- Ανοίγει το δρόμο για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν βάναυσα από την ξηρασία κατά την περσινή περίοδο, το νέο μέτρο, που προβλέπει μεταφορά αδιάθετων πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε άλλες δράσεις και αποζημιώσεις έως 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο και μάλιστα μέσα στο 2025.
Το νέο μέτρο στήριξης για αγρότες που έχουν πληγεί, με τη χρήση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ανακοινώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου και προβλέπει εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο, προσφέροντας άμεση ανακούφιση σε παραγωγούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Η χρήση αδιάθετων κονδυλίων του ΠΑΑ επιτρέπει τη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αντί της επιστροφής των χρημάτων. Πρόκειται για μια αποδοτική και ευέλικτη πολιτική που προσαρμόζεται στις ανάγκες του τομέα.
Η διαδικασία αιτήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα και πιθανότατα θα γίνει μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, διασφαλίζοντας διαφάνεια και ταχύτητα.
Το νέο αυτό μέτρο αποτελεί ουσιαστική βοήθεια για την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα, παρέχοντας κρίσιμη στήριξη σε μια δύσκολη περίοδο.
Το χρονοδιάγραμμα έδωσε στη βουλή ο Τσιάρας
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, σας πληροφορούμε τα εξής:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντηση των καταστροφών που έπληξαν, κυρίως τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, λόγω κλιματικής κρίσης, έδωσε στα Κράτη Μέλη τη δυνατότητα δημιουργίας νέου, έκτακτου μέτρου, το οποίο χρηματοδοτείται από αδιάθετους πόρους του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, ώστε να παρέχουν στοχευμένη στήριξη ρευστότητας σε γεωργούς, δασοκαλλιεργητές και Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, εμπορία ή ανάπτυξη γεωργικών ή δασοκομικών προϊόντων (ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα είναι γεωργικό ή μη γεωργικό προϊόν), οι οποίοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, που έλαβαν χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.
Στόχος της στήριξης είναι η διασφάλιση της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ανωτέρω δυνητικών δικαιούχων. Στο πλαίσιο του νέου μέτρου το Κράτος Μέλος θα πρέπει να τεκμηριώσει ότι η στήριξη θα χορηγηθεί σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που δεν εισάγουν διακρίσεις και εφόσον έχει αναγνωριστεί επίσημα από αρμόδιο φορέα ότι οι δικαιούχοι υπέστησαν καταστροφή τουλάχιστον του 30 % του σχετικού δυναμικού παραγωγής.
Κατά τη χορήγηση της στήριξης με το νέο-προσωρινό Μέτρο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο άλλων εθνικών (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, εθνική αρωγή, κ.λπ.) ή ενωσιακών μέσων στήριξης (αποθεματικό κρίσης, κ.λπ.) ή ιδιωτικών καθεστώτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπεραντιστάθμιση ή διπλή χρηματοδότηση.
Αν και το ΠΑΑ 2014-2022 υλοποιείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 και οι νομικές δεσμεύσεις του έχουν υπερκαλύψει την Δημόσια Δαπάνη του, γίνεται προσπάθεια εξυγίανσης των μέτρων/δράσεων του Προγράμματος, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν οι τυχόν αδιάθετοι πόροι και να χρηματοδοτήσουν αυτό το νέο Μέτρο.
Εφόσον συγκεντρωθεί ικανοποιητικό ποσό και κατηγοριοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι δικαιούχοι που όντως επλήγησαν περισσότερο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2022 στις αρχές του επόμενου έτους, για την εισαγωγή του νέου Μέτρου Μ23, έτσι ώστε να προκηρυχθεί αυτό μετά το Πάσχα του 2025, να έχει εγκρίσεις μέχρι τέλος Ιουνίου 2025 και πληρωμές έως και 31 Δεκεμβρίου 2025.
agronewsbomb