιτούτου Οίνου το 1955.

Τα τελευταία 30 χρόνια στη Νεμέα επικρατεί ένας οργασμός. Παλιά οινοποιεία ανακαινίζονται και νέα δημιουργούνται. Σε όλες τις μαγευτικές διαδρομές ανάμεσα στα αμπελοχώραφα υπάρχουν σημάνσεις στους δρόμους με τις επιγραφές των διασκορπισμένων παντού οινοποιείων. Από τις μεγάλες και εντυπωσιακές οινοποιητικές μονάδες, μέχρι τα μικρά οικογενειακά και παραδοσιακά οινοποιεία, 42 οινοποιεία βάζουν την υπογραφή τους».

-Σε ποιο γήπεδο έπαιζε;

«Η ομάδα έπαιζε στο προαύλιο του παλαιού Γυμνασίου της Νεμέας μέχρι το 1981 οπότε μετακόμισε στη θέση του σημερινού Δημοτικού Σταδίου».

-Ποια χρώματα έχει και ποιο σήμα;

«Τα χρώματα είναι το βυσσινί και σήμα το αμπελόφυλλο».

-Ο σύλλογος στην αρχική του περίοδο εξέφραζε κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, πχ έμπορους, αγρότες, κάποια συγκεκριμένη συνοικία, Μικρασιάτες πρόσφυγες στην περιοχή, κλπ

«Η ομάδα από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Νεμέας αφού ΔΣ και Πρόεδροι υπήρξαν διαχρονικά από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρω μέλη του εμπορικού συλλόγου που συνέβαλλαν τα μέγιστα ως πρόεδροι του Παννεμεατικού όπως Σταματόπουλος Ευάγγελος (έμπορος ενδυμάτων), Τζαβέλας Γεώργιος (παντοπώλης), Αθανασόπουλος Δημήτρης (εστίαση), Μπεκιάρης Χρήστος (επιπλοποιός),Κασκαντάμης Ιωάννης (αυτοκινητιστής), Ρογκάκης Αναστάσιος (Αγρότης), Ευσταθίου Ιωάννης, Φλώκας Αναστάσιος (κρεοπώλης), Γάτσινος Άγγελος (Εισαγωγέας αυτοκινήτων),καθώς και οι Χρυσάϊδος Ιωάννης (καθηγητής), Νικολούλης Γεώργιος (Αγρότης-ελαιοχρωματιστής), Κασκαντάμης Παναγιώτης (οικονομολόγος), Μπεκιάρης Δημήτρης (Ιδ.υπάλληλος), Μανωλάκος Βασίλειος (καθηγητής Μαθηματικών) κλπ».

-Έχει καταγραφεί κάποιος αγώνας στην περίοδο της κατοχής;

«Όχι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία».

-Πότε επανεκκίνησε η ομάδα τις δραστηριότητές της μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο;

«Το 1946 με πρόεδρο τον Τάκη Κωστούρο γενικό αρχηγό τον Χαράλαμπο Μακρή (Λάμπη) και προπονητή τον παλαίμαχο αθλητή και ποδοσφαιριστή Βαγγέλη Τριανταφυλλόπουλο ξεκίνησε η ομάδα με παίκτες τους Μακρή Χαράλαμπο, Κοσμόγιαννη Ιωάννη, Σταματόπουλο Νικόλαο, Μπενέκο Κων/νο, Δαμάτη Δημήτριο, Σπυρόπουλο Κων/νο, Αθανασόπουλο Νικόλαο, Χρυσάιδο Νικόλαο κ.α.».

-Ποια είναι η σχέση της ομάδας με την τοπική κοινωνία (στήριξη από τον κόσμο, προσέλευση στο γήπεδο, ενίσχυσή της σε οικονομικό επίπεδο, κλπ).

«Δυστυχώς τα τελευταία 10-15 χρόνια η οικονομική δυσπραγία της ευρύτερης περιοχής έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ενίσχυση της ομάδας σε οικονομικό επίπεδο αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετοί φίλαθλοι και επιχειρήσεις της περιοχής που ανταποκρίνονται στην έκκληση των διοικήσεων για οικονομική ενίσχυση».

-Υπάρχουν κοινωνικές δράσεις της ομάδας;

«Πρόσφατα λάβαμε μέρος σε φιλανθρωπικό αγώνα με μεγάλη επιτυχία για να μαζευτούν χρήματα υπέρ του συλλόγου Φίλοι Καρκινοπαθών Νεμέας και η παιδική ομάδα σε φύτευση δενδρυλίων περιμετρικά του Δημοτικού Σταδίου Νεμέας».

-Στη σημερινή εποχή πόσα τμήματα και αθλήματα καλλιεργεί η ομάδα και πόσους ενεργούς αθλητές έχει;

«Η ομάδα καλλιεργεί το άθλημα του ποδοσφαίρου έχοντας ανδρική ομάδα και παιδική Κ-14 που συμμετέχουν στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ έχοντα 55 ενεργά δελτία αθλητικής ιδιότητας».

-Σε ποιο γήπεδο παίζει σήμερα;

«Και τα δύο τμήματα της ομάδας δίνουν τους αγώνες τους στο Δημοτικό Στάδιο Νεμέας».

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

ertnews.gr




 

Exit mobile version