Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήμοι: Αναγκαστικά μέτρα κατά οφειλετών ακόμη και για τέλη κοιμητηρίου

Εφέτος ο ρυθμός αύξησης των κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επτά στους 10 οφειλέτες του Δημοσίου κινδυνεύουν με κατάσχεση των πάσης φύσεως περιουσιακών τους στοιχείων αν δεν σπεύσουν άμεσα είτε να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το κράτος είτε να τα ρυθμίσουν.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιανουαρίου 2025) της ΑΑΔΕ, ο συνολικός αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλετών ανέρχεται 3.841.369 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή οι κατασχέσεις δίνουν και παίρνουν όχι μόνο από την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και από τους δήμους, όπου πολλοί οφειλέτες διαμαρτύρονται ότι δεν είχαν ενημερωθεί ότι έως τις 14 Μαρτίου (μετά και τις παρατάσεις που δόθηκαν) έτρεχε σχετική ευνοϊκή ρύθμιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγγελίας δημότη στο ΒΗΜΑ που κατοικεί στα βόρεια προάστια της Αττικής όπου του έγινε κατάσχεση στον τραπεζικό του λογαριασμό από τον δήμο στον οποίο υπάγεται γιατί όφειλε λιγότερα από 260 ευρώ για τέλη κοιμητηρίου. Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο δημότη πριν «φύγουν» τα χρήματα από τον λογαριασμό του για να πάνε στα ταμεία του δήμου είχαν δεσμεύσει πέντε τραπεζικούς λογαριασμούς με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ!

Μάλιστα, αυτό πραγματοποιήθηκε στον δημότη χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει ο ίδιος στη διεύθυνση που κατοικεί ή στο email που είναι καταχωρισμένο στον δήμο και υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών καμία σχετική ειδοποίηση για την οφειλή.

Σε συνεχείς επικοινωνίες του δημότη τόσο με την τράπεζα όσο και με τον δήμο προκειμένου να αποδεσμευτούν τα ποσά αφού υπερκάλυπταν το ποσό της οφειλής, η κάθε πλευρά μετέθετε την ευθύνη στην άλλη.  Το άκρον άωτον της όλης υπόθεσης είναι ότι τελικά ο δημότης αναγκάστηκε να πληρώσει απευθείας στον δήμο την οφειλή και μετά ο δήμος αναγκάστηκε να στείλει άρση της κατάσχεσης στην τράπεζα προκειμένου να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί.

Ουσιαστικά ο οφειλέτης από τη στιγμή που του είχε γίνει δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών ακόμη και αν ήθελε μέσω αυτών να πληρώσει την οφειλή του το σύστημα δεν του το επέτρεψε!

Ωστόσο, η νομοθεσία έχει προβλέψει συγκεκριμένους μηχανισμούς προστασίας, γνωστούς ως «ακατάσχετο», που επιτρέπουν στους πολίτες να διατηρήσουν ένα ελάχιστο οικονομικό δίχτυ ασφαλείας.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία:

  • Μισθοί και συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως δεν επιτρέπεται να κατασχεθούν. Για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ, η Εφορία μπορεί να δεσμεύσει το 50% του υπερβάλλοντος ποσού, ενώ για μεγαλύτερα ποσά μπορεί να κατασχεθεί το σύνολο της διαφοράς.
  • Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο κάθε φορολογούμενος μπορεί να προστατεύσει μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως, αρκεί να τον έχει δηλώσει μέσω του συστήματος Taxisnet.
  • Κοινωνικά επιδόματα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα ανεργίας και τα αναπηρικά βοηθήματα εξαιρούνται από την κατάσχεση. Από την άλλη, μπορεί να γίνει κατάσχεση του οικογενειακού επιδόματος.