Στις μέρες μας, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του φαινομένου του ανικανοποίητου. Αλλά και εμείς οι ίδιοι, συχνά νιώθουμε πως ό,τι κι αν κάνουμε δεν είναι ποτέ αρκετό και συνεχώς ζητάμε κι άλλα, είτε μιλάμε για υλισμό είτε για κατορθώματα. Όσο για τα τελευταία, ζούμε στην εποχή όπου «όλα είναι πιθανά», ακόμη και το να γίνεις διάσημος και πλούσιος μέσα σε μία νύχτα. Πέρα από το αίσθημα του ανικανοποίητου ως κοινωνικό φαινόμενο, σε προσωπικό επίπεδο, υπάρχουν άνθρωποι (ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε) που αντί να απολαμβάνουν τα όσα έχουν πετύχει, εστιάζουν αποκλειστικά σε όσα δεν έχουν καταφέρει, στον δρόμο που δεν έχουν διανύσει ακόμα. Και αυτοί είναι 4 λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό.
1. Δεν ξέρουμε τι πραγματικά θέλουμε
Στη θεωρία, όλοι γνωρίζουμε τι χρειαζόμαστε για να θεωρούμαστε αυτό που λέμε «ευτυχισμένοι». Στην πράξη όμως αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε μπορεί να απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα. Και αν δεν ξέρεις τι θέλεις, πώς θα θέσεις στόχους για να το πετύχεις;
2. Αφήνουμε τα πράγματα μισοτελειωμένα
Το να αφήνεις τις υποθέσεις σου ημιτελείς, μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα του ανικανοποίητου. Μόνο όταν ολοκληρώνεις κάτι παίρνεις αυτή την ευχαρίστηση ότι πραγματικά κάτι κατάφερες, αυτά τα δευτερόλεπτα αίσθησης απόλυτης επιτυχίας. Όταν αφήνεις τα πράγματα στη μέση και γυρίζεις για να τα κοιτάξεις, νιώθεις να πνίγεσαι, κάτι απόλυτα φυσιολογικό.
3. Εστιάζουμε στα αρνητικά
Κάποιοι άνθρωποι εστιάζουν τόσο πολύ στην αρνητική όψη μιας κατάστασης, που αγνοούν πλήρως τη θετική. Έτσι, όταν πετυχαίνουν ή αποκτούν κάτι, κοιτάζουν κατευθείαν τις παράπλευρες απώλειες, ή στα όσα δεν έχουν πετύχει ακόμα, κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο το αρνητικό vibe τους.
4. Χαμηλή αυτοπεποίθηση
Όταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση, πέρα από το γεγονός ότι τα πάντα σού φαίνονται μαύρα, δεν μπορείς να εξελιχθείς και να ικανοποιηθείς με όσα έχεις καταφέρει. Ό,τι και να κάνεις νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός, και ότι σίγουρα δεν είσαι τόσο καλός όσο οι άλλοι.
Πώς να ξεφορτωθείς αυτό το αίσθημα:
1. Διαχώρισε την ανάγκη από την επιθυμία
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ανικανοποίητος από κάτι, προσπάθησε να καταλάβεις αν αυτό το «κάτι» το χρειάζεσαι πραγματικά ή απλώς το θέλεις. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορείς άφοβα να απαλλαγείς από το άγχος του ότι πρέπει οπωσδήποτε να το αποκτήσεις, επαναφέροντας έτσι τα επίπεδα ικανοποίησής σου στα φυσιολογικά τους.
2. Κοίτα πίσω
Όλοι φωνάζουν ότι το να κοιτάζεις στο παρελθόν δεν σου κάνει καλό. Υπάρχει όμως μια περίπτωση που αυτό μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό. Πολλές φορές εστιάζουμε τόσο πολύ σε κάποιο στόχο μας που ξεχνάμε όλα αυτά που έχουμε καταφέρει ώστε να είμαστε σήμερα εδώ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να νιώθεις ικανοποίηση και αυτούς ακριβώς θα τους βρεις στο παρελθόν σου.
3. Δώσε ένα τέλος
Στις μισοτελειωμένες υποθέσεις μπορεί να περιλαμβάνονται και υποθέσεις με άλλους. Ένας χωρισμός που δεν έχει λήξει μέσα σου, μία φιλία που είναι στα τελευταία της, ένας τσακωμός που πάντα υποβόσκει, όλα αυτά μπορούν να μας κρατούν μακριά από το αίσθημα της ικανοποίησης. Επιδίωξε το “closure” και θα μας θυμηθείς.
4. Κοίτα γύρω σου
Δε λέμε ούτε ότι πρέπει να συγκρινόμαστε με τους άλλους, και σίγουρα ούτε το ότι το ότι υπάρχουν και χειρότερα θα μας κάνει να νιώοσυμε καλύτερα. Μπορείς απλώς να κάνεις μία γόνιμη και κυρίως σιωπηλή κριτική στους άλλους, για να δεις ότι ακόμη και οι πιο “πετυχημένοι” άνθρωποι μπορούν να νιώθουν ανικανοποίητοι.
Συντάκτης: Δανάη Π.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη