Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Ναι στο διάλογο με τους αγρότες και σε αποφάσεις στήριξής τους, όχι στην «επαναστατική Γυμναστική»

Υπέρ του διαλόγου με τους αγρότες και σε αποφάσεις στήριξής τους, όχι, όμως στην πρακτική της «επαναστατικής γυμναστικής» που ακολουθεί μερίδα εξ αυτών, τάχθηκε ο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Real Fm και το δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη.

«Το να έρχονται σήμερα κάποιοι αγρότες, με αόριστα λόγια, να διαδηλώνουν και να λένε ότι θέλουν να επαναλάβουν το κλείσιμο των δρόμων, ταλαιπωρώντας τους πολίτες, προφανώς είναι μια πρακτική η οποία μάλλον πρέπει να ανάγεται στη λογική της “επαναστατικής γυμναστικής”, παρά σε μια σοβαρή συζήτηση που πρέπει να γίνεται μεταξύ θεσμικών συνομιλητών, θεσμικών φορέων και της ελληνικής πολιτείας», είπε και κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να αποφύγει πρακτικές που δεν συμβάλλουν εποικοδομητικά στη συζήτηση των ζητημάτων τους. Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε, παράλληλα, ότι η πολιτεία είναι και θα παραμείνει παρούσα για να συζητήσει και να προωθήσει λύσεις μέσα από θεσμικά πλαίσια και συντονισμένες ενέργειες. «Η κυβέρνηση παραμένει στο πλευρό των γεωργών και κτηνοτρόφων, επιδιώκοντας λύσεις που βασίζονται στον διάλογο, τη συνεργασία και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων. Είναι ώρα να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα και να προχωρήσουμε με σοβαρότητα, ώστε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ευημερία των παραγωγών μας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα δύο σημαντικότερα αιτήματα που είχαν θέσει στις περυσινές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, υπενθύμισε:

Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Υλοποιήθηκε η νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή του στο 100% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Χαμηλό αγροτικό ρεύμα: Έχει διασφαλιστεί ειδικό τιμολόγιο χαμηλής τιμής ανά κιλοβατώρα, προσφέροντας ουσιαστική ελάφρυνση στους αγρότες.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός τόνισε τη συνεχή παρουσία της ελληνικής πολιτείας δίπλα στους παραγωγούς, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Συγκεκριμένα:

-Αποζημιώσεις: Το πρόγραμμα Daniel στη Θεσσαλία παρείχε 312 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ενώ συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν διατεθεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι εισφορές των αγροτών ανέρχονται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.

-Διαχείριση ζωονόσων: Παρά τις χρονοβόρες διαδικασίες, έχει δοθεί έμφαση στη δίκαιη και πλήρη καταγραφή των ζημιών, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή αποζημίωση των πληγέντων. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, τέλος, στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση του Οργανισμού καθώς επίσης και τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.  Ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στην εξάλειψη της καχυποψίας των παραγωγών απέναντι στο σύστημα και στη βελτίωση της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων και τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από ένα δίκαιο και διάφανο σύστημα, απόλυτα εναρμονισμένο στους κανόνες της ΕΕ.