Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Συμβουλές από τον Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας. Είναι ώρα για δράση (time to act), όπως αναφέρει στο μήνυμά της η Alzheimers Disease International, ένας διεθνής οργανισμός που έχει στόχο την καταπολέμηση της πάθησης και των συνεπειών της.

Η νόσος Alzheimer περιγράφηκε αρχικά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Alois Alzheimer. Πρόκειται για νευροεκφυλιστική νόσο που πλήττει τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και επειδή μπορεί να προκαλέσει σημαντική έκπτωση λειτουργικότητας, αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, στις οποίες το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μεγάλο και ο πληθυσμός γηράσκει.

Συχνά συμπτώματα της νόσου είναι η εξασθένηση της μνήμης συνήθως αρχικά της πρόσφατης, στη συνέχεια και της απώτερης, με αδυναμία εκμάθησης νέων πληροφοριών, διαταραχές προσανατολισμού σε χώρο και χρόνο, αδυναμία αναγνώρισης οικείων προσώπων, δυσκολία στο σχεδιασμό και την εκτέλεση συνηθισμένων δραστηριοτήτων, δυσχέρεια στην έκφραση της σκέψης, μείωση της αντιληπτικής ικανότητας, και αλλαγή στοιχείων της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς π.χ. απάθεια, ανησυχία ή επιθετικότητα.

Το πρόβλημα με τα συμπτώματα αυτά είναι πως εισβάλλουν αργά, ‘‘ύπουλα’’ και συχνά είναι μη ειδικά, με αποτέλεσμα συνήθως να αποδίδονται από τους οικείους στην ηλικία, το άγχος ή και την πτώση της διάθεσης.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer και γενικότερα της άνοιας, έχει σημασία και δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για τη φροντίδα των πασχόντων.

Όσο η Νόσος εξελίσσεται είναι σημαντικό να έχουν γύρω τους ανθρώπους για να τους φροντίζουν καθώς χάνεται η ικανότητα για αυτόνομη διαβίωση. Εξίσου σημαντικό είναι οι φροντιστές τους να ξεκουράζονται σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά γιατί η φροντίδα ατόμων με άνοια είναι ιδιαίτερα επίπονη.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σταματήσουμε την εξέλιξη της ασθένειας, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ελέγχουν τα συμπτώματά της.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ:

 

  1. Αν νοιώθετε ότι η μνήμη σας εξασθενεί, επισκεφθείτε έναν ιατρό.
  2. Ακολουθήστε την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή.
  3. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε και να ακολουθήσετε μια ρουτίνα στην καθημερινότητά σας.
  4. Περπατήστε.
  5. Κρατείστε σημειώσεις ώστε να υπενθυμίζετε διαρκώς τις εκκρεμότητές σας στον εαυτό σας.
  6. Προσέξτε τη διατροφή σας καταναλώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές.
  7. Προσέξτε τον ύπνο σας και μην παραμελείτε προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με αυτόν.
  8. Συμπεριλάβετε μια νοητική άσκηση στην καθημερινότητα σας όπως σταυρόλεξα, πλέξιμο ή κέντημα.
  9. Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια όπου και όποτε το κρίνετε σκόπιμο.

 

Με εκτίμηση,

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ                                                  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ