Πρόστιμα και ποινές ενάντια στην αγροτική επιχειρηματικότητα
Η οργανωμένη συντεχνία των κρατικοδίαιτων, μέσα στην πανδημία, έχει εξαπολύσει ένα κύμα προστίμων και «ξεκαθαρίσματος» εναντίον των κτηνοτρόφων, αν όχι παντού, τουλάχιστον σε μια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνοτροφίας, όπως ακούστηκε ανάμεσα σε πολλά άλλα, την Παρασκευή, 12/3/2021, στις 8μμ.
Όπως είχε προαναγγελθεί, στην τακτική «Παρασκευή, 20.00», ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή των Κτηνοτρόφων στο zoom στην οποία είχαν προσκληθεί και οι κκ Παναγιώτης Πεβερέτος, Στέργιος Κύρτσος, Ελευθέριος Γίτσας, Γιάννης Γκουρομπίνος, Νίκος Δημόπουλος, ενώ οι συζητήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή σε όσους το ζητήσουν για κάθε συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης όλες οι συζητήσεις των κτηνοτρόφων της «Παρασκευής, 20.00» είναι στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΓΡΙΟΣ» σε video και ειδικά της Παρασκευής, 12/3/2021, στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/454905249277904.
Στην συζήτηση της Παρασκευής, 12/3/2021, μετείχαν οι: Γιάννης Κοντογιάννης, Κώστας Μαντζουράνης, Μάγδα Κοντογιάννη, Αθηνά Μιχαηλίδου, Χριστίνα Χλαπανίδα, Δημήτρης Μιχαηλίδης, άλλοι δεκαεννέα (19) ήταν σε παράλληλη διαδικτυακή, 889 είδαν την συζήτηση στο facebook και δημιουργήθηκαν 1139 αλληλεπιδράσεις (σχόλια, ερωτήσεις, τοποθετήσεις κλπ).
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος είπε: Απόγνωση, η Απελπισία, το Αδιέξοδο των επαγγελματιών κτηνοτρόφων αναδύθηκε από την συζήτηση. Η Αίσθηση μιας «οσμής ρατσισμού» εις βάρος των επιχειρηματιών κτηνοτρόφων διατηρήθηκε σε όλη την συζήτηση, ιδιαίτερα εκεί όπου οι αστοί (τσιμεντοποιητές, οικοπεδοφάγοι, κτηματομεσίτες, «αξιοποιητές» χωραφιών, καταστροφείς ισορροπίας της υπαίθρου) «επιτίθενται» στους μακραίωνους φροντιστές του περιβάλλοντος και διώχνουν την αγροτική επιχειρηματικότητα, ειδικά αυτήν που «μυρίζει» ζωή και ζωντάνια …
Χωρίς αξιολόγηση, με πικρία, καταγράφηκαν μερικά από όσα ακούστηκαν, όπως:
- Εκδιώχθηκαν συστηματικά τα βοοειδή της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας από το Μοσχάτο της Αττικής, αλλά δεν εκδιώχθηκαν τα ιπποειδή του παρασιτικού τζόγου από την διπλανή Καλλιθέα της Αττικής ….
- Υποκριτικά δημιουργούνται νόμοι υπέρ της ευζωϊας των παραγωγικών ζώων, αλλά ούτε κουβέντα για την ευζωϊα των επαγγελματιών κτηνοτρόφων …
- Οι κτηνοτρόφοι των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων ζούνε 365 μέρες το χρόνο με τα ζωντανά τους. Είναι μαζί τους από την σύλληψη, την εγκυμοσύνη, την γέννα, το μεγάλωμα, την διατροφή & την καλή υγεία, μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής τους. Και μένουν εκεί δίπλα, διότι η φροντίδα είναι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο 1400€ σε επαγγελματία κτηνοτρόφο διότι ο σκύλος του, που είναι ο σύντροφος που μοιράζεται τα πάντα, έμενε σε χαμηλό σπιτάκι, αλλά δεν το σύγκριναν με το «χαμηλό σπίτι» του ίδιου του κτηνοτρόφου …
- Οι υπάλληλοι του δημοσίου μέσα από κλιματιζόμενα γραφεία σου δίνουν ένα τρισέλιδο με τα απαιτούμενα 29 δικαιολογητικά για άδεια ίδρυσης μονάδας ζώων, και καθιστούν τον επιχειρηματία κτηνοτρόφο «κλητήρα» διεκπεραίωσης ακριβοπληρωμένων εγγράφων από μια υπηρεσία σε μια άλλη. Και με τα έγγραφα εκείνα βιοπορίζονται ένας σωρός από τοπογράφους, μηχανικούς, γεωπόνους, τεχνολόγους, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δασάρχες, συμβούλους κλπ.
- Με πρόσφατη (2020) νομοθετική ρύθμιση οι αποφάσεις των Υπαλλήλων των ΔΑΟΚ έγιναν απρόσβλητες, καθόσον τυχόν ένσταση του λεγόμενου επιχειρηματία κτηνοτρόφου εξετάζεται από την ίδια την Επιτροπή που εξέδωσε την απόφαση!!! αποκλείοντας προσφυγή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Αυτό καθιστά «υπερεξουσία», σχεδόν ανεξέλεγκτη, τους απασχολούμενους στα ίδια γραφεία της Περιφέρειας συστεγαζόμενους συντρόφους …. Ίσως διευκολύνοντας ακόμα και τυχόν ύποπτες συναλλαγές!! ..
- Γεωργός κατάφερε να βρει το «μονοπάτι» υποβολής αίτησης έγκρισης υφιστάμενης γεώτρησης στο χωράφι του και ανάμεσα σε τρείς διαφορετικές υπηρεσίες (το υπηρεσία είναι ευφημισμός! …) υπέβαλλε τα χαρτιά του το Νοε 2018, και ησύχασε. Η διαδικασία κρατά 2-6 χρόνια. Πριν λίγο του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.000€ διότι δεν είχε ακόμη γίνει η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Υδροληψιών (ΥΠΕΚΑ) ή κάτι τέτοιο … με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
- Και εν τω μεταξύ κατοχυρώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι πίσω από μια ρύθμιση, πάντα εις βάρος του πολίτη, η οποία λέει ότι αν δεν σε απαντήσουν σε 60 ημέρες ο φάκελος ακυρώνεται (παλαιότερα αν δεν απαντούσαν σε 3 μήνες εθεωρείτο συγκατάβαση). Το ίδιο συμβαίνει και αν σε ζητήσουν κάποια διευκρινιστική και δεν προσκομίσεις τα έγγραφα μέσα σε 50 μέρες, ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ …
- Τον μήνα Ιούλιο ένας υπάλληλος κατέγραψε παρατήρηση σε στάβλο διότι είχε μύγες. Του εξήγησαν ότι ο εγκεκριμένος κοπροσωρός, τον Ιούλιο είναι λογικό, παρά όλα τα λαμβανόμενα μέτρα, να έχει μύγες. Η κτηνοτροφική επιχείρηση είχε όλες τις προβλεπόμενες προβλέψεις, πλήρωνε κανονικά σε εταιρείες απεντόμωσης κλπ και ο κοπροσωρός χώνευε για να διατεθεί στα χωράφια τον Σεπ-Οκτ. Εάν ερχόταν ο έλεγχος τον Ιαν δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα από μύγες. Ίσως αν έβαζαν πινακίδες με την ένδειξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑ η ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗ ΜΥΓΩΝ» να ήταν μια λύση??? … Έτσι είναι το περιβάλλον (φυσικό, τεχνητό κλπ) και οι φροντιστές του περιβάλλοντος το ακολουθούν δεν το «βιάζουν», ούτε το επιταχύνουν, ούτε το «σκοτώνουν»! …
Φαίνεται ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση (χάος αδυσώπητο?) από τα γραφεία των υπαλλήλων μέχρι τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των επιχειρηματιών παραγωγών πραγματικού εθνικού πλούτου. Μοιάζει να μην έχουν επαρκή επαφή με την πραγματικότητα μερικοί, αλλά περιέργως πάντα εις βάρος των κτηνοτρόφων.
Καταγράφεται τεράστια απόσταση από την σύνταξη των νομοθετημάτων μέχρι την υλοποίηση τους από τους επιχειρηματίες αγρότες, και κανένας (δημόσιος υπάλληλος) ΔΕΝ είναι επιφορτισμένος (υπόλογος?…) για την επαρκή ενημέρωση των κτηνοτρόφων. Ούτε με την υπόδειξη εφαρμόσιμων επιχειρηματικών λύσεων.
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος, επεσήμανε: ΔΕΝ λειτουργούν πουθενά οι «Γεωργικές Εφαρμογές». ΔΕΝ υπάρχουν αρκετά «Αγροτικά Σχολεία». ΔΕΝ λειτουργούν «θερμοκοιτίδες αγροτικής επιχειρηματικότητας». ΔΕΝ μετέχουν οι εκπρόσωποι των πολιτών στην σύνθεση των νομοθετημάτων. Μοιάζουν τα νομοθετήματα να καταντούν επιστημονικά κείμενα άσχετα με την πραγματικότητα και την ζωή, όπως δείχνει το πολύ μικρό ποσοστό υλοποίησής τους.
Ειδικά στις αδειοδοτήσεις στάβλων, από το 2012 (ν.4056), δηλαδή μετά εννέα (9) χρόνια, το 85% των στάβλων είναι χωρίς άδειες λειτουργίας. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ και ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της δημόσιας διοίκησης να δημιουργήσει εφαρμόσιμο πλαίσιο …
Είναι ανεξήγητο το κύμα των «τακτοποιήσεων» εν μέσω πανδημίας. Οι περισσότερες δημόσια μισθοδοτούμενες υπηρεσίες υπολειτουργούν (ευφημισμός!…), οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ταλαιπωρούνται να εξυπηρετηθούν, αλλά κάποιοι εξαντλούν τον «δυναμισμό» του κρατικού μηχανισμού στην επιβολή ποινών και προστίμων, ακόμα και σε πραγματική κατάσταση «ανωτέρας βίας», όπως είναι η πανδημία του covid-19, και μάλιστα εις βάρος της πραγματικής διάθεσης κάποιων ρομαντικών που συνεχίζουν να παράγουν κάτι στην σημερινή Ελλάδα.
Τελικά μόνο εισπρακτικές διαδικασίες προστίμων και οι καταστροφικές ελεγκτικές ποινές μένουν να προσπαθούν (?) να καταστρέψουν την αγροτική επιχειρηματικότητα, … και μετά θα τρώμε μόνο εισαγόμενα, με δανεικά, μέσα στα απολυμασμένα τσιμέντα των τεχνητών πόλεων … ΚΡΙΜΑ …
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα