NemeaPress

Τσιάρας προς αγρότες: Υπάρχει διάθεση για συνεργασία και λύσεις – Είμαστε εδώ για να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα όρθιο

Τσιάρας προς αγρότες

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και έχει τη διάθεση να τα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης,  υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3  και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Ο Υπουργός τόνισε πως υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, ενώ υπενθύμισε ότι έχει ήδη επανειλημμένως συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου που στοχεύει στην εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και αντιμετωπίζονται μέσα από έναν συνδυασμό άμεσων παρεμβάσεων και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν πραγματικά τεράστιες καταστροφές που έχουν πλήξει τον πρωτογενή τομέα, από τις φυσικές καταστροφές μέχρι τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά, που δεν ευνοούν την τιμή ή τη διακίνηση των ελληνικών προϊόντων. Δεν είμαι εδώ για να αμφισβητήσω τίποτα από αυτά. Αντίθετα, είμαι εδώ για να μιλήσω για το τι κάνουμε ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε τον παραγωγικό κόσμο της χώρας και να τον κρατήσουμε όρθιο», υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για διάλογο και συνεργασία. «Έχω συναντηθεί επανειλημμένως με όποιον ζήτησε να με δει, είτε αυτός είναι εκπρόσωπος αγροτών είτε κάποιος άλλος. Έχουμε συζητήσει όλα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Μάλιστα, στην τελευταία μας συνάντηση, πολλοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για όσα έχουμε ήδη δρομολογήσει», είπε.

Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί, με στόχο τη μακροπρόθεσμη στήριξη του αγροτικού τομέα. «Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, έχουμε ιδρύσει ήδη τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων, ενώ δρομολογούνται σημαντικά έργα, όπως τα φράγματα στο Μουζάκι και την Πύλη. Αυτά τα έργα βρίσκονται στον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό και είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων άρδευσης και διαχείρισης του νερού», ανέφερε και υπενθύμισε ότι δύο από τα έξι μεγάλα αρδευτικά έργα που πραγματοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, γίνονται στη Θεσσαλία.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι τα έργα υποδομής απαιτούν χρόνο, περιβαλλοντικές μελέτες και σωστό σχεδιασμό: «Δεν μπορούμε να ζητάμε έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο. Χρειάζεται χρόνος για τον σχεδιασμό, τις μελέτες και την κατασκευή. Παρ’ όλα αυτά, η δουλειά προχωράει με γρήγορους ρυθμούς».

Σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών,  ο Υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ικανοποιώντας τα περσινά αιτήματα των αγροτών έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα: «Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι πλέον νομοθετημένη. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση για τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, το πολύ στις αρχές Φεβρουαρίου», ανέφερε.

Υπενθύμισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει επί πλέον μέτρα για την  μείωση του κόστους ενέργειας, επισημαίνοντας: «Η τιμή του ρεύματος για τους αγρότες έχει ήδη μειωθεί στα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό είναι ένα κρίσιμο μέτρο για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου». Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται με μαγικό ραβδί. Υπάρχει, όμως, ένας κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός που συνδυάζει την άμεση στήριξη με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική. Θέλουμε έναν πρωτογενή τομέα ανθεκτικό στις προκλήσεις του μέλλοντος, είτε αυτές αφορούν φυσικές καταστροφές είτε τις μεταβολές στις διεθνείς αγορές. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί με τους αγρότες μας και να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθάρισε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο της ΕΕ σε συνδυασμό με τις πολιτικές της κυβέρνησης. «Είμαστε εδώ «εκμεταλλευόμενοι» και τα εργαλεία τα οποία μας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πολύ περισσότερο τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να τον κάνουμε ανθεκτικό, αξιοποιώντας τα εργαλεία της Ε.Ε. και της πολιτικής μας».

Τέλος, υπενθύμισε ότι ήδη «τρέχουν» συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: «Το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς να ενταχθούν στην παραγωγή, δημιουργώντας μια νέα δυναμική για τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση σε δράσεις που ενισχύουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων, όπως η “θερμοκηπιακή καλλιέργεια”, που στοχεύει στη διαφοροποίηση και την ανάδειξη της ελληνικής αγροτικής παραγωγής σε διεθνές επίπεδο».

Exit mobile version