Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Α.Γ Καλλής: Πρωτοδικείο Νεμέας …το χρυσομένο χάπι μιας αναξιόπιστης και καταστροφικής πολιτικής σκηνής

Την πόλη μας επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Κος Ιωάννης Μπούγας για να επισημοποιήσει με την παρουσία του την αναβάθμιση τού Ειρηνοδικείου Νεμέας σε Πρωτοδικείο, βάσει τού νέου δικαστικού Χάρτη.

Βεβαίως για την επίτευξη αυτής της αναβάθμισης σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι τοπικές αρχές ,οι βουλευτές του Νομού Κορινθίας ,η Δικηγόρος Κα Ιωάννα Φιλντίση , που πρώτη ανέδειξε το πρόβλημα , που είχε να κάνει με τον κίνδυνο να κλείσει δια παντός το Ειρηνοδικείο Νεμέας , αλλά και η διαχρονική προσφορά της Προϊσταμένης και των Υπαλλήλων του Ειρηνοδικείου που όλα αυτά τα χρόνια κράτησαν σε υψηλά επίπεδα την λειτουργία της κρατικής αυτής υπηρεσίας.

Μέχρις εδώ είναι το θετικό μέρος της όλης υπόθεσης που αφορά αποκλειστικά το ενδιαφέρον που επέδειξαν συγκεκριμένοι παράγοντες για να αποφευχθεί η απώλεια μιας ακόμη υπηρεσίας της πολύπαθης σε επίπεδο υπηρεσιών  και όχι μόνο Νεμέας.

Αυτό όμως ως γεγονός δεν επισκιάζει το παράδοξο ,αλλά και το θράσος σε κυβερνητικό επίπεδο να θέλει να καταργήσει ένα Ειρηνοδικείο που λειτουργεί άψογα από το 1853, δηλ.32 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 (αναφορά του Ιάκωβου Ρ. Ραγκαβή το 1853 στο βιβλίο του ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ τόμος δεύτερος)
Συνολικά δηλ.χρονια λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Νεμέας .. 171 χρόνια.

Και ερωτάται κανείς ,αυτό που είχαν καταλάβει οι διοικούντες πριν από 171 χρόνια και αφορούσε την αποκέντρωση των υπηρεσιών και την ενδυνάμωση της περιφέρειας, γιατί αδυνατούν να το καταλάβουν οι σημερινοί αλλά και οι εδώ και χρόνια διοικούντες , που με τις άστοχες κινήσεις τους διέλυσαν όλες τις υπηρεσίες ταλαιπωρώντας έναν κόσμο που μετά και από την δωδεκαετή κρίση αδυνατεί πλέον να μετακινείται από νομό σε νομό …<<δια υπόθεσήν του>> όπως θα έλεγαν σε άλλες εποχές…

Θα παραμείνω όμως στην Νεμέα, που απ’ αυτές τις άστοχες επιλογές ,από κέντρο- πρωτεύουσα μιας ολόκληρης περιοχής κατάντησε χειρότερη κι από χωριό..
Θα ήθελα δε να επισημάνω το εξ ίσου παράλογο με το προαναφερθέν, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι εδώ και χρόνια υποδεχόμαστε τους αποδεδειγμένα καταστροφείς μας, αυτούς δηλ. πού έβαλαν την υπογραφή τους για όλα αυτά, ως ευεργέτες, έχοντας επιλέξει ως στρατηγική μας την εκούσια υποτέλεια , την υποδούλωση και τον ωχαδερφισμό…Ας μην ξεχνάμε πως και η ανοχή ,είναι συνενοχή και τούτο αφορά όλους μας μηδενός εξαιρουμένου όπου κι αν ανήκουμε πολιτικά, κομματικά, ιδεολογικά.

Στην αρχή κέρδιζαν εκλογές και οι μεν και οι δε με το ΤΕΙ Οινολογίας που όντως ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη τής περιοχής , εξαπατώντας μας συστηματικά.
Έπειτα ,είχαν το θράσος να αμφισβητούν την έδρα τού Δήμου, ώστε να φαίνεται κι αυτό όταν επετεύχθη ως… χάρη.
Μετά άρχισε το χοντρό <<παιχνίδι >> αφού μας έκλεισαν μια σειρά σημαντικών υπηρεσιών για την λειτουργία της πόλης αλλά και τής περιοχής.
Βλέπε …Εφορία, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Υποθηκοφυλακείο, Κτηνιατρείο-Σφαγείο.

Μετά άρχισε η σταδιακή υποβάθμιση των ήδη υπαρχόντων υπηρεσιών .
Βλέπε Κέντρο Υγείας Νεμέας με στατικό πρόβλημα ,χωρίς παιδίατρο, με ένα ακτινολογικό μηχάνημα πού σκουριάζει εδώ και χρόνια ,χωρίς οδοντίατρο, χωρίς οφθαλμίατρο ,χωρίς ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ και άλλα πολλά που κάποτε υπήρχαν.
Επίσης βλέπε Αστυνομικό τμήμα που πριν λίγο καιρό είχαν το θράσος να πάρουν και τα καινούργια περιπολικά και το χειρότερο η δύναμη δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες τού Δήμου. Οι απανωτές ληστείες του τελευταίου καιρού το αποδεικνύει περίτρανα.

Κάποτε βέβαια μας έστειλαν ένα απόγευμα δύναμη περιπολικών από το κέντρο του Νομού για να γράψουν τα παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα των γερόντων που έπιναν καφέ μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Έπειτα άρχισε η επίθεση…στις τράπεζες όπου απωλέσαμε μια σειρά από αυτές πού εξυπηρετούσαν χιλιάδες κόσμου βλπ. Εμπορική, Γενική, Αγροτική, Συνεταιριστική , Πειραιώς… Μάλιστα είχαμε την .. <<τύχη και την …τιμή>> να εγγυάται ο ίδιος ο υπουργός για αυτήν .. <<δουλεύοντας>> τις τοπικές αρχές και τον κόσμο όλο χωρίς ντροπή ,ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει η τράπεζα Πειραιώς όπως χαρακτηριστικά έλεγε (βλπ. Κυριο…Πέτσα χωρίς πέτσα ομολογουμένως)

Ας μην μιλήσουμε για τα μεγάλα έργα υποδομής …βλπ. Φράγμα Ασωπού, Δρόμο Νεμέας – Κιάτου κ.λ.π…κ.λ.π που η μη υλοποίηση τους αποδεικνύει περίτρανα την ανεπάρκεια ,την αναξιοπιστία της πολιτικής σκηνής, αλλά το κυριότερο την επιβεβαιωμένη στασιμότητα σε αναπτυξιακό επίπεδο της Νεμέας, παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς.
Τώρα μας απειλούν εμμέσως με ότι έχει απομείνει…(βλπ. Εθνική τράπεζα, Ταχυδρομείο)…

Στην όποια δυσφορία και διαμαρτυρία μας ,απαντούν πάντα το ίδιο :<<τώρα είναι ιδιωτικά.. αποφασίζουν εκείνοι>>…
Αυτά όμως, τα …<<ιδιωτικά>> τα χρηματοδοτούσε κάποτε το …δημόσιο από δικά μας χρήματα.. και αποφασίστηκε από εκείνους που τώρα κάνουν πως δεν γνωρίζουν…να γίνουν ιδιωτικά λες και αφορούσαν περιουσιακά στοιχεία των ιδίων.

Εν ολίγοις ,μετατρέψατε την πολιτική σε Οίκο Ενοχής, με φρούτα Εποχής ,ελέω Αποχής και την Δημοκρατία που για αυτήν θυσιάστηκαν χιλιάδες πολίτες που ονειρεύτηκαν μια άλλη Ελλάδα ,σε Ολιγαρχία που έπαψε να αποφασίζει ο λαός αλλά κάποιοι παράγοντες βλπ. όλως τυχαίως (;)χορηγοί πού συμμετέχουν στην ιδιωτικοποίηση όλων αυτών πού δημιουργήθηκαν από το υστέρημα αυτού του λαού ,που φτωχοποιημένος πλεον είτε Αγρότης, είτε Έμπορος, είτε Υπάλληλος ,προσπαθεί να επιβιώσει από τα αρπακτικά (βλέπε φανς με τις ευλογίες της πολιτικής νομενκλατούρας) που ζητούν εναγωνίως να κατασπαράξουν την σοδειά του, το σπίτι του, τις λιγοστές αποταμιεύσεις του για την επόμενη μέρα, την ίδια του την ζωή .

Μετά λοιπόν από τόσα <<ευεργετήματα >…καταλάβαμε πλέον το τι ακριβώς συμβαίνει .
Μετατρέψατε μια κραταιά Δύναμη όπως ήταν η Νεμέα σ ένα φάντασμα του εαυτού της, και έρχεστε κατά καιρούς με <<πλαστικά κοσμήματα>> ανά χείρας, μηδενός εξαιρουμένου πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων ,για να γλυκάνετε τον πόνο ενός κόσμου πού ξέρει καλά πως η πόλη που γνώρισε και αγάπησε δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν, γιατί ΕΣΕΙΣ την δολοφονήσατε με απάνθρωπο τρόπο μετατρέποντας την σε τόπο μαρτυρίου.

Αριστοτέλης Γ. Καλλής
Επ. πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νεμέας

Υ.Γ Και κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη. Κάτω από το Ειρηνοδικείο, στο υπόγειο υπάρχει εδώ και χρόνια από την πρώτη ανακαίνιση ένα ολόκληρο αρχείο που αφορά την ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης της Νεμέας .
Διαβάζω πως εν όψη λειτουργίας του Πρωτοδικείου από 16- 9- 2024 θα περάσουμε σε δεύτερη ανακαίνιση.
Ελπίζω αυτό το σημαντικό Αρχείο να μην πάει για χαρτομάζα όπως πήγε κάποτε απ’ ότι μου έχουν πει οι παλαιότεροι το Αρχείο του Συνεταιρισμού. Είναι κρίμα η ιστορία του τόπου μας να πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων .Έρχονται νέες γενιές και πρέπει να ξέρουν την ιστορία για να μπορέσουν κάποτε να επαναφέρουν στην ζωή τον ασθενικό κύκνο πού αρνείται να πει το τελευταίο του άσμα.