Γ. Ψυχογιός: Προϋπολογισμός λιτότητας για τους πολλούς και υπερκερδών για τους λίγους! Ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ καλύτερα
Ο βουλευτής, Γιώργος Ψυχογιός, ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2025 είναι κοινωνικά άδικος, ταξικός και αυξάνει τις ανισότητες. Πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά βήματα, δεδομένου του πλούτου της χώρας και του γεγονότος ότι δεν βρίσκεται πλέον σε προγράμματα διάσωσης. Υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη για την οποία καυχιέται το κυβερνών κόμμα ωφελεί μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού και δεν στηρίζει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, το οποίο φαίνεται και από τη μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Ο βουλευτής συνέχισε επικρίνοντας την οικονομική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται υπερβολικά στην κατανάλωση των νοικοκυριών και τις ετήσιες αυξήσεις φόρων για έσοδα. Σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ σε φόρους, μια επιβάρυνση που επηρεάζει δυσανάλογα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ως παράδειγμα, ο κος Ψυχογιός επικαλέστηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων χρειάστηκε να πληρώσουν διπλάσιο ή τριπλάσιο φόρο φέτος λόγω της μεθόδου υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος.
Εξέφρασε ανησυχίες για τον αντίκτυπο του προϋπολογισμού του 2025 στη ζωή των πολιτών. Υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους είναι παραπλανητικοί και εκτός πραγματικότητας. Ανέφερε ότι οι μικρές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ουσιαστικά ακυρώνονται από τις αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ λόγω των καρτέλ, των ληστρικών τραπεζικών χρεώσεων, των υψηλών λογαριασμών ενέργειας, των αυξήσεων των ενοικίων και της αύξησης των τιμών των φαρμάκων κατά 370%.
Επεσήμανε, εξάλλου, ότι σχεδόν 650.000 συνταξιούχοι, ή ένας στους τρεις, δεν θα δουν καμία αύξηση στις συντάξεις τους. Επέκρινε την κατάργηση της 13ης σύνταξης, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει και ζήτησε την επαναφορά της, όπως και την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους, καθώς και την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος.
Ο κος Ψυχογιός έκανε συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αναδείξει τις αδυναμίες των οικονομικών πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης. Επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου ο πραγματικός μέσος μισθός μειώνεται. Αντίθετα, χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, οι οποίες ήταν επίσης υπό προγράμματα διάσωσης, έχουν βιώσει αυξήσεις στους πραγματικούς μέσους μισθούς κατά 13% και 35%, αντίστοιχα. Τόνισε ότι η αγοραστική δύναμη της Ελλάδας είναι μόνο ελαφρώς πάνω από αυτή της Βουλγαρίας.
Υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των μέτρων λιτότητας, με έμφαση στα πλεονάσματα και τις χαμηλές κοινωνικές δαπάνες, μια σκόπιμη πολιτική επιλογή που ωφελεί λίγους και εκλεκτούς εις βάρος της πλειοψηφίας.
Σε σχέση με τη στεγαστική κρίση υπογράμμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες δαπανούν το ένα τρίτο του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Επέκρινε τις στεγαστικές πολιτικές της κυβέρνησης ως ανεπαρκείς σε σύγκριση με εκείνες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπου σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης διατέθηκε για την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το συνεχιζόμενο braindrainκαι κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει σοβαρή πολιτική κινήτρων για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παραμείνουν στην Ελλάδα και να προσελκύσει όσους έχουν φύγει για να επιστρέψουν.
Για το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων, ο κ. Ψυχογιός άσκησε κριτική στις συνθήκες στις δομές φιλοξενίας, τις οποίες χαρακτήρισε τραγικές. Υποστήριξε ότι το εξειδικευμένο προσωπικό έχει φύγει από τις δομές και το υπόλοιπο προσωπικό δεν είναι σε θέση να καλύψει βασικές ανάγκες. Αυτό το απέδωσε στη σταδιακή κατάργηση προγραμμάτων όπως το “Philos” και το Κοινωφελούς Χαρακτήρα και εξέφρασε την ανησυχία του για την επισφαλή εργασιακή κατάσταση των συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου.
Ο κος Ψυχογιός επέκρινε το μεταναστευτικό σύμφωνο της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών και δεσμοφύλακα της Ευρώπης. Υπογράμμισε τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αδειών διαμονής για τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και τις αδικίες που υφίστανται για την απόκτηση ιθαγένειας. Επέκρινε την εξάρτηση της κυβέρνησης από το outsourcingυπηρεσιών και τις απευθείας αναθέσεις έργων αξίας εκατομμυρίων σε ιδιώτες εργολάβους.
Ζήτησε επίσης, μέσω του νέου του ρόλου ως τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για την πολιτική προστασία, ιδίως υπό το πρίσμα της ανάγκης για προληπτικά μέτρα κατά των φυσικών καταστροφών. Επέκρινε τον αργό ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων για έργα πολιτικής προστασίας και ζήτησε την απορρόφηση των εποχικών πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Σώμα και την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών.
Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, ο κ. Ψυχογιός επεσήμανε ότι το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των τιμών στην πύλη του αγροκτήματος και των τιμών λιανικής. Επέκρινε την κυβέρνηση για τις υπερβολικές εισαγωγές, τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, την απουσία επαρκών ελέγχων, εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών. Έθιξε, επίσης, την τεράστια καθυστέρηση κρίσιμων αρδευτικών έργων, όπως το Φράγμα του Ασωπού, και η έλλειψη έγκαιρης αποζημίωσης για τους αγρότες των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί από ασθένειες.
Τέλος, ο κ. Ψυχογιός επέστησε την προσοχή στις συνθήκες εργασίας των επιστημονικών συνεργατών στη Βουλή. Ζήτησε τη βελτίωση και αναγνώριση του έργου τους και δίκαιη αποζημίωση για τις απαιτητικές ευθύνες τους.
Ο κ. Ψυχογιός ολοκλήρωσε την ομιλία του επικαλούμενος πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO που αποκάλυψε ευρεία δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε θέματα όπως οι υψηλές τιμές, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εγκληματικότητα και οι μισθοί.
Επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματός του σε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο και δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται γι’ αυτό μέσα κ έξω από τη Βουλή. Τόνισε ότι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ακολουθήσει με επιτυχία άλλο δρόμο από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της ΝΔ και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός λαός αξίζει και δικαιούται πολύ καλύτερα.