Αντί Χριστουγεννιάτικων καλάντων… οι κτηνοτρόφοι
Οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Αττικής φέτος επέλεξαν, αντί για Χριστουγεννιάτικα κάλαντα «να τα πουν» σε όσους φορείς της Αττικής επιθυμούν και αποδέχθηκαν την αίτηση να «ακούσουν» τα έντονα προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιαστικής κτηνοτροφίας, μας είπε ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».
Στις 12/11/2021 η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος (Μενίδι), γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής και μέλος της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ Ομάδας Εργασίας ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ κατέγραψαν και έστειλαν επιστολή στον Περιφερειάρχη Αττικής με τα επίκαιρα προβλήματα αλλά και τα διαχρονικά.
Στις 16/11/2021 ο κ Σταύρος Βοϊδονικόλας, Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Αγροτική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής δέχθηκε αντιπροσωπεία από τους κτηνοτρόφους Αττικής στους οποίους εξέφρασε την υποστήριξή του στα θέματα:
- Ενίσχυση για την προμήθεια ζωοτροφών επιβίωσης των κοπαδιών μας.
- Απόσυρση άρθρων ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015 & ΚΥΑ 1217/264725/27.09.2021.
- Διαφάνεια στην κατανομή Εθνικού αποθέματος «δικαιωμάτων».
- Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.
- Μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση της ενέργειας στις παραγωγικές δραστηριότητες.
- Συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε όλους τους φορείς & επιτροπές που συζητούν θέματα κτηνοτροφίας και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΓΠ 2021-2027.
- Τακτοποίηση των υπαρχόντων στάβλων της περιαστικής κτηνοτροφίας και βελτίωση του συστήματος παροχής αδείας αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Στις 22/11/2021 η κα Μάγδα Κοντογιάννη παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής στην συζήτηση για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τις 150 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις για την αγροτική επιχειρηματικότητα, που είναι καταγεγραμμένες στο facebook.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής είναι ο μόνος σύλλογος εμβέλειας Περιφέρειας, και η κα Μ. Κοντογιάννη είπε προς όλους τους βουλευτές: Θέλουμε να καταγράφεται σαφώς ο επιβαλλόμενος σεβασμός με ημερομηνίες και διαδικασίες. Θέλουμε να εξασφαλισθεί η συμμετοχή συλλόγων κτηνοτρόφων στις Επιτροπές. Τα αγροκτήματα πόλης-city farm πρέπει να προβλέπονται μέσα στις πόλεις, και κοντά στις πόλεις πρέπει να προβλέπονται Κτηνοτροφικά πάρκα σε κάθε Δήμο. Καταλήγοντας είπε: «σας παρακαλούμε μη αποδεχθείτε την νομιμοποίηση της ανηθικότητας των τσιμεντοποιητών νεοαστών. Αφήστε μας εκεί που μας βρήκανε όλοι όσοι ήρθαν μετά και τουλάχιστον μέχρι την συνταξιοδότησή μας».
Στις 2/12/2021 η επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης Αττικής «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» κα Ρένα Δούρου δέχθηκε εκπροσώπους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δηλώνοντας: «Στεκόμαστε στο πλευρό των παραδοσιακών κτηνοτρόφων της Αττικής», και εστιάζοντας την ανταπόκριση της στην αγωνία των παραδοσιακών κτηνοτρόφων της Αττικής που βλέπουν να απειλείται η περιαστική κτηνοτροφία από τα «τσιμέντα της οικοπεδοποίησης και των συμφερόντων κερδοσκόπων». Η κα Ρ. Δούρου τόνισε ότι η περιαστική κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος και επιβάλλεται η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος αποτελούν τη βάση για τις πολιτικές που επιβάλλει η βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Και η κα Ρ. Δούρου ολοκλήρωσε: «Στεκόμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων, που όπως ορθά υπογραμμίζουν, είναι υπέρμαχοι της κυκλικής οικονομίας και εξ επαγγέλματος φροντιστές του Περιβάλλοντος».
Στις 4/12/2021 ο Δήμαρχος Αχαρνών (όπου ο ιστορικός οικισμός Μενίδι) κ Σπύρος Βρεττός δέχθηκε σε ακρόαση τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής και λίγες ημέρες αργότερα ο Δήμαρχος Φυλής κ Χρήστος Παππούς (όπου ο ιστορικός Αρβανίτικος οικισμός Χασιάς) επέδειξαν κατανόηση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων δημοτών των Αχαρνών και Φυλής, μεταξύ των οποίων:
- Η κτηνοτροφία είναι συστατικό της ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ των ιστορικών οικισμών
- Ο στοιχειώδης Τοπικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός περιλαμβάνει και χώρους παραγωγής ζωικών προϊόντων ως Κτηνοτροφικό Πάρκο και ως city farm.
- Οι κτηνοτρόφοι θέλουν να συμμετέχουν σε Ομάδες Εργασίας & Επιτροπές στους Δήμους.
- Προτείνεται η λειτουργία στεγασμένης αυτοδιοικούμενης Αγοράς Αγροτών σε κάθε Δήμο.
- Υποστηρίζεται η σύσταση Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας με τους παραγωγούς τοπικών αγροτικών προϊόντων και τους επιχειρηματίες τουρισμού.
Στις 14/12/2021 ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ Χρήστος Σπίρτζης άκουσε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιαστικής κτηνοτροφίας από τον κ Γιάννη Κοντογιάννη και την κα Μάγδα Κοντογιάννη, οι οποίοι μέσα στην ένταση των καθημερινών φροντίδων για τα πρόβατά τους, τα νεογέννητα αρνάκια και τις απαιτήσεις της αγροτικής ζωής ανταποκρίθηκαν στο ενδιαφέρον του κ Χ. Σπίρτζη για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας (αδειοδοτήσεις), για την αξιοποίηση της σπατάλης τροφίμων με την παραγωγή χρήσιμων ζωοτροφών και για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας με την αξιοποίηση της κοπριάς.
Στην συνεργασία με τον Βουλευτή κ Χ. Σπίρτζη αναφέρθηκε ότι οι κτηνοτρόφοι εφαρμόζανε την κυκλική οικονομία, πολύ προτού εφευρεθεί ο όρος και προτού αναπτυχθούν προγράμματα για την νέο-ανακαλυφθείσα «κυκλική οικονομία». Προσφέρανε την χωνεμένη κοπριά στα γύρω περιβόλια και παίρνανε από τα περιβόλια μη εμπορικά αξιοποιήσιμα προϊόντα. Σήμερα η καταστροφή της κυκλικής οικονομίας με την παρέμβαση των τσιμεντοποιητών νεοαστών μπορεί να αποκατασταθεί ως ένα ποσοστό με την αξιοποίηση της κοπριάς σε εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου (μεθανίου) για την παραγωγή ενέργειας και λιπάσματος.
Ο κ Ι. Κοντογιάννης επεσήμανε στον κα Χ. Σπίρτζη ένα άλλο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας που θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση των μαγειρεμένων φαγητών των εστιατορίων (σπατάλη? …), των περισσευμάτων στα σημεία μαζικής εστίασης (ξενοδοχεία, catering κλπ) αλλά και των υπολειμμάτων των βιομηχανιών παραγωγής σκευασμάτων τροφίμων για την παραγωγή ζωοτροφών, ιδιαίτερα σήμερα που οι εισαγόμενες ζωοτροφές έχουν υπερδιπλασιασθεί και οι κτηνοτροφικές εκτροφές κινδυνεύουν να πτωχεύσουν λόγω υπερβολικού κόστους εκτροφής και άλλων δαπανών.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, ξεκαθάρισε ότι όλα προαπαιτούν την υποστήριξη της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας, και όχι την δημιουργία εμποδίων, όπως είναι η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στην χορήγηση αδειών λειτουργίας με υπερβολικά υψηλές προδιαγραφές-απαιτήσεις, οι οποίες είναι άσχετες με το ελληνικό περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, τεχνολογικό κλπ) και υπερβολικά κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες. Με τον νόμο 4056/2012, μετά από 9,5 χρόνια ταλαιπωρίας των κτηνοτρόφων, μόνο το 10% των υπαρχόντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αδειοδοτήθηκαν από την ΔΑΟΚ Ανατ. Αττικής, αφήνοντας περιθώρια για «business» στην τσιμεντοποίηση, όπου το κόστος γης είναι ιδιαίτερα ακριβό και κερδοσκοπικό.
Η ταλαιπωρία των περιαστικών κτηνοτρόφων μεγεθύνεται από την αδυναμία ένταξης των κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά σχέδια, από την ιδιότυπη «ομηρεία» των παραγωγών γάλακτος και κρέατος από τους εμπόρους, από την εξαφάνιση των βοσκοτόπων-ζωτικού χώρου ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και από την αδυναμία εξεύρεσης επαρκών ζωοτροφών.
Ταυτόχρονα μοιάζει συντονισμένη η μη υποστήριξη του φυσικού κύκλου της ζωής και η μη υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με την «ομηρεία» των ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ του περιβάλλοντος (των κτηνοτρόφων) με πρόστιμα και την εμφανή διοικητική ανικανότητα της Περιφέρειας Αττικής να κάνει ότι οι άλλες Περιφέρειας που φροντίζουν για την υγεία και την απομάκρυνση των νεκρών ζώων.
Ακόμα και ο Τοπικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός, χωρίς τοπική κτηνοτροφία, δείχνει κοντόφθαλμος εκθέτοντας τους κατοίκους σε αγροδιατροφική ανασφάλεια, αφού δεν εξασφαλίζουν ελάχιστη ποσοστιαία τοπική παραγωγή ζωικών προϊόντων, ιδιαίτερα σήμερα, μετά τον covid 19, που έγιναν εμφανή τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ο κ Χ. Σπίρτζης και οι συνεργάτες του δημιούργησαν μια σταθερή αλληλοεπικοινωνία για την έγκαιρη ενημέρωση για τα προβλήματα της περιαστικής κτηνοτροφίας.
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής κάλεσε όλους στην δημόσια διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών την Τετάρτη, 5 Ιαν 2022, στις 12.00 στο https://us02web.zoom.us/j/85652262946
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα