Στις 7 Νοεμβρίου ξεκίνησε στη Ρόδο το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από όλη τη χώρα για να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου είναι το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του δεύτερου γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αντιδράσεις Δημάρχων Ν. Σταυρέλη και Κ. Φρούσιου για την Κατάργηση του Δεύτερου Γύρου
Για το θέμα αναφέρθηκαν στην πρωινή εκπομπή του Δίολκου radio 105,6¨Καλημέρα Κορινθία” στον δημοσιογράφο Νίκο Νικολόπουλο οι δήμαρχοι Νίκος Σταυρέλης και Κωσταντίνος φρούσιος , οι οποίοι εξέφρασαν την δυσαρέκειά τους και τις απροσδόκητες και σημαντικές αλλαγές σε αναφορά με το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που παρουσίασε στην ομιλία του ο Yπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.
Επιπλέον ο Υπουργός αναφέρθηκε σε ζητήματα διακυβέρνησης, εποπτείας, οικονομικής διαχείρισης, καταστατικής θέσης των αιρετών και αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνονται στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η πρόβλεψη για την κατάργηση του δεύτερου γύρου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς δημάρχους, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια ρύθμιση μειώνει τις επιλογές των ψηφοφόρων και ενδεχομένως περιορίζει την αντιπροσωπευτικότητα των δημοτικών αρχών. Οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι ο δεύτερος γύρος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψηφίους, εξασφαλίζοντας ότι η τελική απόφαση ανταποκρίνεται καλύτερα στη βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Πολλοί δήμαρχοι θεωρούν ότι η αλλαγή αυτή αποτελεί “πλήγμα στη δημοκρατία της τοπικής αυτοδιοίκησης”, και ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους δήμους πριν παρθεί οριστική απόφαση. Επιπροσθέτως Πολλοί δήμαρχοι συμφωνούν με αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι ο δεύτερος γύρος επιτρέπει στους δημότες να διαμορφώσουν μια πιο ισχυρή διοίκηση και να περιοριστεί η πιθανότητα να εκλεγεί ένας δήμαρχος με μικρό ποσοστό υποστήριξης στον πρώτο γύρο.
Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάργηση του δεύτερου γύρου θα απλοποιήσει τη διαδικασία και θα εξοικονομήσει πόρους, τόσο οικονομικούς όσο και διοικητικούς. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι η νέα ρύθμιση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της τοπικής διοίκησης, καθώς θα επιτρέπει την άμεση εκλογή των δημάρχων και θα περιορίσει τις χρονοβόρες και ακριβές διαδικασίες.
Αντιδράσεις για την υποχρεωτική συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης ‘Αρδευσης, και την ενιαία τιμολογιακή πολιτική για το νερό
Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα που εγείρει τεράστιες αντιδράσεις από τους δήμους ( όλους της Κορινθίας) σχετικά με την υποχρεωτική συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης ‘Αρδευσης, και την ενιαία τιμολογιακή πολιτική για το νερό, η λεγόμενη αναγκαστική ενοποίηση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ
Να επισημάνουμε πως οι τοπικές δημοτικές αρχές, ανησυχούν ότι αυτή η κεντρικοποίηση θα οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου των τοπικών πόρων ύδρευσης και άρδευσης, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τους πολίτες και τη μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών.
Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης
Η Συνέχεια του Διαλόγου
Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δημάρχους να συζητήσουν τις επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις. Ορισμένοι προτείνουν την εφαρμογή άλλων μέτρων, όπως η βελτίωση της χρηματοδότησης και της διοικητικής στήριξης των δήμων, προκειμένου να ενισχυθεί η αυτονομία και η λειτουργικότητα των τοπικών αρχών χωρίς να θίγεται η δημοκρατική διαδικασία.
Η έκβαση του συνεδρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ΚΕΔΕ θα πρέπει να διαμορφώσει την επίσημη θέση της απέναντι στο νομοσχέδιο και να επιδιώξει διάλογο με την κυβέρνηση για το μέλλον των αυτοδιοικητικών εκλογών.