NemeaPress

SafeAgroBee, γεμάτο στοιχεία διεθνές συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε στις 6/7/2024 το Διεθνές συνέδριο «SafeAgroBee: Βιωσιμότητα της μελισσοκομίας στη λεκάνη της Μεσογείου», με υπεύθυνη την Δρ Φανή Χατζήνα (fhatjina@gmail.com), από το Τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσαρμοσμένο στις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις το διεθνές συνέδριο SafeAgroBee είχε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση, με ταυτόχρονη διερμηνεία Ελληνικά-Αγγλικά. Συγχαρητήρια …

Η συντονίστρια Δρ Φ. Χατζήνα επεσήμανε: Στο έργο SafeAgroBee αντιμετωπίσαμε την πρόκληση να συνεισφέρουμε από τη μία πλευρά στην προσαρμογή των μελισσών στην κλιματική αλλαγή και από την άλλη πλευρά στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για τη διασφάλιση βιώσιμης μελισσοκομίας και επαρκών υπηρεσιών επικονίασης.

Ανάμεσα στους στόχους του SafeAgroBee περιλαμβάνονται: α) η συνεισφορά στη γνώση σχετικά με την προσαρμογή των μελισσών στις τοπικές τους ρίζες. β) η συμβολή στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του γεωργικού συστήματος στη λεκάνη της Μεσογείου, γ) η ανάπτυξη στρατηγικών & εργαλείων που διασφαλίζουν το εισόδημα των αγροτών & την επισιτιστική ασφάλεια·και  δ) η συνεισφορά στους ΣΒΑ-Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης-SDG. https://mel.cgiar.org/projects/safeagrobee.

Μερικά από τα θέματα που προσέγγισαν οι σύνεδροι στις 6/7/2024, ήταν: Σώστε τις μέλισσες, σώστε τους αγρότες, σώστε τη ζωή μας, Στρατηγικές & εργαλεία εμπνευσμένα από την αγροοικολογία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών στην καλλιέργεια της ντομάτας, Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις υπηρεσίες επικονίασης καλλιεργειών, Αβιοτικοί παράγοντες και παροχή επικονίασης, Επιπτώσεις της χρήσης γης στις κοινότητες άγριων μελισσών, Η σημασία της ποικιλομορφίας των επικονιαστών για αξιόπιστη επικονίαση, Δεδομένα αισθητήρων για την διαχείριση της επικονίασης-εφαρμογές για την αγορά, Δεδομένα αισθητήρων-μελισσοκομία ακριβείας, Κλιματολογικά σενάρια στη Μεσογειακή λεκάνη, Αξιολόγηση της δυναμικής και παραγωγικότητας των αποικιών, Χρήση γης, πόροι και υπηρεσίες επικονίασης, Αξιολόγηση τςη ανθεκτικότητας των αποικιών: μια προσέγγιση βασισμένη στον Δείκτη Κατάστασης Υγείας, Ιοί σε συλλέκτριες-εργάτριες μελισσών και μοναχικές μέλισσες, Συνεντεύξεις-μακροχρόνια εμπειρία στην μελισσοκομία της Μεσογείου, Μελέτη της μικροβιακής αλληλεπίδρασης για τον έλεγχο της αμερικανικής σηψιγονίας, Σύγκριση πληθυσμών μελισσών στην Αλγερία, Μέλισσες από την Μεσόγειο και την ηπειρωτική Κροατία-προσαρμογή, Αξιολόγηση των χαρακτηριστικών ανθεκτικότητας στο varroa & Γενετικοί πόροι στην Λεκάνη της Μεσογείου.

Τα συνέδρια είναι σταυροδρόμια επιτάχυνσης της ροής των γνώσεων και ευκαιρίες δημιουργίας δικτύων & γνωριμιών, αλλά απαιτούν πολλή & προσεκτική προετοιμασία και σωστές υποδομές. Με την Δρ Φ. Χατζήνα απολαύσανε όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο «SafeAgroBee: Βιωσιμότητα τα μελισσοκομίας στη λεκάνη της Μεσογείου» και τα δύο.

Άλλωστε στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Άγιος Μάμας, Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής) διατηρούνται περισσότερα από 150 μελίσσια, όπου εκτρέφεται η Μακεδονική μέλισσα, ενώ διατηρούνται πληθυσμοί Κρητικής & Κεκρόπιας μέλισσας. Εκεί εφαρμόζουν ελεγχόμενη, αλλά ελεύθερη, γονιμοποίηση βασιλισσών μελισσών (τρενάκι παρθένων βασιλισσών) και χρήση ραδιοσυχνοτήτων σε ετικέτες. Επίσης μελετώνται η συμπεριφορά της μέλισσας στην επικονίαση, η επίδραση των φυτοπροστατευτικών ουσιών, η βιολογική καταπολέμηση ασθεμειών, η βελτίωση των ντόπιων φυλών μελισσών και η γενετική βελτίωση των βασιλισσών.

Η APIMONDIA είναι η Διεθνής Συνομοσπονδία των μελισσοκομικών Συλλόγων η οποία έχει στόχο την επιστημονική, τεχνική, οικολογική, κοινωνική & οινομική ανάπτυξη της μελισσοκομίας σε όλες τις χώρες, www.apimondia.org.

Οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής μελισσοκομίας είναι ότι έχει μεγάλη πυκνότητα μελισσοσμηνών, ότι παρατηρείται μεγάλη εισροή ξένων βασιλισσών, ότι είναι μεγάλος ο υβρισισμός των υπαρχόντων πληθυσμών, ότι έχει πολύ μικρούς και πολύ μεγάλους μεμονωμένους παραγωγούς, ότι δεν έχει απομονωμένους χώρους για μέλισσες, ενώ η προσπάθεια για «Δρόμους μελισσών» μέσα στο αφιλόξενο τσιμέντο δεν έχει αποδώσει ακόμα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία είναι η δημιουργία, με την συμβολή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του μελισσοκομικού Πάρκου στο Δήμο Φυλής Αττικής.

Και ενώ με πολύ χαρά είδαμε ότι προβάλλεται από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης μελισσοκόμων (την περίοδο 2002-2015 πραγματοποιήθηκαν 794 ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις με περισσότερους από 23.000 μελισσοκόμους), η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, η οποία παρακολούθησε τμήμα του συνεδρίου, επεσήμανε ότι δεν έμαθε για καμία σημαντική δραστηριότητα για ταχύρρυθμη εκπαίδευση για την αιγοτροφία, για την προβατοτροφία, για την αγελαδοτροφία, για την χοιροτροφία ή για την πτηνοτροφία κλπ για τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους, οι οποίοι επενδύουν ιδιαιτέρως μεγάλα ποσά και χρόνο και την ζωή τους όλη …

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες διακρίναμε: Δρ Φανή Χατζήνα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ελλάς), καθ Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη (ΕΚΠΑ, Ελλάς), Δρ Gennaro Di Prisco (National Research Council, Ιταλία), ΔΡ Fabrice Requier (National Research Institute, Γαλλία), καθ Bojan Stipesevic (Agrobiotechnical Sciences Osijek, Κροατία), καθ Μενέλαος Σταυρινίδης (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος), Δρ Danilo Bevk (National Institute of Biology, Σλοβενία), κα Yuliia Semeniuk (Brand Being & BeeSecure, Ιταλία), κ Μιχάλης Παπαδάκης (TERRA SPATIUM SA, Ελλάς), καθ Κωνσταντία Τολίκα (ΑΠΘ, Ελλάδα), Δρ Giorgio Sperandio (Univercita degli Studi di Brescia, Ιταλία), Δρ Andrea De Francesco (Univercita degli Studi di Brescia, Ιταλία), Δρ Anna Simonetto (Univercita degli Studi di Brescia, Ιταλία), καθ Anna Gajda (Warsaw University of Life Sciences, Πολωνία), Δρ Nizar Haddad (National Agricultural Research Center, Ιορδανία), κ Gilles Ratia (International Beekeeping Consultant-Apiservices, Γαλλία), καθ Nikola Kezic (Queen Breeding Association, Κροατία), Δρ Dany Yammouni (Agriculture Research Institute, Λίβανος), κα Yamina Haider (University of Boumerdes, Αλγερία), καθ Janja Filipi (University of Zadar, Κροατία), καθ Marin Kovacic (Agrobiotechnical Sciences Osijek, Κροατία), Δρ Roswitha Baumuhg (FAO, ΟΗΕ), καθ Dany El Obeid (Lebanon University, Λίβανος) και άλλοι.

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝεα, AgroBus

Στην αναμνηστική φωτογραφία στιγμιότυπο από τους συμμετέχοντες με φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.




 

Exit mobile version