NemeaPress

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Μετά την Πανώλη εμφάνιση και ευλογιάς στην ορεινή Κορινθία!

Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Μετά την Πανώλη εμφάνιση και ευλογιάς στην ορεινή Κορινθία!

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τραγικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους, φαίνεται ότι παίρνει η εξάπλωση ζωωνόσων σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην ορεινή Κορινθία, αφού μετά τα απανωτά κρούσματα πανώλης που έχουν οδηγήσει στην θανάτωση χιλιάδων ζώων μέχρι σήμερα, από δεκάδες εκτροφές, εμφανίστηκε και κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα στην Τ.Κ. Στυμφαλίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προσβληθεί αρκετά ζώα.

Τόσο η εξάπλωση της πανώλης, στις περιοχές Φενεού και Στυμφαλίας, όσο και η εμφάνιση της ευλογιάς στην ίδια περιοχή που είναι το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα που καταγράφεται, μετά την περιοχή του Έβρου όπου ήδη έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στην κτηνοτροφία, αποκαλύπτει την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και  αντιμετώπισης εξάπλωσης των ζωωνόσων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποψιλωθεί από επιστημονικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε  κτηνιάτρους και αντίστοιχες ειδικότητες είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι κτηνίατροι και το υπόλοιπο προσωπικό, τόσο στο πεδίο, όσο και στα εργαστήρια να δίνουν τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες,  εξαντλημένοι από την τραγική υποστελέχωση και την έλλειψη μέσων και διοικητικής υποστήριξης.

Αντικειμενικά αυτή η κατάσταση οδηγεί και σε ελλείψεις ως προς την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων που αναφέρονται από τους κτηνοτρόφους, καθώς και της απαραίτητης ιχνηλάτησης στα υπόλοιπα κοπάδια,  ώστε να αποτραπεί έγκαιρα η εξάπλωση της νόσου.

Οι κτηνοτρόφοι στην ορεινή Κορινθία και όχι μόνο είναι σε απόγνωση, τόσο αυτοί που αναγκάστηκαν να θανατώσουν όλα τους τα ζώα και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί και την απώλεια του εισοδήματος, όσο και αυτοί που έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος λόγω της αναγκαστικής καραντίνας.

Διάχυτη είναι επίσης η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων που ενώ υποχρεώνονται σε σταυλισμό των ζώων τους για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία πρόνοια από το κράτος για την στήριξή τους, όπως η προμήθεια  ζωωτροφών κλπ, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι ένα δυσβάστακτο κόστος για την συντήρηση των κοπαδιών τους.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες, όχι μόνο γιατί κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιούν και εφαρμόζουν την πολιτική που ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Την Κοινή Αγροτική Πολιτική που συναποφασίζεται από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και η οποία έχει κάνει την Ελλάδα “ξέφραγο” αμπέλι με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών.

Ευθύνες έχουν και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα γιατί δεν πήραν κανένα μέτρο για τη στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων, την πρόσληψη κτηνιάτρων, τη λειτουργία κέντρου εξωτικών νοσημάτων, την αναβάθμιση με εξοπλισμό των ΔΑΟΚ, την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν πολύ γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης και των δύο ασθενειών πριν η κατάσταση πάρει ακόμα μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλήσει το σύνολο των κτηνοτροφικών μονάδων στην Κορινθία και πέρα από αυτή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, απαιτεί άμεσα από την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή:

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι:

Νίκος Κουτουμάνος

Γιάννης Κελλάρης




 

Exit mobile version